Επτά μικρές συνήθειες που βλάπτουν το περιβάλλον και πώς να τις αντικαταστήσεις!

POP UP TEAM
/
16 Σεπτεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Έχουμε μόνο έναν πλανήτη και πολύ λίγες ευκαιρίες ακόμα να σώσουμε ένα κομμάτι του. Και μην πιστεύεις πως για το πρόβλημα ευθύνονται μόνο οι μεγάλες εταιρίες και τα εργοστάσια. Μεγάλη ζημιά προκαλείται στον πλανήτη από τις μικρές, καθημερινές μας συνήθειες! Υπάρχουν λύσεις, αρκεί να έχεις τη διάθεση να αλλάξεις στο ελάχιστο κάποιες από τις βλαβερές για το περιβάλλον συνήθειές σου.

Δεν ανακυκλώνεις ηλεκτρικές συσκευές

Χαλάει η τηλεόραση, ο φούρνος μικροκυμάτων, το πιστολάκι – κάτι! Μην το πετάξεις στον κάδο! Από την πιο μικρή μέχρι την πιο μεγάλη συσκευή ανακυκλώνονται! Επιπλέον, συμφέρει και την τσέπη σου, καθώς με την ανακύκλωση στις ηλεκτρικές συσκευές, θα μειωνόταν το κόστος των επιχειρήσεων που τις παράγουν και κατ’ επέκταση η τιμή πώλησης.

Σπαταλάς φαγητό

Τα λαχανικά, τα φρούτα και το κρέας, για να φτάσουν μέχρι το πιάτο σου, έχουν χρειαστεί κυριολεκτικά τόνους νερού, οπότε και οι 1,3 δισ. τόνοι φαγητού που εκτιμάται ότι καταλήγουν στα σκουπίδια κάθε χρόνο, ισοδυναμούν με σπατάλη 45 δισ. γαλονιών νερού, νούμερο που αδυνατεί να χωρέσει το κεφάλι σου… Επιπλέον, το φαγητό είτε αποσυντίθεται είτε όχι, εκπέμπει μεθάνιο στην ατμόσφαιρα, διαδικασία που παίζει σημαντικό ρόλο στο κλίμα και στην αύξηση της  θερμοκρασίας  της Γης σύμφωνα με τους επιστήμονες. Τέλος, απειλείται η βιοποικιλότητα. Η αποδάσωση, ιδιαίτερα σε τροπικές περιοχές (βλ. Αμαζόνιος) κοστίζει τη ζωή πολλών ειδών, καταστρέφοντας το φυσικό τους περιβάλλον, με σκοπό τη δημιουργία ακόμη περισσότερων εδαφών, που θα χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή τροφίμων.

Κάνεις υπερβολές στο Fast Food

Οι εταιρίες που σου φέρνουν το fast φαγητό στο πιάτο σου κάθε άλλο παρά αθώες είναι. Κάνουν τεράστιες σπατάλες, τόσο κατά την παραγωγή και το πακετάρισμα, όσο και στο ίδιο το φαγητό, πράγμα που οδηγεί σε εξίσου μεγάλες ποσότητες εκπομπών. Π.χ για να κατασκευαστεί ένα Big Mac εκπέμπονται 1-3,5 κιλά διοξειδίου του άνθρακα. Για ένα μόνο Mac! Επιπλέον, τίθεται και ζήτημα συσκευασίας, με τις περισσότερες αλυσίδες και μη, να χρησιμοποιούν πλαστικό ή ακόμα και φελιζόλ, του οποίου ο χρόνος ζωής διαρκεί 900 χρόνια!

Χρησιμοποιείς πλαστικές σακούλες και καλαμάκι

Νο, no, no! Δε γίνεται το 2022 να χρησιμοποιούμε ακόμα πλαστικές σακούλες και καλαμάκια! Με τις σακούλες να μολύνουν τους ωκεανούς σε τεράστιες ποσότητες και να απειλούν τη θαλάσσια ζωή, καθώς είναι υπαίτιες για το θάνατο ψαριών, φαλαινών, θαλάσσιων πουλιών κ.ο.κ. Υπάρχουν πολύ ωραίες πάνινες σακούλες τις οποίες μπορείς να χρησιμοποιείς για τα ψώνια σου ή για όταν πας να ανακυκλώσεις (όχι την ίδια!). Τα καλαμάκια χρησιμοποιούνται σε όλον τον κόσμο κατά κόρον! Μόνο στην Αμερική μετράμε 500 εκατ. καλαμάκια τη μέρα που καταλήγουν στα σκουπίδια. Πολλές χώρες έχουν ήδη κάνει κάποια βήματα τόσο με τα καλαμάκια όσο με το πλαστικό γενικότερα, ενώ κινούνται προς ολική απαγόρευση σε κάποια χρόνια.

Χρησιμοποιείς προϊόντα scrub για απολέπιση

Άκυρο θα σκεφτείς! Κι όμως δεν είναι! Αυτό συμβαίνει εξαιτίας των μικροπλαστικών. Τα μικροπλαστικά αυτά θεωρούνται ακόμη πιο επικίνδυνα, καθώς καταλήγοντας στις θάλασσες και τους ωκεανούς, γίνονται τροφή για τα ψάρια και θεωρείται πως έχουν μπει στη διατροφική αλυσίδα. Προϊόντα λοιπόν που τα περιλαμβάνουν στα συστατικά τους, είναι κυρίως σαπούνια, σαμπουάν, απορρυπαντικά, αφρόλουτρα, κ.ο.κ. Σε σημαντικές ποσότητες όμως, συναντώνται και στις διάφορες κρέμες για scrub. Όσο εσύ κάνεις την απολέπισή σου, δηλαδή, χιλιάδες μικροπλαστικά καταλήγουν στο νερό. Οπότε το καλύτερο scrub είναι αυτό που φτιάχνεις μόνη σου π.χ. ζάχαρη με απλό ελαιόλαδο!

Χαρτί παντού!

Η μοναδική πηγή από την οποία βγάζουμε χαρτί είναι τα δέντρα! Η αποδάσωση και η υλοτόμηση αποτελεί τεράστιο πρόβλημα στην εποχή μας, το οποίο όλο και αυξάνεται, ενώ την ίδια ώρα η ατμόσφαιρα ασφυκτιά όλο και περισσότερο από το διοξείδιο του άνθρακα. Μην κάνεις υπερβολές! Π.χ. αν θες να σημειώσεις τη λίστα του supermarket, κάν’το στο κινητό σου κι όχι σε κάποιο χαρτί! Αν αλλάξεις μικρές συνήθειες σου η κατανάλωση που κάνεις στο χαρτί θα μειωθεί!

Πίνεις πολύ καφέ…

Αυτή η δήλωση πονάει κι όμως είναι αλήθεια! Σαν πλανήτης καταναλώνουμε πολύ καφέ. Τόσο πολύ μάλιστα που ο καφές έχει γίνει το 2ο προϊόν παγκοσμίως που αναζητάμε μετά το πετρέλαιο. Η παραγωγή και το εμπόριο του καφέ όμως, δεν προκαλούν μόνο αποδάσωση και μόλυνση του νερού, αλλά η ίδια η διαδικασία άλεσης του κόκκου οδηγεί σε πολύ μεγάλες σπατάλες.

Tags :

Μοιράσου το ...

Τα δημοφιλή της εβδομάδας