Η ήρεμη μελωδία προετοιμάζει τον εγκέφαλο να λειτουργήσει, όπως το ζέσταμα προετοιμάζει τον αθλητή να αποδώσει.

Λένε πως η καλή μέρα απ′ το πρωί φαίνεται. Το πρώτο πράγμα που ακούμε το πρωί είναι το ξυπνητήρι.

Φαίνεται πως πρέπει να αντικαταστήσουμε τον σπαστικό ήχο- σειρήνα με ένα μελωδικό τραγούδι, ώστε να είμαστε πιο παραγωγικοί.

proixupn

Μια έρευνα που πραγματοποίησε το Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Μελβούρνης, έδειξε ότι οι πιο γλυκιές μελωδίες στο ξυπνητήρι ενισχύουν την πρωινή εγρήγορση. «Μέχρι τώρα πιστεύαμε ότι οι κλασικοί, εκνευριστικοί ήχοι που μας ξυπνούν απότομα, ξυπνούν αποτελεσματικότερα και τον εγκέφαλο. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει» είπε ο επικεφαλής της έρευνας Στούαρτ ΜακΦάρλαν.

Στην έρευνα συμμετείχαν 50 άνθρωποι από 18 έως 60 ετών, οι οποίοι παρατηρούσαν και κατέγραφαν την συμπεριφορά τους σε διάφορους ήχους ξυπνητηριών, αμέσως μετά το ξύπνημα και για τέσσερις ώρες έπειτα. Ανέφεραν, επίσης, το πως αισθάνονταν με τον ήχο που συνήθιζαν να έχουν γενικά στην ζωή τους. Οσοι επέλεγαν μελωδικούς ήχους, ξυπνούσαν με καθαρότερο μυαλό, ενώ όσοι επέλεγαν τον ήχο- σειρήνα ξυπνούσαν νευριασμένοι και με περιορισμένη εγρήγορση.

Συμπέρασμα των ερευνητών είναι ότι ο απότομος ήχος μπορεί να μπερδέψει ή να διακόψει την φυσιολογική δραστηριότητα του εγκεφάλου, ενώ μια γλυκιά μελωδία θα κάνει την μετάβαση από τον ύπνο στο ξύπνημα πιο ομαλή.

Ο ΜακΦάρλαν παρομοιάζει το πρωινό ξύπνημα με το ζέσταμα ενός αθλητή. Το μελωδικό τραγούδι προετοιμάζει τον εγκέφαλο να λειτουργήσει, όπως το ζέσταμα προετοιμάζει το σώμα του αθλητή.

«Αν συνεχίσουμε να ερευνούμε και να μαθαίνουμε περισσότερα για το πως σχετίζεται ο ήχος με τον εγκέφαλο, θα βελτιώθει κατά πολύ η ζωή» λέει ο Αντριαν Ντάιερ, ερευνητής στην συγκεκριμένη μελέτη και καθηγητής επικοινωνίας. Ο ίδιος προτείνει για ήχο ξυπνητηριού το «Close To Me» των The Cure. Βέβαια, καλύτερα να διαλέξουμε κάτι του γούστου μας.

Η μέρα πρέπει να αρχίζει ήρεμα, για να «κυλάει» ήρεμα.

 

Με πληροφορίες από Huffpost