Tο καλό σεξ είναι μια από τις μεγαλύτερες απολαύσεις της ζωής! Τι γίνεται όμως αν αισθάνεσαι ανησυχία, θυμό ή ανικανοποίητη από την ποιότητα του sex; Η σεξουαλική απογοήτευση είναι ένας πραγματικός όρος και είναι πολύ πιο συνηθισμένο από ότι νομίζεις!
Αν και ο όρος σεξουαλική απογοήτευση δεν αποτελεί «επίσημη» διάγνωση στο Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM), η θεραπεύτρια σεξ και σχέσεων Emily Jamea, PhD, λέει ότι πολλοί άνθρωποι τη βιώνουν κάποια στιγμή στη ζωή τους. «Η σεξουαλική απογοήτευση χαρακτηρίζεται από αισθήματα δυσαρέσκειας, άγχους, θυμού, ακόμη και κατάθλιψης λόγω ανεκπλήρωτων σεξουαλικών αναγκών», εξηγεί η Jamea. Συμβαίνει όταν «έχεις μια προσδοκία για το σεξ και δεν εκπληρώνεται σύμφωνα με αυτήν την προσδοκία», προσθέτει η Marla Renee Stewart, σεξολόγος για το brand Lovers.
Tα θέλω, οι ανάγκες και οι επιθυμίες μας αλλάζουν κατά τη διάρκεια της ζωής μας κι είναι απολύτως λογικό να αισθανθείς σεξουαλικά απογοητευμένη κάποια στιγμή. Μπορεί να είσαι σε φάση που θες μεγαλύτερη οικειότητα και να μην τη λαμβάνεις ή απλά να θες να κάνετε κάτι πιο χαλαρό κι όχι απαραίτητα σεξ. Όποιες κι αν είναι οι ανάγκες σου και δεν ικανοποιούνται, είναι λογικό να αισθάνεσαι σεξουαλικά απογοητευμένη και μην αγνοείς τα συναισθήματά σου.
Τι είναι η σεξουαλική απογοήτευση;
Δεδομένου ότι το σεξ και η συναισθηματική οικειότητα συχνά συμβαδίζουν, εάν κάποιος αισθάνεται ανισορροπία μεταξύ των σεξουαλικών αναγκών του και της πραγματικής σεξουαλικής του εκπλήρωσης, μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται σεξουαλικά απογοητευμένος. «Το σεξ είναι μια ευκαιρία για αυτό-έκφραση, συναισθηματική σύνδεση και σωματική ευχαρίστηση», λέει η Jamea. «Οι άνθρωποι που νιώθουν σεξουαλικά απογοητευμένοι, περιγράφουν συχνά ότι νιώθουν μοναξιά και απομόνωση μέσα στη σχέση».
Τη σεξουαλική απογοήτευση μπορεί να τη βιώσει ο καθένας μας με διαφορετικό τρόπο λέει η Jamea! Στις γυναίκες συχνά εμφανίζεται όταν ο σύντροφός τους δεν ξέρει πως να τις ικανοποιήσει ή δεν θέλει να πειραματιστεί σεξουαλικά, για παράδειγμα. Είναι περισσότερο μια συναισθηματική κατάσταση και δεν συνδέεται με το «ξενέρωμα» που είναι κάτι στιγμιαίο, διευκρινίζει η ειδικός.
Δεν υπάρχει ένας ξεκάθαρος λόγος για τον οποίο οι άνθρωποι νιώθουν σεξουαλική απογοήτευση επειδή ο καθένας είναι διαφορετικός και αυτό το αίσθημα μπορεί να προκληθεί από πολλούς παράγοντες. Αλλά ο πιο συνηθισμένος, εξηγεί η Jamea, είναι «όταν δύο άτομα σε μια σχέση βιώνουν μια διαφορά στην επιθυμία τους για σεξ». Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι ο ένας θέλει περισσότερο σεξ, ή άλλου τύπου και ο άλλος λιγότερο!
Πως να αναγνωρίσεις τη σεξουαλική απογοήτευση
Η σεξουαλική απογοήτευση μπορεί να εκδηλωθεί παρόμοια με οποιαδήποτε απογοήτευση: για παράδειγμα, το να έχεις κολλήσει στην κίνηση, ή το να αργήσεις στη δουλειά είναι παρόμοιο με το να αισθάνεσαι σεξουαλικά απογοητευμένος. Η Stewart αναφέρει μερικά σημάδια που θα σε βοηθήσουν να καταλάβεις τι συμβαίνει:
- Έλλειψη οικειότητας στο σεξ ή στη σχέση
- Αισθάνεσαι ότι έχεις κλειστεί μέσα σου και κατά τη διάρκεια του σεξ «δεν είσαι εκεί»
- Δεν αισθάνεσαι απόλαυση και το κάνεις διεκπεραιωτικά
- Σκέφτεσαι συνέχεια το σεξ, κυρίως σε ακατάλληλες ώρες
- Θυμώνεις για τους πιο ασήμαντους λόγους!
- Δεν έχεις όρεξη για σεξ με τον σύντροφό σου πιο συχνά από όσο είναι το φυσιολογικό για εσένα!
Πως την αντιμετωπίζεις;
Πρώτα και κύρια, η Jamea τονίζει τη σημασία του να είμαστε προσεκτικοί στον τρόπο που εκφράζουμε τα συναισθήματά μας στον σύντροφό μας. Ενώ η επικοινωνία είναι απαραίτητη, πρόκειται για λεπτό θέμα καθώς θα αναφέρεις πως είτε θες περισσότερο ή/και καλύτερης ποιότητας σεξ είτε θα μιλήσεις για την έλλειψη επιθυμίας σου, κι αυτό μπορεί να φέρει τον σύντροφό σου σε άβολη θέση! «Φροντίστε να πείτε [στο σύντροφό σας] ότι θέλετε περισσότερη συναισθηματική σύνδεση και οικειότητα», εξηγεί. «Το να το κάνετε περισσότερο για τη φυσική απελευθέρωση μπορεί να κάνει τον σύντροφό σας να αισθάνεται σαν αντικείμενο του σεξ».
Αλλά πάνω από όλα, είναι σημαντικό να είσαι ευγενική και καλή με τον εαυτό σου. Η σεξουαλική απογοήτευση είναι πολύ συχνή και καθώς το σώμα μας περνά από αλλαγές (όπως το άγχος μιας πολυετούς παγκόσμιας πανδημίας, εξουθένωση, διαφορετικές φάσεις στις σχέσεις, … καταλαβαίνεις), απλά μπορεί να επιθυμείς κάτι διαφορετικό από πριν, λέει η Stewart και τονίζει: «Πρέπει να προσαρμοστούμε ανάλογα»…