POPUP LOGO

8 φαγητά που δεν πρέπει να ξαναζεσταίνουμε

POP UP TEAM
/
9 Ιουνίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Φαγητό δεν πετάμε» φωνάζει πάντα η μαμά. Και το ψυγείο της είναι γεμάτο τάπερ, πολι-μπαγκ και μικρά πιατάκια σκεπασμένα με αλουμινόχαρτο… για «αύριο» ή για όποτε! Κι εγώ σου λέω, μαμά, ότι κάποια φαγητά δεν πρέπει να τα τρώμε από το ψυγείο ξαναζεσταμένα. Στην καλύτερη περίπτωση χάνουν τη θρεπτική τους αξία, στη χειρότερη μας δηλητηριάζουν. Διάβαζε λοιπόν να μαθαίνεις:

1. Κοτόπουλο

Το κοτόπουλο είναι μια πλούσια πηγή πρωτεϊνών. Όταν ξαναζεσταίνεται αλλάζει η σύνθεση των πρωτεϊνών αυτών, διασπώνται με διαφορετικό τρόπο και υπάρχει κίνδυνος δυσάρεστων στομαχικών διαταραχών. Επιπλέον το κοτόπουλο χάνει τα θρεπτικά συστατικά του. Ο ιδανικότερος τρόπος να το φάμε την επόμενη μέρα είναι κρύο, μέσα σε μια σαλάτα ή σε σάντουιτς. Εάν επιμένουμε να το ζεστάνουμε, αυτό πρέπει να το κάνουμε σε χαμηλή θερμοκρασία και για αρκετή ώρα ώστε να είναι σίγουρο ότι ζεστάθηκαν εξίσου όλα του τα μέρη.

2. Σπανάκι

Καλύτερα να αποφύγουμε να ξαναζεστάνουμε το σπανάκι σε φούρνο μικροκυμάτων. Όπως τα περισσότερα φυλλώδη λαχανικά, έτσι και το σπανάκι είναι πλούσιο σε σίδηρο και νιτρικά άλατα. Τα νιτρικά άλατα αν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται σε νιτρώδη και σε άλλες ουσίες (νιτροζαμίνες), οι οποίες θεωρούνται εξαιρετικά καρκινογόνες. Αν και έρευνες δείχνουν πως τα λαχανικά αυτά δεν επηρεάζονται από τους φούρνους μικροκυμάτων, καλύτερα να αποφεύγουμε το ξαναζέσταμά τους σε αυτούς.

3. Αυγά

Τα αυγά περιέχουν πρωτεΐνη και συστατικά υψηλής βιολογικής αξίας, τα οποία όμως όταν ξαναζεσταθούν γίνονται τοξικά για τον ανθρώπινο οργανισμό, επιβαρύνοντας σημαντικά το πεπτικό σύστημα.

4. Μανιτάρια

Καλό είναι να τα καταναλώνουμε την ίδια μέρα που τα μαγειρέψαμε, οπότε φροντίζουμε να μαγειρεύουμε ποσότητα που ξέρουμε ότι θα φάμε, όχι παραπάνω. Τα μανιτάρια περιέχουν πρωτεΐνες ευάλωτες σε ένζυμα και μικροοργανισμούς που μπορεί να αναστατώσουν το πεπτικό μας σύστημα. Διατηρούνται στο ψυγείο αλλά όχι για περισσότερο από 24 ώρες και ιδανικότερο είναι να τρώγονται κρύα. Το ίδιο ισχύει και για φαγητά που περιέχουν μανιτάρια, όπως ριζότο ή σούπες.

5. Ρύζι

Υπάρχουν βακτήρια στο ρύζι τα οποία αναπτύσσονται όταν αυτό μένει για αρκετή ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, και δεν απομακρύνονται με το ζέσταμα. Το ιδανικότερο είναι το ρύζι να καταναλώνεται αμέσως μόλις μαγειρευτεί, ενώ αν χρειαστεί να μπει στο ψυγείο, αυτό πρέπει να γίνει το περισσότερο εντός μιας ώρας από την ώρα που μαγειρεύτηκε. Στο ψυγείο επίσης δεν πρέπει να μένει παραπάνω από μια ημέρα, ενώ όταν το ξαναζεσταίνουμε, να βεβαιωνόμαστε ότι έχει ζεσταθεί καλά και δεν υπάρχουν σημεία του ακόμη κρύα από την ψύξη.

6. Παντζάρια

Τα παντζάρια έχουν κι αυτά μεγάλη περιεκτικότητα σε νιτρικά άλατα και όπως συμβαίνει με το σπανάκι, αν τα ξαναζεστάνουμε, τα νιτρικά μετατρέπονται σε καρκινογόνα νιτρώδη. Αν σας περισσέψουν, καλύτερα να τα φάτε… κρύα.

7. Σέλινο και καρότα

Συνήθως είναι μέσα στη σούπα που περίσσεψε και θα βάλουμε στο ψυγείο. Όπως και τα περισσότερα λαχανικά, τα νιτρικά άλατα που περιέχουν εάν ξαναζεσταθούν μετατρέπονται στα επικίνδυνα νιτρώδη. Εάν θέλουμε να ζεστάνουμε τη σούπα μας, καλό είναι να βγάλουμε το σέλινο και τα καρότα και να τα προσθέσουμε μετά το ζέσταμα στο πιάτο μας.

8. Πατάτες

Οι πατάτες χάνουν μεγάλο μέρος των πολύτιμων θρεπτικών συστατικών τους όταν μείνουν εκτεθειμένες σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, ενώ ευνοείται και η ανάπτυξη του βοτυλικού κλωστρηδίου, ενός επικίνδυνου βακτηρίου που μπορεί να προκαλέσει σοβαρή τοξική δηλητηρίαση (αλλαντίαση). Το βακτήριο αυτό δεν σκοτώνεται με ένα απλό «ζέσταμα». Αν συνειδητοποιήσουμε πως οι πατάτες που μαγειρέψαμε είναι «πολλές», αυτές που δεν θα φάμε καλό είναι να τις φυλάξουμε αμέσως στο ψυγείο και να μην τις αφήσουμε στον πάγκο μέχρι να… κρυώσουν.

 

via

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved