Βιολογικά καλλυντικά: Πώς θα τα ξεχωρίσεις και γιατί να τα επιλέξεις

©unsplash
POP UP TEAM
/
13 Δεκεμβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Το skincare πρωταγωνιστεί στην καθημερινή ρουτίνα περιποίησης ενώ το δέρμα μας είναι το μεγαλύτερο όργανο του σώματος μας που απορροφά τα πάντα σαν σφουγγάρι.

Αυτός είναι και ο βασικός λόγος που πρέπει να δίνεις ιδιαίτερη σημασία στα προϊόντα που επιλέγεις. Η παγκόσμια αγορά των «φυσικών» καλλυντικών αναπτύσσεται ταχύτατα, κι αυτό φαίνεται ότι δεν είναι απλώς και μόνο αποτέλεσμα καλού marketing.

Πολλά από τα συστατικά των συμβατικών προϊόντων καθημερινής περιποίησης ενοχοποιούνται σημαντικά για πλήθος προβλημάτων και αυτό είναι κάτι που γίνετε γνωστό στο ευρύ κοινό.

Όμως πολλοί αναρωτιούνται πως θα  ξεχωρίσουν ποιο καλλυντικό προϊόν είναι πραγματικά «φυτικό» κι ακόμα πιο περίπλοκο είναι πώς το ξεχωρίσουν από το αντίστοιχο «οργανικό».

Με δεδομένο ότι οι χαρακτηρισμοί «φυτικής προέλευσης», «φυτικό», ή «οργανικό» που βλέπουμε πάνω στις συσκευασίες καλλυντικών διαφοροποιούν καθοριστικά ένα ένα προϊόν, καλό είναι, πριν κάνουμε τις επιλογές μας, να γνωρίζουμε ορισμένα βασικά δεδομένα:

Φυτικής προέλευσης καλλυντικά: Σε αυτή την κατηγορία ανήκουν σχεδόν όλα τα λεγόμενα «φυσικά καλλυντικά». Τα ενεργά συστατικά τους είναι φυσικές ουσίες, αλλά στα έκδοχά τους (δηλαδή σε όλα τα υπόλοιπα συστατικά του προϊόντος πέρα των καθαρά δραστικών) μπορεί να περιέχονται σημαντικές ποσότητες συνθετικών ουσιών. Το ποσοστό των φυτικών ουσιών στα καλλυντικά της κατηγορίας αυτής κυμαίνεται συνήθως από 10%-90%, αλλά ποτέ δεν φτάνει το 100%.

Φυτικά καλλυντικά: Εδώ ανήκουν τα καλλυντικά με μεγάλο αριθμό φυτικών συστατικών. Σε επίσημη κατάταξη, σε κλίμακα από το 1-10, με αυξανόμενο βαθμό φυσικότητας, τα καλλυντικά φυτικής προέλευσης, δηλαδή αυτά της προηγούμενης κατηγορίας, κατατάσσονται από το 1-5 και τα αμιγώς φυτικά από το 5-10. Όσο μεγαλύτερος ο βαθμός φυσικότητας τόσο λιγότερα είναι τα ενοχοποιημένα χημικά συστατικά.

Βιολογικά ή οργανικά καλλυντικά: Πρόκειται για αμιγώς φυτικά καλλυντικά που τα φυτικά συστατικά τους έχουν καλλιεργηθεί, παραχθεί και πιστοποιηθεί με βάση τους διεθνείς κανονισμούς περί μεθόδων παραγωγής και πιστοποίησης προϊόντων βιολογικής γεωργίας.  Επιπλέον, όπως ορίζουν οι κανονισμοί διεθνών οργανισμών πιστοποίησης, δεν περιέχουν κανένα ενοχοποιημένο χημικό δραστικό συστατικό ή έκδοχο. 

Ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε οργανικά συστατικά, διαχωρίζονται σε «φυτικά καλλυντικά με οργανικά συστατικά» και σε αμιγώς «οργανικά καλλυντικά».

Όπως αντιλαμβανόμαστε, η ύπαρξη “φυτικών συστατικών” στη σύνθεση ενός καλλυντικού δεν το καθιστά αυτόματα ασφαλές και αποτελεσματικό. Όλο και περισσότερες εταιρείες της ευρείας ή της επιλεκτικής αγοράς καλλυντικών περιλαμβάνουν στις συνθέσεις των προϊόντων τους μικρές ποσότητες φυτικών ελαίων ή φυτικών εκχυλισμάτων, χωρίς ωστόσο να αλλάζει καθόλου πραγματικά η σύνθεσή τους.

Γιατί να τα επιλέξεις

Τα Βιολογικά, ή αλλιώς Οργανικά Καλλυντικά προάγουν την ΚΑΛΗ ΥΓΕΙΑ, την ευεξία και την ομορφιά με φυσικό τρόπο καθώς ΔΕΝ περιέχουν τεχνητά συντηρητικά (parabens), πετροχημικά, βαζελίνη ή παραφίνη, μεταλλαγμένες ουσίες, τεχνητά αρώματα ή χρώματα και οτιδήποτε τοξικό για την επιδερμίδα, τον οργανισμό και το περιβάλλον.

Για να παραχθούν τα συγκεκριμένα προϊόντα, χρησιμοποιούνται πιστοποιημένες πρώτες ύλες βιολογικής καλλιέργειας, που αποτελούνται από φυτά (έλαια, αιθέρια έλαια, εκχυλίσματα κ.λπ), τα οποία δρουν ολιστικά, τόσο για το σώμα όσο και για την ψυχή!

Τα βιολογικά καλλυντικά  βελτιώνουν τον οργανισμό εξαιτίας των αντιοξειδωτικών και των αιθέριων ελαίων που περιέχουν και παρέχουν μέγιστη καλλυντική περιποίηση και άμεση αποτελεσματικότητα, καθώς είναι απόλυτα συμβατά με το Ph της επιδερμίδας!

Τα Βιολογικά Καλλυντικά ΔΕΝ δοκιμάζονται σε ΖΩΑ, υπόκεινται σε πολύ αυστηρούς ελέγχους και ανταποκρίνονται σε όλα τα κριτήρια που θέτουν οι διεθνείς κανονισμοί! Η ευημερία των ζώων και η προστασία της άγριας ζωής βρίσκεται στο επίκεντρο των οργανικών συστημάτων.

Οι διεργασίες που ακολουθούνται για την παραγωγή των βιολογικών  καλλυντικών είναι φιλικές προς το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και πάντα χρησιμοποιούνται φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας.

Για να είστε σίγουροι ότι δεν υπάρχουν βλαβερές ουσίες μέσα στα καλλυντικά, θα πρέπει όλα τα φυτά που αποτελούν τα συστατικά του προϊόντος να είναι οργανικά καλλιεργημένα (-ΒΙΟ-) και μάλιστα να είναι πιστοποιημένα από κάποιο αξιόπιστο διεθνή οργανισμό.

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved