Καφές vs τσάι: Ποιο είναι καλύτερο για την υγεία σου;

©unsplash/debby-hudson
POP UP TEAM
/
24 Νοεμβρίου, 2023

Είναι η κλασική κόντρα ανάμεσα σ’ αυτούς που πίνουν καφέ και σ’ εκείνους που προτιμούν το τσάι. Όλα καταλήγουν στη γεύση και στο ποιο τελικά είναι καλύτερο για την υγεία μας!

Εμείς συγκρίνουμε αυτά τα δύο ροφήματα και σας παρέχουμε όλες τις πληροφορίες και τα επιχειρήματα που χρειάζεστε για να διαλέξετε το αγαπημένο σας!

Καφεΐνη και γεύση

Όταν πρέπει να αποφασίσεις τί είναι καλύτερο για την υγεία σου, το τσάι και ο καφές είναι τα πρώτα που σκέφτεσαι καθώς οι περισσότεροι ξεκινούν τη μέρα τους με την απαραίτητη “δόση” καφεΐνης. Ο καφές έχει αποχτήσει μια κακή φήμη εξαιτίας της χημικής επεξεργασίας. Η υπερβολική ποσότητα καφεΐνης έχει συσχετιστεί με μια λίστα παθήσεων, συμπεριλαμβανομένων των ημικρανιών και της ναυτίας. Το τσάι από την άλλη, ήταν αναπόσπαστο μέρος της παραδοσιακής ιατρικής και μια από τις κορυφαίες επιλογές για την αντιμετώπιση πολλών παθήσεων.

Η βασική ιδιότητα της  καφεΐνης είναι ότι  μας βοηθά να μένουμε συγκεντρωμένοι και “ξύπνιοι”. Είναι γεγονός ότι ο καφές έχει περισσότερη  καφεΐνη από το τσάι. Ωστόσο, τα φύλλα τσαγιού περιέχουν περισσότερη φυσική καφεΐνη από ότι οι αφιλτράριστοι κόκκοι καφέ. Ο καφές καβουρδίζεται συνήθως σε υψηλές θερμοκρασίες, πράγμα που επιτρέπει στα μόρια του καφέ να απελευθερωθούν από τους κόκκους και να απογειώσουν την κούπα του καφέ σου! Αντίθετα, το τσάι καβουρδίζεται σε χαμηλότερες θερμοκρασίες κι έτσι δεν αποσπάται όλη η  καφεΐνη από τα φύλλα.

Νικητής σε ότι αφορά στην καφεΐνη: καφές!

Σε ότι αφορά στη γεύση, οι επιλογές έχουν να κάνουν με τα γούστα του καθενός. Όσο υγιεινό και να είναι ένα ρόφημα, εάν δεν αρέσει σε κάποιον η γεύση του, δεν θα το προτιμήσει!

Νικητής: Εξαρτάται!

Υγεία

Παρ’ όλα αυτά, το τσάι διαθέτει κάποιες άλλες χημικές ενώσεις που μας δίνουν το απαραίτητο boost για συγκέντρωση και προσοχή. Επιπλέον, κάποια στοιχεία του συμβάλουν στη μείωση του άγχους. Το αποτέλεσμα είναι μια πιο “ομαλή”, πιο “ήρεμη” εγρήγορση από το “τράνταγμα” που προσφέρει ο καφές και χωρίς τις παρενέργειες των πονοκεφάλων! Δείτε πιο αναλυτικά τα οφέλη και των δύο στην υγεία μας:

Καφές:

* Προλαμβάνει τον διαβήτη τύπου 2

*Αυξάνει τη φυσική απόδοση του ατόμου

*Ο καφές περιέχει βιταμίνες του συμπλέγματος Β και ενώσεις όπως το μαγγάνιο και το κάλιο.

Τσάι:

* Έρευνες έχουν δείξει ότι το τσάι σκοτώνει ορισμένα καρκινικά κύτταρα.

* Ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και συμβάλει στην απώλεια βάρους.

* Συμβάλει στην προστασία της εγκεφαλικής λειτουργίας.

* Προλαμβάνει τις καρδιακές παθήσεις.

Υγεία: Νικητής μάλλον το τσάι!

Ό,τι και να επιλέξετε, μπορείτε να συμβουλευτείτε κάποιον διατροφολόγο που σίγουρα θα ξέρει ποιο ρόφημα είναι καλύτερο για τη δική σας υγεία!

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved