Kατάθλιψη: Τα συμπτώματα και τα είδη της- Τι πρέπει να γνωρίζεις

POP UP TEAM
/
16 Νοεμβρίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Εποχική κατάθλιψη; Επιλόχειος κατάθλιψη; Κατάθλιψη στα παιδιά; Ποιά είναι τα είδη της κατάθλιψης και τι πρέπει να προσέξεις;

Φάκελος κατάθλιψη: Ποια είναι τα συμπτώματα και ποια τα είδη της κατάθλιψης;

Τι είναι η κατάθλιψη;
Είναι φυσικό να νιώθεις μερικές φορές πεσμένη, αν όμως έχεις κάθε μέρα κακή διάθεση, θα μπορούσε αυτό να σημαίνει κατάθλιψη. Ορίζουμε την κατάθλιψη ως ένα επεισόδιο θλίψης ή απάθειας μαζί με άλλα συμπτώματα που διαρκούν για δύο τουλάχιστον συνεχόμενες εβδομάδες και είναι αρκετά σοβαρά ώστε να διακόπτουν τις καθημερινές δραστηριότητες. Η κατάθλιψη δεν αποτελεί ένδειξη αδυναμίας ή μιας αρνητικής προσωπικότητας. Πρόκειται για ένα σημαντικό θέμα δημόσιας υγείας και μία ιάσιμη ιατρική κατάσταση.

Τα συμπτώματα της κατάθλιψης
Συναισθηματικά

Τα πρωταρχικά συμπτώματα μιας κατάθλιψης είναι η κακή διάθεση και/ή απώλεια ενδιαφέροντος για τη ζωή. Δραστηριότητες που ήταν προηγουμένως ευχάριστες χάνουν τη γοητεία τους. Οι ασθενείς μπορεί επίσης να κατατρύχονται από μια αίσθηση ενοχής ή ανικανότητας, έλλειψη ελπίδας και να κάνουν επαναλαμβανόμενες σκέψεις θανάτου ή αυτοκτονίας.

Σωματικά

Μερικές φορές η κατάθλιψη σχετίζεται με σωματικά συμπτώματα, τα οποία μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:

Κόπωση και μειωμένη ενεργητικότητα.

Αϋπνία, και ειδικά ξύπνημα νωρίς το πρωί.

Υπερβολικό ύπνο.

Επίμονους πόνους, πονοκεφάλους, κράμπες ή προβλήματα του πεπτικού που δεν απαλύνονται ακόμη και με θεραπεία.

Η κατάθλιψη μπορεί να κάνει άλλα προβλήματα υγείας να δείχνουν χειρότερα, ειδικά ό,τι σχετίζεται με χρόνιο πόνο. Τα βασικά χημικά του εγκεφάλου επηρεάζουν τόσο τη διάθεση όσο και τον πόνο. Η θεραπεία της κατάθλιψης έχει φανεί πως βελτιώνει τις συνυπάρχουσες νόσους.

Πώς επηρεάζει η κατάθλιψη την όρεξη
Οι αλλαγές στην όρεξη ή το βάρος είναι άλλη μία ένδειξη κατάθλιψης. Κάποιοι ασθενείς παρουσιάζουν αυξημένη όρεξη, ενώ άλλοι χάνουν εντελώς την όρεξή τους. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη μπορεί να παρουσιάσουν σημαντική απώλεια ή αύξηση βάρους.

Επίδραση στην καθημερινότητα
Χωρίς θεραπεία, η σωματική και συναισθηματική αναστάτωση που προκαλεί η κατάθλιψη μπορεί να εκτροχιάσει καριέρες, χόμπι και σχέσεις. Οι άνθρωποι με κατάθλιψη συχνά δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν και να πάρουν αποφάσεις. Απομακρύνονται από ασχολίες που έβρισκαν απολαυστικές, ανάμεσά τους το σεξ. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η κατάθλιψη μπορεί να γίνει απειλητική για τη ζωή.

Προειδοποιητικά σημάδια για επικείμενη αυτοκτονία
Οι άνθρωποι με κατάθλιψη είναι πιο πιθανό να επιχειρήσουν αυτοκτονία. Τα προειδοποιητικά σημάδια συμπεριλαμβάνουν συζητήσεις περί θανάτου ή αυτοκτονίας, απειλές να βλάψουν σωματικά άλλους ή ξαφνική επιθετική ή επικίνδυνη συμπεριφορά. Κάθε άνθρωπος με κατάθλιψη που δείχνει σημάδια αυτοκτονικής επιθυμίας θα πρέπει να λαμβάνεται πολύ σοβαρά. Εάν αφορά εσένα και σου περνούν σκέψεις αυτοκτονίας από το μυαλό, ζήτησε αμέσως βοήθεια.

Ποιος έχει περισσότερες πιθανότητες να του συμβεί;
Οποιοσδήποτε μπορεί να πάθει κατάθλιψη, πολλοί ειδικοί όμως πιστεύουν πως η γενετική παίζει κάποιο ρόλο. Εάν έχεις ένα γονιό ή αδερφό με κατάθλιψη αυξάνεται ο κίνδυνος να παρουσιάσεις αυτή τη διαταραχή. Επιπλέον, οι γυναίκες έχουν διπλάσιες πιθανότητες από τους άντρες να γίνουν καταθλιπτικές.

 

Με πληροφορίες από shape.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved