Περισσότερα φρούτα και λαχανικά για πιο υγιείς αρτηρίες

POP UP TEAM
/
12 Απριλίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Όλοι γνωρίζουμε τα πολλά οφέλη που προσφέρει στον οργανισμό μας η κατανάλωση φρέσκων, εποχιακών φρούτων και λαχανικών. Μια νέα, πολύ μεγάλη αμερικανική μελέτη ανακάλυψε ένα ακόμη λόγο: Σύμφωνα με τους ερευνητές, κάτι τόσο απλό όσο η καθημερινή πρόσληψη τριών μερίδων φρούτων και λαχανικών θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για περιφερική αρτηριοπάθεια, διατηρώντας τις αρτηρίες σας υγιείς.

Οι αρτηρίες μεταφέρουν αίμα πλούσιο σε οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά από την καρδιά στο υπόλοιπο του σώματος. Όταν στις αρτηρίες των κάτω άκρων δημιουργηθούν στενώσεις ή αποφράξεις λόγω της συσσώρευσης αρκετής αθηρωματικής πλάκας στο τοίχωμα των αρτηριών, τότε τα πόδια δεν λαμβάνουν αρκετό αίμα και η εν λόγω πάθηση ονομάζεται περιφερική αποφρακτική αρτηριοπάθεια (ΠΑΑ) ή περιφερική αγγειακή νόσος (ΠΑΝ).

“Ελπίζουμε ότι τέτοιες μελέτες μπορούν να αποτελέσουν σημαντική υπενθύμιση του ρόλου που έχουμε ως καταναλωτές για τις καρδιακές παθήσεις και τα εγκεφαλικά επεισόδια”, δήλωσε ο Dr. Jeffrey S. Berger από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Συχνά θυμόμαστε να παίρνουμε τα φάρμακά μας, παρόλα αυτά οι μελέτες θα πρέπει να μας θυμίζουν να τρώμε καθημερινά φρούτα και λαχανικά. Επιπλέον, πρέπει να συνεχίσουμε να υπενθυμίζουμε στη νέα γενιά αυτή τη σημασία τώρα, πριν αναπτυχθεί η ασθένεια». Προηγούμενες έρευνες έχουν συνδέσει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών με χαμηλότερο κίνδυνο στεφανιαίας νόσου και εγκεφαλικού επεισοδίου, αλλά ελάχιστες έρευνες είχαν γίνει για τις επιδράσεις των φρούτων και των λαχανικών στις αρτηρίες των άκρων, σημειώνει η ομάδα του Berger στην επιστημονική επιθεώρηση Arteriosclerosis, Thrombosis, and Vascular Biology. Η περιφερική αρτηριοπάθεια προκαλεί κράμπες, πόνους και κούραση των μυών τόσο στο βάδισμα όσο και στο ανέβασμα σκαλιών και επηρεάζει εκατομμύρια ανθρώπους. Ο κίνδυνος για την ΠΑΑ αυξάνει με την ηλικία και πιθανό ιστορικό καπνίσματος, διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Για να διερευνήσει εάν η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών επηρεάζει τον κίνδυνο για την ΠΑΑ, η ομάδα του Berger ανέλυσε τα διατροφικά δεδομένα 3,696,778 ανδρών και γυναικών με μέση ηλικία περίπου τα 65, από τους οποίους σχεδόν 234.000 έπασχαν από ΠΑΑ. Οι διαιτητικές οδηγίες που δίνουν τόσο το Αμερικανικό Υπουργείο Γεωργίας όσο και οι υπηρεσίες Υγείας, είναι τουλάχιστον δύο μερίδες φρούτων και τουλάχιστον τρεις μερίδες λαχανικών κάθε μέρα, αλλά μόνο το 29% των συμμετεχόντων στη μελέτη δήλωσαν ότι έτρωγαν συνολικά μέχρι τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών σε καθημερινή βάση. Σχεδόν οι μισοί δήλωσαν ότι κατανάλωναν τουλάχιστον τρεις μερίδες φρούτων και λαχανικών σε λιγότερες από τις μισές ημέρες της εβδομάδας.

Οι μεγαλύτερες σε ηλικία λευκές γυναίκες κατανάλωναν πιο τακτικά φρούτα και λαχανικά και οι νεότεροι μαύροι άνδρες ήταν αυτοί που έτρωγαν λιγότερο από τρεις μερίδες την ημέρα. Η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών παρουσίασε διαφορές επίσης ανά περιοχή. Όσοι ζουν στις χώρες του Ειρηνικού ανέφεραν την πιο τακτική κατανάλωση ενώ όσοι ζουν στις νοτιότερες και κεντρικές πολιτείες είχαν την ελάχιστη τακτική κατανάλωση. Οι επιστήμονες, αφού έλαβαν υπόψη τους δεδομένα όπως η ηλικία, το φύλο, τη φυλή και άλλους παράγοντες κινδύνου, παρατήρησαν ότι όσο περισσότερα φρούτα και λαχανικά κατανάλωναν οι συμμετέχοντες, τόσο χαμηλότερη ήταν η πιθανότητα να παρουσιάσουν ΠΑΑ.

 

Με πληροφορίες από itrofi.gr

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved