Τι φυτεύουμε τον Σεπτέμβριο, τον πρώτο μήνα του φθινοπώρου

POP UP TEAM
/
5 Σεπτεμβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

O Σεπτέμβριος είναι ο πρώτος μήνας του φθινοπώρου ο οποίος συνοδεύεται από τις πρώτες βροχές για την μετέπειτα έναρξη του χειμώνα. Επιπλέον το μήνα αυτό οι θερμοκρασίες είναι αρκετά υψηλές και μπορούμε να τις εκμεταλλευτούμε για να σπείρουμε νέα φυτά και λαχανικά. Πέρα από την σπορά ο Σεπτέμβριος είναι ο κατάλληλος μήνας για μεταφυτεύσεις αλλά και για την φύτευση διαφόρων βολβών. Ακόμη είναι ένας μήνας κατά τον οποίο κλαδεύουμε τα φυτά μας.

Πιο συγκεκριμένα ο μήνας αυτός είναι κατάλληλος για την φύτευση φθινοπωρινών λαχανικών είτε σε γλάστρες είτε σε κήπους. Τα πιο εύκολα λαχανικά τα οποία κάνουν και καλό στην διατροφή μας και είναι απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό είναι το μπρόκολο, το κουνουπίδι, τα ραπανάκια, το μαρούλι, το σπανάκι, το καρότο, το φρέσκο κρεμμύδι, η ρόκα, ο μαϊντανός, ο άνηθος, ο μάραθος, το σέλινο, όπως και τα αρωματικά φυτά, δηλαδή ο βασιλικός, ο δυόσμος, η μαντζουράνα και η ρίγανη.

Ας δούμε παρακάτω μερικές από τις ποικιλίες που μπορούμε να φυτέψουμε το Σεπτέμβριο και κάποιες από τις ιδιότητες που αυτά μπορούν να μας προσφέρουν. 

Μπρόκολο – Μια αληθινή σούπερ τροφή.

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει την αποτελεσματικότητα του μπροκόλου στις αντικαρκινικές του ιδιότητες, την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, την προστασία ενάντια στον διαβήτη και τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες του! Μπορεί να καταναλωθεί είτε βραστό σαν σαλάτα είτε στον ατμό αλλά ακόμα και σαν συνοδευτικό σε πολλά πιάτα.

Κουνουπίδι

Είναι ένα από τα πιο υγιεινά λαχανικά για τον ανθρώπινο οργανισμό. Περιέχει πολλές βιταμίνες, μεταλλικά στοιχεία, αντιοξειδωτικά κ.α. Είναι από τα πιο κατάλληλα λαχανικά για να το συμπεριλάβετε σε μια ισορροπημένη διατροφή λόγω της χαμηλής του θερμιδικής αξία. Και το κουνουπίδι αλλά και το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό που μπορεί να καταναλωθεί βραστό, στον ατμό και να προστεθεί στις σαλάτες και σε άλλες συνταγές. 

Ραπανάκια

Το ραπανάκι περιέχει πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία τα οποία μειώνουν τις φλεγμονές στο κυκλοφορικό σύστημα και συμβάλλουν στην προστασία των κυττάρων από βλάβες, στην πρόωρη γήρανση και κατά των ασθενειών. Τα ραπανάκια μπορούν να βοηθήσουν επίσης στην καταπολέμηση του καρκίνου και μπορούν να καταναλωθούν ωμά ή μαγειρεμένα. 

Μαρουλι

Το μαρούλι περιέχει θρεπτικά συστατικά που κάνουν καλό στον οργανισμό, όπως είναι οι βιταμίνες Α και C. Αποτελεί βασικό συστατικό της μεσογειακής διατροφής καθώς δεν λείπει από καμία δίαιτα.

Σπανάκι

Το σπανάκι μπορεί να ωφελήσει τον ανθρώπινο οργανισμό σε πρωτεΐνες, μέταλλα, σίδηρο και πολλές βιταμίνες (βιταμίνη Κ, βιταμίνη Α, βιταμίνες συμπλέγματος Β και βιταμίνη C). Κάποια από τα οφέλη του είναι η αύξηση της μυϊκής δύναμης στον οργανισμό, η μείωση της αρτηριακής πίεσης καθώς επίσης βελτιώνει την όραση και προσφέρει υγεία στα μαλλιά, στα νύχια και στο δέρμα.

Τι φυτεύω τον Σεπτέμβριο

Καρότο

Το καρότο χρησιμοποιείται σε σαλάτες ωμό αλλά και βραστό. Έχει και αυτό αντικαρκινικές ιδιότητες καθώς επίσης είναι και ένα λαχανικό αρκετά γευστικό και χορταστικό. 

Φρέσκο κρεμμύδι

Μέσα στα πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία που περιέχει το κρεμμύδι είναι και η κουερσετίνη (γνωστή και ως βαλανοκετόνη), με αντιφλεγμονώδη δράση. Οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στις εξωτερικές στρώσεις του κρεμμυδιού. 

Ρόκα

Η ρόκα είναι ένα λαχανικό το οποίο χρησιμοποιείται κυρίως στις σαλάτες. Έχει έντονη γεύση και ενδεχομένως και πικάντικη θα έλεγε κανείς. Οι ευεργετικές ιδιότητες της για το οργανισμό μας είναι η αντικαρκινική δράση, η αντιβακτηριδιακή και η αντιφλεγμονώδη καθώς συνίσταται και κατά του ελκους 

Μαϊντανός

Ο μαϊντανός είναι το πιο δημοφιλές βότανο στον κόσμο. Δίνει απίστευτη γεύση στο φαγητό μας αλλά και νότες φρεσκάδας. Περιέχει πολλές βιταμίνες και κάποιες από αυτές είναι οι C KAI B-καροτίνη. 

Μάραθος

Και ο μάραθος ανήκει στην μεγάλη κατηγορία των βοτάνων. Πέρα από την μαγειρική του χρήση το έλαιο από το μάραθο καθώς και οι σπόροι του είναι πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά στοιχεία. 

Σέλινο

Το σέλινο μπορεί να μαγειρευτεί στα φαγητά μας και δώσει μια ιδιαίτερη γεύση. Είναι πολύ βασικό στοιχείο σε σούπες, κυρίως σε ψαρόσουπες. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες και πολλά μεταλλικά στοιχεία. 

Αρωματικά φυτά.

Όλα τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται από τα νοικοκυριά της χώρας μας τόσα ωμά όσο και ως βασικά συστατικά των φαγητών. Τα αρωματικά φυτά χρησιμοποιούνται επίσης και για την διακόσμηση των πιάτων. Πολλά αρωματικά φυτά έχουν και φαρμακευτική χρήση και αυτό γιατί περιέχουν αιθέρια έλαια και χαρακτηριστική οσμή, συνήθως ευχάριστη για τον άνθρωπο. Πιο συγκεκριμένα ο βασιλικός βελτιώνει την μνήμη μας, μειώνει την κατάθλιψη που οφείλεται στο στρες καθώς επίσης μειώνει και τη βλάβη του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Από την άλλη ο δύοσμος έχει αντιοξειδωτική δράση, συμβάλλει στη στοματική υγεία και φρεσκάδα καθώς και στο αναπνευστικό σύστημα.

Τέλος, η ρίγανη και η ματζουράνα είναι δύο αρωματικά φυτά τα οποία έχουν ιδιαίτερο άρωμα και χρησιμοποιούνται τόσο φρέσκα όσο και αποξηραμένα. Προστατεύουν και τα δύο από το καρκίνο, έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αντιβακτηριδιακές ιδιότητες.

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved