Αυτές είναι οι υγιεινές τροφές με τις κρυφές θερμίδες

POP UP TEAM
/
3 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Ο ερχομός του νέου μήνα ειναι μια καλή αφορμή να ακολουθήσουμε ένα πιο υγιεινό πρόγραμμα διατροφής συμπεριλεμβάνοντας υγιεινά και θρεπτικά τρόφιμα. Όμως, διάφορα υγιεινά τρόφιμα που επιλέγουμε να συμπεριλάβουμε στην καθημερινή μας διατροφή για τη θρεπτική τους αξία, περιέχουν αρκετές θερμίδες και λιπαρά οξέα.

Προκειμένου να επωφεληθούμε από την υψηλή διατροφική αξία αυτών των τροφίμων χωρίς να επιβαρυνθούμε πολύ θερμιδικά, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ποια είναι αυτά τα τρόφιμα και να τα καταναλώνουμε με μέτρο και στις σωστές ποσότητες. 

Ας δούμε ποια υγιεινά τρόφιμα μπορούν να κρύβουν πολλές θερμίδες:

Ελαιόλαδο: Αποτελεί βασικό συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής, με πολύ μεγάλη διατροφική αξία.  Συνήθως, το προσθέτουμε σε μεγάλες ποσότητες στο φαγητό μας, με αποτέλεσμα να το υπερκαταναλώνουμε. Χρειάζεται, όμως μέτρο στην ποσότητα, γιατί είναι πλούσιο σε θερμίδες, με 1 κ.σ. να περιέχει περίπου 135 θερμίδες.

Ελιές: Είναι πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνη Α, καροτενοειδή και τοκοφερολες. Χρειάζεται όμως μέτρο στην κατανάλωσή τους γιατί 5 μικρές ή 3 μεγάλες ελιές δίνουν 45 θερμίδες.

Ξηροί καρποί: Είναι πλούσιοι σε ω-3 λιπαρά οξέα, ωστόσο είναι θερμιδικά πυκνοί. Για παράδειγμα, 50γρ καρύδια δίνουν 330 θερμίδες, ενώ 50γρ αμύγδαλα περίπου 290 θερμίδες.

Φιστικοβούτυρο: Έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, αλλά περιέχει και αρκετές θερμίδες. Συγκεκριμένα, 1 κ.σ. φιστικοβούτυρο περιέχει 90 θερμίδες.

Αβοκάντο: Πρόκειται για ένα πολύ θρεπτικό και υγιεινό τρόφιμο, πλούσιο σε βιταμίνες Ε και C και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε λίπος είναι θερμιδικά πυκνό. 1 αβοκάντο περιέχει περίπου 250 θερμίδες.

Καλό μήνα!

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου,  Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved