Κουφονήσια: Ένας παράδεισος με θαλάσσιες σπηλιές και μοναδικές παραλίες

POP UP TEAM
/
23 Μαΐου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Όλοι βάζουν πλώρη για τις Μικρές Κυκλάδες και υπάρχουν σοβαροί λόγοι γι’ αυτό.

Στο σύμπλεγμα των Μικρών Κυκλάδων και κάπου ανάμεσα σε Νάξο και Αμοργό, δύο μικρές κουκκίδες στο χάρτη αρμενίζουν ανέμελες. Η φύση υπήρξε γενναιόδωρη μαζί τους και τους χάρισε απίστευτα νερά -που δεν βρίσκεις εύκολα στο Αιγαίο, μιας και µάλλον µε αυτά του Ιονίου μοιάζουν περισσότερο- θαλάσσιες σπηλιές, αιγαιοπελαγίτικο φως και μοναδικές παραλίες. Σε συνδυασμό µε µία τρομερά χαλαρή ατμόσφαιρα και την ατόφια φιλοξενία των ντόπιων, που σε αγκαλιάζουν από την πρώτη στιγμήµή σαν να είσαι δικό τους παιδί, σε κάνουν να πιστέψεις πως είσαι κάπου παραδεισένια.

xilao

Στην πραγματικότητα πρόκειται για τέσσερα νησιά: το Άνω Κουφονήσι, το Κάτω, την Κέρο και το Γλαρονήσι. Μόνο όμως το πρώτο είναι κατοικημένο. Σταδιακά -ειδικά τα τελευταία χρόνια- εξελίσσεται σε τρομερά δημοφιλή προορισμό, κυρίως για Έλληνες ταξιδιώτες αλλά τα πράγματα σε αυτό παραμένουν πάντοτε απλά

Αυθεντικές εικόνες, επιβλητικά τοπία, παλιά ήθη, έθιμα και συνήθειες. Οι ντόπιοι στην πλειοψηφία τους ασχολούνται ακόμη και ζουν αποκλειστικά από την αλιεία, αν και ο τουρισμός εσχάτως εξελίσσεται όλο και περισσότερο. Τα ρολόγια µάλλον δεν χρειάζονται εδώ, καθώς την τακτοποίηση του χωροχρόνου αναλαμβάνουν αποκλειστικά το φως, οι χρυσές αμμουδιές και το απέραντο γαλάζιο. Μιλάμε για τις “σειρήνες” του νησιωτικού αυτού συμπλέγματος.

koufo2

Τι θα κάνεις

Βουτιές σε τέλειες παραλίες

Αρχικά υπάρχει η κατάλευκη αμμουδιά Άμμος, που αποτελεί την κεντρική του οικισμού, με γαλαζοπράσινα νερά και λίγα αρμυρίκια για σκιά. Συνεχίζοντας με τα πόδια στον χωμάτινο δρόμο, θα περάσεις πρώτα από δύο μικρές ακρογιαλιές και έπειτα θα δεις τη μαγευτική αμμουδερή παραλία του Φοίνικα, με τα τροπικά χρώματα. Έπειτα, σε σχεδόν 20′, θα συναντήσεις την Πλατιά Πούντα – γνωστή ως “Ιταλίδα”. Η ομορφιά της και η φήμη της ασφαλώς έχουν ξεπεράσει τα στενά σύνορα του Κουφονησίου ενώ αποτελεί και αγαπημένη των γυμνιστών. Ανάμεσα από τον Φοίνικα και την Ιταλίδα θα βρεις τον εξωτικό Φανό. Από τις πιο εντυπωσιακές, η Πισίνα, με τα εκτυφλωτικά καταγάλανα νερά. Τέλος, υπάρχει και η μεγάλη σε έκταση, κατάλευκη αμμουδιά Πορί, που εύκολα παραπέμπει σε ακτή τροπικού νησιού.

koufo3

Θα πας στο Κάτω Κουφονήσι

Το οποίο φημίζεται για τις -επίσης εκπληκτικές- παραλίες του και σου προσφέρει στιγμές απόλυτης καλοκαιρινής ραστώνης σε ένα ανόθευτο φυσικό τοπίο, με το Αιγαίο να απλώνεται απέραντο μπροστά σου. Ενδείκνυται επίσης και για πεζοπορίες σε αξιόλογα για τους λάτρεις του είδους μονοπάτια.

koyfo

Θα επισκεφτείς την Κέρο

Η Κέρος έπαψε να κατοικείται το 1968 αλλά σε καμία περίπτωση δεν χάνει το ενδιαφέρον της, καθώς αποτελεί έναν αρκετά σημαντικό αρχαιολογικό χώρο. Οι ανασκαφές σε αυτήν έχουν φέρει στο φως ευρήματα της πρωτοκυκλαδίτικης περιόδου (3.200 – 2.000 π.Χ.), τα οποία μάλιστα έχουν εμπνεύσει καλλιτέχνες όπως ο Pablo Picasso.

 kero

Πού θα φας

Οι επιλογές για φαγητό στο Πάνω Κουφονήσι είναι μπόλικες, οπότε αναγκαστικά θα πρέπει να κάνεις μία επιλογή. Για αστακομακαρονάδα, γαριδόπιτα και κακαβιά ενδείκνυται ο Καπετάν Νικόλας, για φρέσκο ψάρι και θαυμάσιες πίτες ημέρας το Νέο Ρεμέτζο ενώ αν επιθυμείς κάτι πιο δημιουργικό αλλά πάντοτε με επίκεντρο τις γεύσεις της θάλασσας υπάρχουν οι Μικρές Κυκλάδες. Για σουβλάκι προτείνεται ασφαλώς η φημισμένη Στροφή ενώ τα κορυφαία πρωινά θα τα βρεις στα Καλάμια. Για τους λάτρεις του κρέατος υπάρχει ο Μιχαλιός, με highlight το κατσικάκι Κέρου στο φούρνο. Μην παραλείψεις και μία επίσκεψη στο ουζερί Καρνάγιο, που μοιάζει σαν να ξεπήδησε από παλιά ελληνική ταινία. Όσον αφορά το κομμάτι του ποτού, δύο από τις κορυφαίες επιλογές είναι ο Μύλος και ο Σορόκος

 

Mε πληροφορίες από esquire

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved