4 βήματα για να παίρνεις πάντα τη σωστή απόφαση

POP UP TEAM
/
19 Δεκεμβρίου, 2020

Βρίσκεσαι μπροστά σε ένα σημαντικό δίλημμα; Αυτές οι συμβουλές θα σε βοηθήσουν να πάρεις τη σωστή απόφαση.

Πρέπει να πάρεις μια απόφαση για τη δουλειά σου ή την προσωπική ζωή σου; Βρίσκεσαι σε ένα σταυροδρόμι και δεν είσαι σίγουρη ποιος δρόμος θα σε φέρει ποιο κοντά στους στόχους σου; Ή είσαι απλώς τόσο αναποφάσιστη που υπάρχει περίπτωση να μελετάς τον κατάλογο του εστιατορίου μισή ώρα πριν καταλήξεις αν η όρεξή σου τραβάει μπέργκερ ή μακαρόνια; Η συγγραφέας του βιβλίου Living With It, Lizzie Enfield σου δίνει τα tips που χρειάζεσαι για να μην αγχώνεσαι για κάθε μικρή ή μεγάλη επιλογή.

Μάθε να ξεχωρίζεις τα σημαντικά από τα ασήμαντα
Υπάρχουν πράγματι κάποιες αποφάσεις που είναι εξαιρετικά σημαντικές στη ζωή μας και χρειάζονται πολλή σκέψη κι ακόμα περισσότερη μελέτη πριν τις πάρουμε. Τέτοιες είναι για παράδειγμα, η απόφαση να αλλάξουμε δουλειά ή να δώσουμε τέλος σε μια σχέση που ίσως δεν είναι όσο ικανοποιητική θα θέλαμε. Από την άλλη, υπάρχουν επιλογές που δεν είναι απαραίτητο να τις σκεφτόμαστε για ώρες πριν καταλήξουμε.

Την επόμενη φορά που θα στέκεσαι είκοσι λεπτά μπροστά στο ράφι του σούπερ μάρκετ για να αποφασίσεις ποιο μαλακτικό ρούχων θα αγοράσεις, θυμήσου το: δεν χρειάζεται να αγχώνεσαι εάν θα πάρεις της σωστή απόφαση ή θα κάνεις λάθος επιλογή γιατί το κόστος αυτού του λάθους θα είναι πολύ μικρό. Άφησε το στρες της ευθύνης για τις περιστάσεις που πραγματικά έχουν σημασία.

Αποφάσισε τι ακριβώς χρειάζεσαι για να αποφασίσεις!
Εάν είσαι από τους ανθρώπους που συνηθίζουν να παίρνουν τις αποφάσεις τους εν θερμώ και χωρίς να το παιδεύουν ιδιαίτερα ίσως πρέπει να αρχίσεις να μελετάς περισσότερο τις εναλλακτικές σου πριν καταλήξεις. Εάν, από την άλλη, έχεις τη μανία να επεξεργάζεστε και την παραμικρή λεπτομέρεια, μάλλον ήρθε η στιγμή να αποφασίσεις πόση ακριβώς πληροφορία είναι πραγματικά απαραίτητη και να περιοριστείς σ’ αυτή.

Μάθε να ξεχωρίζεις τις καλές από τις ιδανικές αποφάσεις
Το ιδανικό είναι κάτι που στην πραγματικότητα δεν υπάρχει, αφού η ορθότητα κάθε επιλογής μας κρίνεται σε σχέση με τα δικά μας κριτήρια. Αυτό είναι ένα ακόμα σημείο-κλειδί: πριν κάνεις την επιλογή σου, αποσαφήνισε ποια είναι τα κριτήριά σου. Έτσι, εάν για παράδειγμα, πρέπει να αποφασίσεις ποιο αυτοκίνητο θα αγοράσεις, και εκείνο που σε ενδιαφέρει περισσότερο είναι να είναι οικονομικό και να έχει μεγάλο πορτμπαγκάζ εστίασε σ’ αυτά τα χαρακτηριστικά. Μην μπεις στην παγίδα να βρεις ποιο είναι το καλύτερο αυτοκίνητο στην αγορά αλλά περιορίσου σε αυτό που πληροί τις δικές σου απαραίτητες προϋποθέσεις.

Ζήτησε τη συμβουλή άλλων
Συχνά οι αποφάσεις που παίρνουμε δεν κινούνται από τη λογική αλλά από το συναίσθημά μας. Εάν θέλεις να έχεις μια αντικειμενική άποψη προκειμένου να πάρεις τη σωστή απόφαση, θα πρέπει να ζητήσεις τη γνώμη κάποιου άλλου. Θα πρέπει ασφαλώς να είναι κάποιος που εμπιστεύεσαι. Ακόμα καλύτερα, κάποιος που έχει βρεθεί στην ίδια θέση με σένα και έχει να σου διηγηθεί μια σχετική προσωπική εμπειρία.

 

Με πληροφορίες από shape.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης