Ελαιόλαδο: Τα σημαντικά οφέλη του στην υγεία μας

POP UP TEAM
/
17 Ιουνίου, 2022
/

Μοιράσου το ...

Το ελαιόλαδο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες τροφές της μεσογειακής διατροφής. Η υψηλή περιεκτικότητά του σε μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, το καθιστά ως μια πολύτιμη τροφή! 

Επίσης, η υψηλή διατροφική αξία του ελαιολάδου οφείλεται και στις λιποδιαλυτές βιταμίνες και τα αντιοξειδωτικά συστατικά (πολυφαινόλες) που περιέχει.

Ποια είναι τα οφέλη του ελαιόλαδου στην υγεία;

  • Βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία. Το ελαιόλαδο λόγω των αντιοξειδωτικών και των μονοακόρεστων λιπαρών οξέων που περιέχει, μειώνει την ολική και LDL χοληστερόλη, μειώνοντας έτσι, τον κίνδυνο εμφάνισης στεφανιαίας νόσου, εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου.
  • Έχει αντικαρκινογόνο δράση. Συγκεκριμένα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού και του εντέρου λόγω του υψηλού περιεχομένου του σε σκουαλένιο και φυτοστερόλες.
  • Μειώνει την εμφάνιση νευροεκφυλιστικών ασθενειών και βελτιώνει τη γνωσιακή λειτουργία. Επίσης, φαίνεται ότι προλαμβάνει την εμφάνιση άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.
  • Προλαμβάνει την εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, αυξάνοντας την ευαισθησία στην ινσουλίνη και διατηρώντας φυσιολογικά τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.
  • Βελτιώνει τη συνολική υγεία του δέρματος, προλαμβάνοντας τη γήρανση του δέρματος, αντιμετωπίζοντας την ξηροδερμία και βελτιώνοντας τη συνολική υγεία του δέρματος χάρη στη βιταμίνη Ε και τα μονοακόρεστα λιπαρά οξέα που περιέχει.
  • Τέλος, το ελαιόλαδο σε σχέση με τα υπόλοιπα έλαια, είναι πιο ανθεκτικό στις αλλοιώσεις που συμβαίνουν από την αυξημένη θερμοκρασία κατά το μαγείρεμα, γεγονός που οφείλεται στα αντιοξειδωτικά που περιέχει.
    Το ελαιόλαδο όμως ειναι πλούσιο σε θερμίδες, γι’ αυτό δίνουμε προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνουμε. Ενδεικτικά, 1 κ.σ. περιέχει περίπου 135 θερμίδες.

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved