Έχετε κόλλημα με το αποστειρωτικό χεριών; Η ντουλάπα σας είναι οργανωμένη πάντα στην τρίχα;
Ιδιορρυθμίες όπως αυτές, μπορεί να συνδέονται με χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ή απλά προτιμήσεις, ωστόσο σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υποδηλώνουν κάτι πιο σοβαρό και συγκεκριμένα ιδεοχψυχαναγκαστική διαταραχή.
Πρόκειται για μία κατάσταση που χαρακτηρίζεται από έμμονες ιδέες και καταναγκασμούς.

Πώς μπορείτε να κρίνετε, όμως, πως χρήζετε επαγγελματικής βοήθειας, βάσει συγκεκριμένων συμπτωμάτων που ίσως έχετε παρατηρήσει;

Διαβάστε παρακάτω τις οκτώ πιο κοινές ενδείξεις ότι πάσχετε από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.

1. Πλένετε τα χέρια σας συνέχεια ή αποστειρώνετε τα χέρια σας υπερβολικά συχνά 

 Η συμπεριφορά αυτή συνδέεται συχνά με υπερβολικό φόβο για τα μικρόβια.

2. Καθαρίζετε τα αντικείμενά σας συνέχεια 

Όπως με το υπερβολικό καθάρισμα των χεριών, το συνεχές καθάρισμα του σπιτιού είναι μία διέξοδος για να αντιμετωπιστεί το συναίσθημα της μικροβιοφοβίας και του «μη καθαρού περιβάλλοντος».

3. Ελέγχετε πολλές φορές για να βεβαιωθείτε ότι κάνατε κάτι

Το να ελέγχετε 4, 5 ή και δέκα φορές αν κλείσατε το φούρνο, το φως ή κλειδώσατε την πόρτα, είναι χαρακτηριστικό παράδειγμα.

4. Μετράτε τα πάντα

Ορισμένα άτομα που πάσχουν από ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, πραγματοποιούν εργασίες με βάση αριθμητικές ακολουθίες, που είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε προκαταλήψεις ότι, αν κάτι γίνει εκτός αυτού του πλαισίου, θα συμβεί κάτι άσχημο.

5. Υπερβολική οργάνωση

Αν είστε οργανωτικοί σε βαθμό που αγγίζει την τελειότητα και βασίζεται σε εμμονές που σχετίζονται με την τάξη και τη συμμετρία, τότε ίσως πάσχετε από αυτή τη διαταραχή.

6. Φοβάστε συνεχώς ότι θα σας συμβεί κάτι κακό

Αν όσο κι αν προσπαθείτε να διώξετε αυτή την κακή σκέψη από το μυαλό σας, τόσο περισσότερο ανησυχείτε, τότε ίσως πρόκειται για ένα από τα συμπτώματα.

7. Κάνετε σκέψεις σχετικά με το σεξ που σας προβληματίζουν

Συχνά άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή, κάνουν σκέψεις σχετικά με σεξουαλικές που αποτελούν «ταμπού».

8. Θέλετε να σας επιβεβαιώνουν ότι πράξατε σωστά

Χαρακτηριστικό των ατόμων με τη διαταραχή αυτή είναι ότι επιζητούν συνεχώς την επιβεβαίωση σχετικά με την ορθότητα των πράξεών τους.

Αν μέσα από τα παραπάνω «βλέπετε» τον εαυτό σας και η καθημερινότητά σας έχει γίνει δύσκολη εξαιτίας αυτών, τότε ίσως θα ήταν καλό να επισκεφτείτε κάποιον ειδικό.

Πηγή: newsitamea.gr