Πώς γίνεται κάποιοι άνθρωποι να έχουν φαινομενικά «τέλειες» ζωές -να έχουν υγεία, την οικογένεια και τα παιδάκια τους, την δουλειά τους, προβλήματα λίγο-πολύ διαχειρίσιμα- κι όμως να είναι διαρκώς κατσούφηδες ή θυμωμένοι;

Τι φταίει σε κάποιους ανθρώπους και «αρπάζονται» με το παραμικρό, έχουν μόνο κακό να πουν για τους άλλους και είναι δύστροποι και «κλειστοί»; Σαφώς και κανείς δεν μπορεί να μπει στο μυαλό και στην ψυχή κάποιου, όμως, τέτοια συναισθήματα και συμπεριφορές κατά κανόνα συγκλίνουν σε ένα μόνο πρόβλημα. Δεν είναι θανατηφόρο. Δεν είναι ανεπανόρθωτο. Αλλά είναι σοβαρό -και χρειάζεται διάθεση για «δουλειά» για να επιλυθεί.

Λέγεται: Να αγαπάς τον εαυτό σου.

Όταν νιώθεις ότι όλοι σε αδικούν, όταν νιώθεις ότι ίσως -βέβαια- και να το αξίζεις, γιατί δεν είσαι αρκετά καλή (αρκετά εργατική, αρκετά μορφωμένη, αρκετά υπομονετική, όμορφη, νέα), όταν νιώθεις ότι δεν θα καταφέρεις ποτέ να αποκτήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι… όλα αυτά αποδεικνύουν έλλειμμα αγάπης προς τον ίδιο σου τον εαυτό.

Τι σημαίνει «να αγαπάς τον εαυτό σου»;

1. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να αναγνωρίζεις τη µοναδικότητά σου

Να έχεις επίγνωση ότι δεν υπάρχει κανείς σαν εσένα. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να αναγνωρίζεις την αξία σου. Να αναγνωρίζεις τα δώρα που σου δόθηκαν. Εσύ δεν είσαι ούτε κάτι παραπάνω ούτε κάτι λιγότερο από οποιονδήποτε άλλον. Είσαι σπουδαίος. Όλοι είµαστε δυνητικά σπουδαίοι. Κάποιοι το ανακαλύπτουν και το εξελίσσουν, άλλοι δεν το αντιλαµβάνονται. Μέσα σε όλους µας, ωστόσο, κρύβεται µεγαλείο.

2. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να απευθύνεσαι σε αυτόν πάντα µε τρυφερότητα

Το να αγαπάς τον εαυτό σου είναι να επενδύεις στον εσωτερικό διάλογο. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να τον αποδέχεσαι. Να είσαι ειλικρινής µαζί του. Να αναγνωρίζεις και να αποδέχεσαι ό,τι υπέροχο και όµορφο έχεις µέσα σου.

3. Ανάκτησε τη δύναµή σου

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να δίνεις µεγαλύτερη βαρύτητα στην άποψή σου σε σχέση µε την άποψη των άλλων. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να µην επιτρέπεις στα λόγια των άλλων να σε πληγώνουν. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να δίνεις µεγαλύτερη αξία σε ό,τι είναι σηµαντικότερο για εσένα. Κανείς δεν µπορεί να ξέρει καλύτερα για εσένα, γιατί κανείς δεν είναι µέσα σου.

4. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να έχεις κατανόηση απέναντί του

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να µην τον κρίνεις. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να τον συγχωρείς και να είσαι υποµονετικός µαζί του και µε τις πράξεις του. Να του δίνεις ό,τι χρειάζεται κάθε στιγµή.

5. Βάλε προτεραιότητες

Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να ξεκαθαρίσεις ότι εσύ είσαι ο σηµαντικότερος άνθρωπος στη ζωή σου. Περισσότερο από το παιδί σου, περισσότερο από τον σύντροφό σου, περισσότερο από τους γονείς σου. Γιατί τη στιγµή που θα τα παρατήσεις, θα νιώσεις την απώλεια και θα ψάξεις στους άλλους αυτό που αρνείσαι ο ίδιος στον εαυτό σου. Όταν εσύ δεν δίνεις σε εσένα ό,τι χρειάζεσαι, αρχίζεις να δηµιουργείς σχέσεις εξάρτησης µε τα παιδιά σου, µε τον σύντροφό σου, µε τους γονείς ή µε τους φίλους σου. Τη στιγµή που βάζεις τους άλλους πάνω από εσένα, δηµιουργείς ένα κενό µέσα σου, παραµελείς ένα κοµµάτι του εαυτού σου που κανείς δεν µπορεί να γεµίσει για λογαριασµό σου.

6. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να του αφιερώνεις κάθε µέρα λίγο χρόνο

Για να κάνεις κάτι που σου αρέσει, που σε χαλαρώνει, που σε διασκεδάζει. Φύλαξε έναν χώρο για εσένα.

7. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να πιστεύεις σε εσένα

Το να πιστεύεις σε εσένα σηµαίνει να προχωράς µπροστά ό,τι κι αν γίνει. Έχεις δηµιουργηθεί κατ’ εικόνα και καθ’ οµοίω-ση του Θεού. Ο Θεός σού τα δίνει όλα κάθε µέρα. Πίστεψε σε εσένα, ειδικά όταν όλα γύρω σου παραπαίουν. Γιατί όταν το κάνεις, αυτό ενισχύει τη δοµή του εαυτού σου και µεταδίδεις αυτήν τη σταθερότητα σε ό,τι σε περιβάλλει.

8. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να τρέφεσαι σωστά, σωµατικά και πνευµατικά

9. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να συναναστρέφεσαι ανθρώπους καλούς για εσένα, σε ένα ωφέλιµο περιβάλλον.

Ανθρώπους που σε εκτιµούν, που στηρίζουν τις αποφάσεις σου και ενισχύουν την προσωπική και επαγγελµατική σου ανάπτυξη.

10. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να επιµένεις σε ό,τι αγαπάς

Απαγορεύεται να τα παρατάς.

11. Το να αγαπάς τον εαυτό σου σηµαίνει να είσαι αποφασιστικός

Αν δεν είναι καλό για εσένα, δεν είναι καλό ούτε για τους άλλους. Μάθε να λες «όχι» χωρίς να νιώθεις ενοχές.

12. ∆ιεκδίκησε ό,τι είναι δικό σου

Αναγνώρισε τι είναι δικό σου.

 

*Το παραπάνω κείμενο αποτελεί απόσπασμα του εξαιρετικά επιτυχημένου βιβλίου «Πίστεψε σ’εσένα – Ανακάλυψε τη δύναμη να μεταμορφώσεις τη ζωή σου» της Rut Nieves, από τις εκδόσεις Πεδίο.

via infokids.gr