10 κορυφαία φρούτα και λαχανικά για καλύτερη διάθεση και ευεξία

POP UP TEAM
/
21 Αυγούστου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Πρόσφατη επιστημονική μελέτη αναδεικνύει τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών για την ψυχική υγεία! 

Μάλιστα, η ευεργετική επίδραση των φρούτων και των λαχανικών στη διάθεση και τα επίπεδα ευεξίας φαίνεται πως είναι πολύ ισχυρότερη όταν αυτά καταναλώνονται ωμά.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, τα οποία δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Frontiers in Psychology, οι άνθρωποι που καταναλώνουν μεγαλύτερες ποσότητες ωμών φυτικών προϊόντων παρουσιάζουν λιγότερα συμπτώματα κατάθλιψης και άλλων ψυχικών παθήσεων, συγκριτικά με όσους τρώνε τα φρούτα και τα λαχανικά τους μαγειρεμένα, σε κονσέρβα ή γενικώς μετά από κάποια μορφή επεξεργασίας.

Γιατί είναι πιο ωφέλιμα τα ωμά προϊόντα

Σύμφωνα με τις τρεις ερευνήτριες από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου του Οτάγκο στη Νέα Ζηλανδία που εκπόνησαν τη μελέτη, τα ωμά φρούτα και λαχανικά διατηρούν τα θρεπτικά συστατικά τους στη φυσική τους μορφή, επηρεάζοντας θετικά τη χημική ισορροπία του εγκεφάλου, άρα και τη διάθεση.

Προκειμένου να καταλήξουν στο συμπέρασμα αυτό, οι τρεις ερευνήτριες πήραν προσωπικές συνεντεύξεις από περισσότερα από 400 άτομα ηλικίας 18-25 ετών από τη Νέα Ζηλανδία και τις ΗΠΑ. Τα άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, επισημαίνουν οι ερευνήτριες, τείνουν να καταναλώνουν ελάχιστες μόνο ποσότητες φρούτων και λαχανικών, ενώ παράλληλα ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου για διάφορες ψυχικές παθήσεις.

Οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν πόσα φρούτα και λαχανικά καταναλώνουν κατά μέσο όρο αλλά και ποια προϊόντα προτιμούν και σε ποια μορφή τα καταναλώνουν (ωμά, επεξεργασμένα κ.λπ.). Αξιολογήθηκε επίσης η ψυχική τους υγεία, με τις ερευνήτριες να εστιάζουν κυρίως στα συμπτώματα της κατάθλιψης και του άγχους.

Δεδομένου ότι είναι πολλοί οι παράγοντες που επηρεάζουν τόσο την ψυχική υγεία όσο και τις διατροφικές συνήθειες, οι ερευνήτριες έλαβαν υπόψη τους και άλλες παραμέτρους, όπως τα επίπεδα σωματικής άσκησης των συμμετεχόντων, το κοινωνικο-οικονομικό τους επίπεδο, το φύλο κ.ά.

Μελετώντας όλους τους παράγοντες συνδυαστικά, οι ερευνήτριες διαπίστωσαν μια ισχυρή συσχέτιση ανάμεσα στην κατανάλωση ωμών φρούτων και λαχανικών και στην καλή ψυχική υγεία. Πιο συγκεκριμένα, όσο μεγαλύτερη ήταν η κατανάλωση αυτών των προϊόντων τόσο λιγότερα ήταν τα συμπτώματα της κατάθλιψης και τόσο υψηλότερα ήταν τα επίπεδα ευεξίας των συμμετεχόντων (καλή διάθεση, ικανοποίηση από τη ζωή κ.λπ.). Αντιθέτως, η κατανάλωση επεξεργασμένων φρούτων και λαχανικών (π.χ. μαγειρεμένα, σε κονσέρβα) φάνηκε να συνδέεται μόνο με την καλή διάθεση αλλά όχι με άλλους δείκτες ψυχικής υγείας.

«Τα ωμά φρούτα και λαχανικά παρέχουν περισσότερα μικροθρεπτικά συστατικά σε σύγκριση με τα επεξεργασμένα, πράγμα που πιθανώς εξηγεί την ισχυρότερη συσχέτιση που παρουσιάζουν με τη βελτιωμένη ψυχική διάθεση» γράφουν χαρακτηριστικά οι ερευνήτριες στη μελέτη τους. Ενδεικτικά, συστατικά όπως η βιταμίνη C και τα καροτενοειδή, τα οποία έχουν αποδεδειγμένη επίδραση στην ψυχική υγεία, είναι αρκετά ευαίσθητα, επομένως η έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες ή η κονσερβοποίηση ενδέχεται να οδηγήσουν στην καταστροφή τους και κατ’ επέκταση να περιορίσουν την ευεργετική τους επίδραση.

Σε δεύτερη φάση, οι ερευνήτριες αναζήτησαν ποια συγκεκριμένα προϊόντα παρέχουν τα μεγαλύτερα οφέλη για τη διάθεση και τα επίπεδα ευεξίας.

1. Καρότα

2. Μπανάνες

3. Μήλα

4. Λαχανικά με σκούρο πράσινο χρώμα (π.χ. σπανάκι)

5. Γκρέιπφρουτ

6. Μαρούλι

7. Εσπεριδοειδή

8. Μούρα

9. Αγγούρι

10. Ακτινίδιο

Πηγή: onmed.gr

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved