Μήπως το “sugar-free” σε κοροϊδεύει; Νέα μελέτη λέει ότι μπορεί να σε κάνει να πεινάς περισσότερο

©freepik
POP UP TEAM
/
29 Απριλίου, 2025
/

Μοιράσου το ...

Ξέρεις εκείνα τα light αναψυκτικά ή τα «sugar-free» σνακ που παίρνεις για να προσέξεις τη διατροφή σου; Ναι, αυτά. Μπορεί τελικά να κάνουν τον εγκέφαλό σου mindfck. Σύμφωνα με νέα έρευνα από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνια, ένα πολύ διαδεδομένο τεχνητό γλυκαντικό – η σουκραλόζη – μπορεί να μπερδεύει τον εγκέφαλο και να σε οδηγεί στο να φας περισσότερο.

Το πείραμα έγινε με 75 άτομα και έδειξε πως η σουκραλόζη ενεργοποιεί τα σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με την πείνα. Ουσιαστικά, το μυαλό σου περιμένει θερμίδες (επειδή γεύτηκε κάτι γλυκό), αλλά αυτές δεν έρχονται ποτέ. Και κάπως έτσι, ξεκινά το craving και ο φαύλος κύκλος της λιγούρας.

Το πιο τρελό; Αυτή η επίδραση ήταν ακόμα πιο έντονη σε ανθρώπους με παχυσαρκία. Που σημαίνει ότι πολλοί που επιλέγουν τέτοια προϊόντα για να χάσουν βάρος, τελικά μπορεί να σαμποτάρουν τον εαυτό τους χωρίς να το ξέρουν.

Η γιατρός Kathleen Alanna Page, που ειδικεύεται σε ορμόνες και διαβήτη, εξηγεί: «Αν ο εγκέφαλος περιμένει θερμίδες και δεν τις παίρνει, αλλάζει ο τρόπος που προετοιμάζεται να λαχταρήσει τέτοιες ουσίες στο μέλλον».

Στο πείραμα, οι συμμετέχοντες δοκίμασαν τρία ροφήματα σε διαφορετικές μέρες: σκέτο νερό, νερό με σουκραλόζη και νερό με κανονική ζάχαρη. Κάθε φορά, τους έκαναν μαγνητική τομογραφία, έδωσαν αίμα και απάντησαν σε ερωτήσεις πείνας. Οι απαντήσεις του εγκεφάλου τους ήταν ξεκάθαρες: η σουκραλόζη αύξησε τη δραστηριότητα στον υποθάλαμο – τη “διοίκηση” που ελέγχει πείνα, ενέργεια και γενικά πώς νιώθεις.

Και δεν είναι μόνο αυτό. Οι σαρώσεις έδειξαν ότι η σουκραλόζη επηρέασε και περιοχές του εγκεφάλου που σχετίζονται με το motivation και τις αποφάσεις – aka μπορεί να επηρεάζει και το πόσο εύκολα υποκύπτεις σε έναν ακόμα γύρο junk food. Και πάλι, αυτά τα φαινόμενα ήταν πιο έντονα σε παχύσαρκα άτομα.

©freepik

Ακόμα και οι ορμονικές αποκρίσεις ήταν αλλιώς. Με το ρόφημα ζάχαρης, το σώμα έβγαζε τις “χορταστικές” ορμόνες που λένε στον εγκέφαλο “είμαστε ΟΚ, σταμάτα να τρως”. Με τη σουκραλόζη; Καμία τέτοια απόκριση.

Το bottom line; Το σώμα σου μπορεί να νομίζει ότι έφαγες, αλλά ο εγκέφαλός σου ξέρει ότι δεν έφαγες. Και συνεχίζει να ζητάει. Ειδικά αν ήδη έχεις θέμα με το βάρος, η «sugar-free» λύση μπορεί να μη σε βοηθά όσο νομίζεις.

Η ομάδα σχεδιάζει ήδη επόμενη μελέτη για να δει τι παίζει με τα παιδιά και τα γλυκαντικά χωρίς θερμίδες. Γιατί αν αυτά τα αποτελέσματα ισχύουν και για τις νεότερες ηλικίες, μιλάμε για σοβαρό wake-up call.

Tags :

Μοιράσου το ...