7 τροφές που βελτιώνουν την υγεία του δέρματος

POP UP TEAM
/
7 Σεπτεμβρίου, 2021

Όπως είναι γνωστό, ο ήλιος μπορεί να προκαλέσει στο δέρμα μας από πολύ ισχυρά και οδυνηρά εγκαύματα μέχρι ακόμα και καρκίνο. Το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού μας και το κατά πόσο ενισχυμένο είναι επηρεάζει τις πιθανότητες να μας βλάψει ο ήλιος. Φυσικά, το φαγητό που τρώμε δεν προστατεύει από μόνο του το δέρμα μας ωστόσο παίζει και αυτό τον ρόλο του.

Ακολουθούν μερικές τροφές που βελτιώνουν την υγιεινή του δέρματός μας:

1.Ντομάτες

Οι ντομάτες περιέχουν λυκοπένιο, ισχυρό αντιοξειδωτικό που μας προστατεύει από την έκθεση στον ήλιο. Αν τρώτε καθημερινά ντομάτες μειώνεται ο κίνδυνος για εγκαύματα στο δέρμα σας και αυξάνεται η φυσική προστασία από τον ήλιο.

2. Τσάι και καφές

Πολλά είδη τσαγιού καταπολεμούν τη γήρανση του δέρματος, έχουν αντιοξειδωτική και αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ σύμφωνα με διάφορες μελέτες ένα φλιτζάνι μαύρο τσάι την ημέρα μπορεί να μειώσει δραστικά τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Επίσης, όπως έχει διαπιστώσει συγκεκριμένα μια νορβηγική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «International Journal of Cancer», όσοι πίνουν καφέ καθημερινά έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.

kokoikaf

3. Σπανάκι

Ένα από τα χαρακτηριστικά όλων των πράσινων λαχανικών είναι πως έχουν ισχυρά αντιοξειδωτικά, κάτι που στο σπανάκι το συναντάμε σε πολύ μεγάλο βαθμό. Μια αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «International Journal of Cancer», διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που στο παρελθόν έπασχαν από καρκίνο του δέρματος και έτρωγαν τουλάχιστον μία μερίδα σπανάκι την ημέρα, μείωναν με αυτό τον τρόπο τον κίνδυνο της ανάπτυξης του καρκίνου κατά περισσότερο από 50%. Επίσης, μια μεγάλη μελέτη από την Ιταλία ανακάλυψε πως όσες περισσότερες μερίδες σπανάκι την εβδομάδα τρώει ένας άνθρωπος τόσες λιγότερες πιθανότητες έχει να προσβληθεί από καρκίνο του δέρματος. Με λίγα λόγια, όσο περισσότερο σπανάκι τρώτε, τόσο μεγαλύτερη είναι η προστασία του δέρματός σας.

4. Μαύρη σοκολάτα

Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα «Nutrition», μόλις δυο πλάκες μαύρης σοκολάτας την ημέρα μπορούν να κρατήσουν το δέρμα σας σε υγιή επίπεδα και να σας προστατέψουν από την πρόωρη γήρανση. Αυτό επιτυγχάνεται μέσα από τα φλαβονοειδή που συναντάμε στην μαύρη σοκολάτα και τα οποία είναι πολύ πιο αυξημένα σε σχέση με οποιοδήποτε άλλο είδος σοκολάτας διότι περιέχει λιγότερα πρόσθετα συστατικά.

5. Εσπεριδοειδή φρούτα

Πολλές μελέτες έχουν δείξει ότι τα εσπεριδοειδή βοηθάνε στην πρόληψη των φλεγμονών, της πρόωρης γήρανσης και διαφόρων μορφών καρκίνου. Αυτό είναι σε μεγάλο μέρος οφείλεται στα υψηλά επίπεδα βιταμίνης C, η οποία ενισχύει την ανοσία και καταπολεμά τον καρκίνο του δέρματος. Τα εσπεριδοειδή περιέχουν φυτοθρεπτικά συστατικά που έχει αποδειχθεί πως προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο και το μελάνωμα και πιο αποτελεσματικό είναι να τρώτε τα συγκεκριμένα φρούτα αντί να τα πίνετε υπό μορφή χυμών. Άλλωστε, σημείο-κλειδί για τα φυτοθρεπτικά συστατικά στα εσπεριδοειδή είναι η ψίχα τους (το σαρκώδες λευκό μέρος ανάμεσα στο δέρμα και τα τμήματα) και η διαφανή μεμβράνη γύρω από κάθε τμήμα, που χάνεται σε περίπτωση που τα στίψετε.

6. Αμύγδαλα

Προσπαθήστε να τρώτε το πρωί γιαούρτι με αμύγδαλα. Τα αμύγδαλα έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, ενώ τα προβιοτικά του γιαουρτιού βοηθούν στην προστασία από την ακμή και το έκζεμα. Πίνετε επίσης πράσινο τσάι, το οποίο είναι πλούσιο σε πολυφαινόλες που προστατεύουν από τις βλάβες που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία.

7. Αβοκάντο

Τρώτε τουλάχιστον ένα αβοκάντο την εβδομάδα, προκειμένου να παίρνετε υγιή μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν το δέρμα σας να είναι απαλό, λείο και ενυδατωμένο. Είναι επίσης πλούσιο σε ισχυρά αντιοξειδωτικά που προστατεύουν το δέρμα από τις βλάβες, ενώ οι βιταμίνες και τα ανόργανα συστατικά που περιέχει βοηθούν στην αποκατάσταση πιθανών βλαβών.

 

in

Ακολούθησέ μας στο Instagram! 

 facebookΑκολούθησε μας στο  Facebook 

 

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved