Διψάτε διαρκώς; Δείτε 8 απίθανες αιτίες

POP UP TEAM
/
26 Μαΐου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Το σώμα χρειάζεται νερό για να λειτουργήσει σωστά. Βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, στην απομάκρυνση των τοξινών, στην προστασία από την αφυδάτωση και στην καλή κυκλοφορία του αίματος.

 Οι βιοχημικές αντιδράσεις που γίνονται στο σώμα προϋποθέτουν επάρκεια νερού.

Η δίψα αποτελεί έναν από τους φυσιολογικούς μηχανισμούς με τους οποίους το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει επαρκή αποθέματα νερού.

Η υπερβολική ή / και παρατεταμένη δίψα μπορεί να οφείλεται σε μια σειρά αιτίων, όπως οι παρακάτω:

1.Τροφές με πολύ αλάτι: Το αλάτι τραβά το νερό από τα κύτταρα και αναγκάζει το σώμα να κατακρατά όσο το δυνατόν περισσότερα υγρά. Αυτός είναι και ο λόγος που ουρείτε λιγότερο όταν τρώτε πολύ αλάτι. Τα αφυδατωμένα κύτταρα στέλνουν σήμα στον εγκέφαλο ζητώντας περισσότερο νερό και αισθάνεστε δίψα. Μειώστε την πρόσληψη αλατιού και βεβαιωθείτε ότι πίνετε αρκετό νερό.

2.Πρωινή γυμναστική: Τις μέρες που ιδρώνετε λόγω έντονης σωματικής δραστηριότητας, πρέπει να πίνετε περισσότερο νερό. Ο λόγος είναι ότι χάνετε υγρά μέσω της εφίδρωσης και αν δεν τα αναπληρώσετε, αυξάνει ο κίνδυνος αφυδάτωσης.

3.Παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο: Όταν περνάτε πολύ χρόνο σε εξωτερικούς χώρους, ακόμη και αν δεν κάνετε κάποια σωματική δραστηριότητα, μπορεί να αφυδατωθείτε λόγω της έκθεσης στον ήλιο. Βεβαιωθείτε ότι έχετε πάντα μαζί σας ένα μπουκάλι νερό. 

4.Διαβήτης: Πολλοί μπερδεύουν την αφυδάτωση με τον διαβήτη. Στην αφυδάτωση το σώμα προσπαθεί να διατηρήσει τα υγρά. Στον διαβήτη, τα υψηλά επίπεδα σακχάρου στο αίμα προκαλούν συχνοουρία. Οι περισσότεροι ασθενείς με διαβήτη εμφανίζουν τρία βασικά συμπτώματα: υπερβολική δίψα, συχνοουρία και θολή όραση.

5.Ξηροστομία: Όταν οι σιελογόνοι αδένες δεν παράγουν αρκετό σάλιο, ξηραίνεται η στοματική κοιλότητα και έχετε την ανάγκη να πιείτε νερό. Η ξηροστομία συνδέεται με πολλές παθήσεις, γι’ αυτό αν δεν υποχωρεί, συμβουλευτείτε γιατρό.

6.Αναιμία: Το σώμα βασίζεται στα υγιή κύτταρα για να μεταφέρει αίμα σε όλα τα σημεία. Η ήπια αναιμία συνήθως δεν προκαλεί υπερβολική δίψα, αλλά εάν η κατάστασή σας επιδεινωθεί, μπορεί να αισθανθείτε δίψα και κούραση.

7.Φάρμακα: Πολλά φάρμακα, μεταξύ αυτών τα αντιυπερτασικά, προκαλούν αυξημένη διούρηση και ξηροστομία.

8.Ξεχνάτε να πιείτε νερό: Η πρώτη αιτία δίψας είναι η μη πρόσληψη νερού. Οι ειδικοί συστήνουν να πίνετε ένα ποτήρι νερό με κάθε γεύμα και δύο ποτήρια ανάμεσα στα γεύματα.

 

Πηγή: Reader’s digest,onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved