Οι 4 βασικοί κανόνες που πρέπει να γνωρίζεις για τη δίαιτα Pegan

POP UP TEAM
/
21 Ιουλίου, 2021

Το διατροφικό μοντέλο Pegan, το οποίο είναι ένας συνδυασμός της παλαιολιθικής διατροφής (paleo) και της αυστηρής χορτοφαγίας (veganism), αποκτά τον τελευταίο καιρό όλο και περισσότερη δημοφιλία.

Τα τελευταία δέκα χρόνια, γιατροί, ερευνητές και διατροφολόγοι προσπαθούν να καταρτήσουν το ιδανικό πλάνο διατροφής. Εκείνο δηλαδή που να βοηθά στην απώλεια βάρους με υγιεινό τρόπο.

Η παλαιολιθική δίαιτα, γνωστή ως δίαιτα Paleo ή η δίαιτα του ανθρώπου των σπηλαίων, στηρίζεται στην κατανάλωση κρέατος, ψαριών και λαχανικών, ενώ η αυστηρή χορτοφαγία – veganism – απαγορεύει την κατανάλωση όλων των ζωικών προϊόντων (κρέας, ψάρι, αυγά και γαλακτοκομικά).

Η Pegan είναι ο συνδυασμός των παραπάνω διατροφικών μοντέλων, ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής που δεν επιβάλλει αυστηρό αποκλεισμό ολόκληρων διατροφικών ομάδων αλλά περιλαμβάνει τις πιο υγιεινές τροφές από κάθε διατροφική ομάδα και στηρίζεται στους παρακάτω τέσσερις κανόνες:

Αφθονία φρούτων & λαχανικών

Η συχνή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι βασικός παράγοντας επιτυχίας του συγκεκριμένου μοντέλου διατροφής. Η ενδεδειγμένη ποσότητα φρούτων και λαχανικών, για όσους ακολουθούν την Pegan, είναι πέντε μερίδες την ημέρα, περιορίζοντας ωστόσο την κατανάλωση των λαχανικών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως είναι η κολοκύθα σκουός.

Τροφές ολικής άλεσης

Ένας βασικός κανόνας της διατροφής Pegan είναι η κατανάλωση τροφών ολικής άλεσης, χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, όπως είναι η κινόα, το φαγόπυρο, το καστανό ρύζι, το τεφ και ο κόκκος αμάρανθου.

Σπόροι και ξηροί καρποί

Οι σπόροι και οι ξηροί καρποί είναι ευρέως γνωστό ότι έχουν αντιοξειδωτικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες και λειτουργούν ως “ασπίδα” για πολλές ασθένειες. Η συχνή κατανάλωσή τους βοηθά στην απώλεια βάρους, είναι πηγή καλών λιπαρών, φυτικών ινών, ιχνοστοιχείων και πρωτεϊνών.

Μιώστε την πρόσληψη ζάχαρης

Η κατανάλωση ζάχαρης, όπως και τα τεχνητά σάκχαρα που αυξάνουν την αντίσταση στην ινσουλίνη, δεν βοηθά στην απώλεια βάρους και αυξάνει τον Δείκτη Μάζας Σώματος.

Πηγή: Medical Express, onmed.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved