Την ώρα που το παλάτι της Αγγλίας αντιμετωπίζει σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τα Μπαρμπέιντος, το ανατολικότερο νησί της Καραϊβικής , ανακοίνωσαν ότι σκοπεύουν να καταργήσουν από επικεφαλής κράτους την βασίλισσα Ελισάβετ Β΄το επόμενο έτος, σηματοδοτώντας την πρώτη φορά από το 1992 που μια κοινότητα της Κοινοπολιτείας απομάκρυνε τη βασίλισσα από συνταγματικό μονάρχη.
Η πρώην βρετανική αποικία, η οποία κέρδισε την ανεξαρτησία της το 1966, διατήρησε έναν επίσημο δεσμό με την βρετανική μοναρχία, όπως έχουν κάνει και κάποιες άλλες χώρες που κάποτε αποτελούσαν τμήμα της βρετανικής αυτοκρατορίας.
“Ήρθε η ώρα για να αφήσουμε πλήρως πίσω μας το αποικιακό παρελθόν μας”, δήλωσε η γενική κυβερνήτης των Μπαρμπέιντος Σάντρα Μέισον στη διάρκεια ομιλίας της εκ μέρους της πρωθυπουργού της χώρας Μία Μότλεϊ.
“Οι πολίτες των Μπαρμπέιντος θέλουν έναν Επικεφαλής Κράτους από τα Μπαρμπέιντος. Αυτή είναι η απόλυτη έκφραση της πεποίθησής μας για το ποιοι είμαστε και για το τι είμαστε ικανοί να επιτύχουμε. Επομένως, τα Μπαρμπέιντος θα πραγματοποιήσουν το επόμενο λογικό βήμα προς την απόλυτη εθνική τους κυριαρχία και θα έχουν γίνει Δημοκρατία όταν θα γιορτάζουμε την 55η μας Επέτειο της Ανεξαρτησίας μας”, είπε η ίδια.
Η επέτειος αυτή θα εορταστεί τον Νοέμβριο του επόμενου έτους.
Η αντίδραση του παλατιού
Το παλάτι απάντησε σε ήπιους τόνους στην απόφαση των Μπαρμπέιντος, αναφέροντας ότι το όλο ζήτημα και οι συνακόλουθες αποφάσεις αφορούν αποκλειστικά τους κατοίκους του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος στην Καραϊβική.
Σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σχετικά:
“Τα νησιά Μπαρμπέιντος και το Ηνωμένο Βασίλειο είναι ενωμένα κάτω από κοινή ιστορία, κουλτούρα, γλώσσα και πολλά περισσότερα. Έχουμε ισχυρούς δεσμούς και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε μαζί τους καθώς και με το σύνολο των πολύτιμων εταίρων μας στην Καραϊβική”.