Αυτοί είναι οι 3 συνδυασμοί τροφών που σε «φουσκώνουν» και πώς να τους αντικαταστήσεις

POP UP TEAM
/
5 Μαρτίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Και με τι να τους αντικαταστήσεις.

Σίγουρα γνωρίζεις ότι κάποιες τροφές σου προκαλούν φούσκωμα, όπως τα πολύ αλμυρά φαγητά ή τα ανθρακούχα ποτά (διαίτης και μη). Ωστόσο, γνωρίζεις ότι κάποιοι συγκεκριμένοι συνδυασμοί τροφών μπορούν να προκαλέσουν το ίδιο αποτέλεσμα;

Η Nadya Andreeva, μία πιστοποιημένη προπονήτρια ευεξίας και συγγραφέας του βιβλίου Happy Belly, μας εξηγεί ποια είναι τα χειρότερα για την πεπτική σου οδό «ζευγαρώματα» τροφών και τι μπορείς να φας αντί αυτών.

Γαλακτοκομικά προϊόντα + Άμυλο
Και ναι η πίτσα ανήκει σε αυτή την κατηγορία. «Τα γαλακτοκομικά προϊόντα ήδη χρειάζονται αρκετό χρόνο για να τα χωνέψεις. Όταν μετά προσθέτεις και το άμυλο στην εξίσωση, τότε χρειάζεται ακόμα περισσότερος χρόνος και αυτό αποτελεί ένα πρόβλημα, επειδή το άμυλο όταν παραμένει για πολλή ώρα στην πεπτική σου οδό αρχίζει να ζυμώνεται, προκαλώντας αέρια και ενοχλητικό φούσκωμα», αναφέρει η Andreeva.

Για μία πιο ασφαλή επιλογή καλύτερα να παραλείψεις το ψωμί και να συνοδεύσεις το γαλακτοκομικό της επιλογής σου με πικρά χόρτα (όπως το λάχανο, η ρόκα και τα αντίδια). «Η κατανάλωση πικρών τροφών οδηγεί στην παραγωγή χολής και σε βοηθά να χωνέψεις καλύτερα τα λιπαρά», λέει η Andreeva. Προσπάθησε να επιλέγεις πρόβατα βιολογικής κτηνοτροφίας ή κατσικίσιο τυρί που δεν έχει ομογενοποιηθεί ή παστεριωθεί, γιατί είναι το πιο εύκολο είδος τυριού όσον αφορά τη χώνεψη.

Φρούτα + Πρωτεΐνη ή Άμυλο
Τα φρούτα περιέχουν “απλά σάκχαρα” που μπορείς να τα χωνέψεις σε λίγο χρόνο, άρα δε μένουν για πολύ στο στομάχι σου- τουλάχιστον υπό κανονικές συνθήκες. Όταν όμως τα τρως μαζί με πρωτεΐνη, όπως τα αυγά ή τα καταναλώνεις αμέσως μετά το γεύμα ή το επιδόρπιό σου τότε τα πράγματα αλλάζουν.

«Αυτό που συμβαίνει είναι ότι τα σάκχαρα από τα φρούτα μένουν για πολλή ώρα στο στομάχι σου- μέχρι να αποσυντεθεί και η πρωτεΐνη- δημιουργώντας ένα πολύ φουσκωμένο και “αφρώδες” στομάχι», εξηγεί η Andreeva.

Για να αποφύγεις αυτό το φαινόμενο μπορείς είτε να τρως τα φρούτα μόνα τους είτε να περιμένεις να περάσει τουλάχιστον 1 ώρα από το βασικό γεύμα σου μέχρι να τα καταναλώσεις.

Πρωτεΐνη + Πρωτεΐνη
«Χρειάζεσαι πολλή ενέργεια για να χωνέψεις την πρωτεΐνη. Γι’αυτό γενικά ένας συνδυασμός πρωτεΐνης με πρωτεΐνη δεν αποτελεί καλή ιδέα αφού θα χρειαστεί αρκετός χρόνος μέχρι να χωνέψεις», λέει η Andreeva.
Προσπάθησε λοιπόν να περιλαμβάνεις μόνο μία βασική πρωτεΐνη σε κάθε σου γεύμα, όπως για παράδειγμα ένα καλό κομμάτι ψαριού με λαχανικά βρασμένα στον ατμό και ψωμί ή αυγά πάνω από μία σαλάτα με λαχανίδα.
Τα πράσινα μη-αμυλούχα λαχανικά ταιριάζουν με οτιδήποτε, οπότε δεν μπορείς ποτέ να τα συνδυάσεις με λανθασμένο τρόπο, μας εξηγεί η Andreeva.

 

Με πληροφορίες από shape

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved