Για πρώτη φορά μετά από 300 χρόνια, ένα νησί στα ανοικτά των ακτών του Κέιπ Κοντ στη Μασαχουσέτη , ανοίγει για το κοινό.

Το νησί Σίπσον ήταν ιδιωτικό από το 1711. Τώρα, το νεοσύστατο Sipson Island Trust, με τη βοήθεια ενός τοπικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού, ελπίζει να το αποκαταστήσει και να το φροντίσει, ενώ παράλληλα να ανοίξει για το κοινό.

«Είναι πολύ σημαντικό για εμάς ως οργανισμός και κοινότητα να μπορούμε να κάνουμε γνωστή τη σημασία της ιστορίας των γηγενών και να διδάξουμε τις αξίες εκείνων που έζησαν στο νησί πριν από το 1711», δήλωσε η πρόεδρος της Sipson Island Trust, Τάσια Μπλουγκ, στο CNN. 

Στο νησί των 24 στρεμμάτων, το οποίο άνοιξε για το κοινό το Σάββατο, οι επισκέπτες μπορούν να κάνουν πεζοπορία, μπάνιο στις αμμώδεις παραλίες, καταδύσεις κ.α. 

Διάφορες οργανώσεις ήθελαν να μπορέσουν να το αγοράσουν και να το κάνουν προσβάσιμο στο ευρύ κοινό. Το πρόβλημα ήταν το κόστος. Στα 12 εκατομμύρια δολάρια, ήταν μια απαγορευτική τιμή για έναν μη κερδοσκοπικό οργανισμό. Τελικά, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, η οργάνωση The Friends of Pleasant Bay βοήθησε στην άντληση των κεφαλαίων. Τον Ιούνιο, το ιδιωτικό τραστ που δημιουργήθηκε για τη διαχείριση του νησιού, έκλεισε στην τιμή των 5,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το πενταετές πλάνο είναι να κατεδαφιστούν οι τρεις από τις τέσσερις δομές που υπάρχουν σήμερα στο νησί και να δημιουργηθεί ένα υπαίθριο κέντρο έρευνας και εκπαίδευσης. Ο στόχος είναι η αποκατάσταση του οικοσυστήματος του νησιού, η υποστήριξη της περιβαλλοντικής και ιστορικής εκπαίδευσης και έρευνας και η παροχή δραστηριοτήτων για το κοινό, εντός και γύρω του νησιού.

 
Με πληροφορίες από huffigtonpost