Πόσες φορές μπορείτε να φορέσετε πιτζάμες, τζιν και άλλα ρούχα χωρίς να τα πλύνετε; Οι ειδικοί προτείνουν

Wikimedia Commons / Dejan Krsmanovic
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
17 Οκτωβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Το πόσο συχνά μπορείτε να φοράτε τα ίδια ρούχα χωρίς να τα πλένετε, συχνά βασίζεται περισσότερο στο τι σας έχει πει η γιαγιά σας, παρά σε συμβουλές από επαγγελματίες.

Μια χρήστης του TikTok, η Allison Delperdang, ξεκίνησε μια καυτή online συζήτηση, όταν δημοσίευσε ένα βίντεο όπου παραδέχεται ότι φοράει τις ίδιες πιτζάμες για μέρες.
«Όταν ήμουν πιο μικρή, οι γονείς μου πάντα με έβαζαν να φοράω τις ίδιες πιτζάμες πολλές νύχτες στη σειρά επειδή δεν ήταν βρώμικες και εξακολουθώ να το κάνω αυτό ως ενήλικη», είπε. «Πρέπει να μάθω αν, σαν ενήλικες, συνεχίζεται να το κάνετε ή βάζετε πλυντήριο κάθε βράδυ;»

 

Η απάντηση για τις πιτζάμες καθώς και για άλλα ρούχα, εξαρτάται τεχνικά από προσωπικές συνήθειες και χαρακτηριστικά όπως το επίπεδο ιδρώτα και ο τρόπος ζωής, αν και για πολλούς ανθρώπους μπορεί να παίζουν άλλοι, πιο ασαφείς παράγοντες, λένε οι ειδικοί.

Τα πιστεύω μας για την υγιεινή των ρούχων βασίζονται σε μεγάλο βαθμό «σε κοινωνικούς και πολιτισμικούς λόγους», είπε ο Dr. Anthony Rossi, δερματολόγος στο Memorial Sloan Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη και μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας. «Οι άνθρωποι τείνουν να πλένουν και να πλένονται σε υπερβολικό βαθμό, διότι ειδικά στην Αμερική, έχουμε την πολυτέλεια να τα κάνουμε όλα αυτά συνεχώς».

Το να φοράτε τα ίδια ρούχα —ιδιαίτερα για συνεχόμενες ημέρες— «συνδέεται με λιγότερες αποφάσεις και λιγότερο άγχος κάθε πρωί», δήλωσε ο Manal Mohammed, ανώτερος λέκτορας ιατρικής μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Westminster στο Λονδίνο. Το να μην ξέρετε πότε να πλύνετε τα ρούχα σας μπορεί να έχει συνέπειες με δύο διαφορετικούς τρόπους. Το πολύ σπάνιο πλύσιμό τους μπορεί να οδηγήσει σε δερματικά προβλήματα ή μολύνσεις και το πολύ συχνό πλύσιμο θα μπορούσε να βλάψει τα ρούχα σας. Το τελευταίο μπορεί επίσης να οδηγήσει σε περιττή σπατάλη νερού και ρεύματος.

Ο βασικός κανόνας: Τι πρέπει να πλένετε

Δεν υπάρχει στάνταρ κανόνας για το πόσες φορές μπορείτε να φορέσετε τα ίδια ρούχα, αλλά οι ειδικοί λένε ότι υπάρχουν κάποια είδη που πρέπει να πλένονται μετά από κάθε χρήση: εσώρουχα, κάλτσες, καλσόν, κολάν και αθλητικά. Αυτή η συμβουλή ισχύει επίσης για οποιαδήποτε άλλα ρούχα με λεκέδες, ιδρώτα ή μυρωδιές, είπε ο Manal Mohammed.

Stenströms shirts 11832627025

Wikimedia Commons / EHRENBERG Kommunikation

Αυτά τα είδη ρούχων βρίσκονται «σε μέρη του σώματός μας που υπάρχουν πολλά βακτήρια», είπε ο Dr. Anthony Rossi. «Από τις καθημερινές μας δραστηριότητες ιδρώνουμε και αυτό δημιουργεί υγρασία και ένα περιβάλλον όπου αυτά τα βακτήρια μπορούν να αναπτυχθούν. Το αποτέλεσμα είναι λοιμώξεις, μύκητες και άλλα δερματικά προβλήματα». Επίσης, τα ρούχα που φοριούνται σε γυμναστήρια μπορεί να έρθουν σε επαφή με βακτήρια όπως ο Staphylococcus aureus. Αυτές οι λοιμώξεις μπορεί να γίνουν σοβαρές εάν εισέλθουν στους εσωτερικούς ιστούς ή στην κυκλοφορία του αίματος.

Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αφήσουν τα ρούχα της προπόνησης να στεγνώσουν, ώστε να τα φορέσουν ξανά την επόμενη μέρα. Αλλά, αυτό χειροτερεύει την κατάσταση, είπε ο Dr. Rossi. «Η θερμότητα θα κάνει τα βακτήρια να αναπτυχθούν χωρίς να αποστειρωθούν», είπε. «Χρειάζεται πλύσιμο με σαπούνι και νερό για να απαλλαγείτε πραγματικά από τα βακτήρια».

Όσον αφορά στο γιατί δεν πρέπει να φοράτε ξανά κάλτσες χωρίς να πλυθείτε πρώτα, «η μυκητίαση στα πόδια είναι ανεξέλεγκτη», δήλωσε ο δερματολόγος Dr. Jeremy Fenton, ιατρικός διευθυντής του Schweiger Dermatology Group στη Νέα Υόρκη και κλινικός εκπαιδευτής δερματολογίας στο νοσοκομείο Mount Sinai.

Hand knitted socks

Wikimedia Commons / Peterdownunder

 «Μέσα στα παπούτσια μας είναι το τέλειο περιβάλλον για την αναπαραγωγή μύκητα. Είναι ζεστό, έχει υγρασία και έχει σκοτάδι. Θα πρέπει να πλένετε τα παπούτσια σας ή τουλάχιστον τους πάτους σε ένα πλυντήριο ρούχων τουλάχιστον μία φορά το μήνα».

Ρούχα που μπορείτε να ξαναφορέσετε

Για πιτζάμες, τζιν και άλλα ρούχα, το πόσες φορές μπορείτε να τα φορέσετε χωρίς πλύσιμο βασίζεται στις ίδιες αρχές για τα εσώρουχα ή τα αθλητικά ρούχα. «Όσον αφορά τα παντελόνια και τα πουκάμισά, νομίζω ότι έχει να κάνει με το πόσο άνετα νοιώθεις και πόσο ιδρώνεις όλη την ημέρα», είπε ο Dr. Rossi. «Πολλοί άνθρωποι φορούν φανελάκια. Το φανελάκι είναι για πλύσιμο, ενώ το πουκάμισό δεν χρειάζεται πραγματικά να το πλύνετε. Εάν δεν φοράτε εσώρουχα, πρέπει να πλύνετε τα ρούχα σας πριν τα φορέσετε, καθώς έρχονται σε επαφή με το δέρμα σας».

Εάν συνήθως κάνετε ντους πριν κοιμηθείτε, φοράτε εσώρουχα και ιδρώνετε λίγο έως καθόλου όταν φοράτε πιτζάμες, θα μπορούσατε να τις φοράτε για μια εβδομάδα χωρίς να τις πλύνετε, είπαν οι ειδικοί. Αλλά αν δεν κάνετε αυτά τα πράγματα, θα πρέπει να τα πλένετε κάθε φορά.

Το συχνά πρέπει να πλένετε τα τζιν μπορεί να είναι ένα καυτό θέμα, καθώς πολλοί άνθρωποι θέλουν να διατηρήσουν την ακεραιότητα του υφάσματος, το οποίο είναι συνήθως πιο άκαμπτο και πιο ανθεκτικό από άλλα. «Αν τα τζιν δεν είναι ιδρωμένα, βρώμικα ή λερωμένα, δεν χρειάζεται να πλένονται συχνά», είπε ο Dr. Rossi. «Προσωπικά δεν πλένω τα τζιν μου», πρόσθεσε.

Jeans BW30 3213056253

Wikimedia Commons / THOR

 Ο Manal Mohammed συνέστησε να πλένετε τα τζιν κάθε μήνα, αλλά παραδέχτηκε ότι εξαρτάται από τον τρόπο ζωής και το περιβάλλον σου. «Αν κάποιος μου έλεγε ότι φοράει τα τζιν του για μήνες και δεν τα πλένει και ότι δεν έχει κανένα θέμα με το δέρμα του ή προβλήματα με την οσμή, δεν θα έβλεπα κανένα απολύτως πρόβλημα», είπε ο Dr. Jeremy Fenton .

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved