8 συμβουλές από τη ψυχολόγο για να αντιμετωπίσεις το διαζύγιο

POP UP TEAM
/
23 Αυγούστου, 2021

Πώς να αντιμετωπίσω το διαζύγιο; Σίγουρα κάθε άνθρωπος είναι διαφορετικός, αλλά οι παρακάτω συμβουλές της ψυχολόγου μπορούν να σου δώσουν μια κατεύθυνση για να διαχειριστείς όσο το δυνατόν πιο ανώδυνα το διαζύγιο.

1. Μη γίνετε φίλοι πολύ γρήγορα
Οι αντιδράσεις, οι παρορμήσεις, οι ανάγκες και τα ενδιαφέροντά σας θα εξελιχθούν διαφορετικά. Χρειάζεστε μια ασφαλή απόσταση μεταξύ σας για να απεμπλακείτε, να θέσετε κανόνες και όρια που θα σας βοηθήσουν να μεταβείτε σε μια άλλη σχέση.

2. Εμπιστεύσου, αλλά επαλήθευσε
Μη θεωρείς δεδομένο ότι θα θυμάστε ή ότι θα τηρήσετε τη συμφωνία σας, όσο φιλική κι αν είναι η σχέση σας. Ειδικά με θέματα χρημάτων και γονεϊκών υποχρεώσεων, όσο πιο πολλές λεπτομέρειες υπάρχουν γραπτώς τόσο το καλύτερο.

3.Έχε plan B
Υπάρχουν νάρκες σε τομείς που δεν είχες καν ιδέα ότι αποτελούσαν ναρκοπέδια. Φτιάξε ένα πλάνο γι’ αυτό. Τι θα γίνει αν κάποιος συναντήσει εμπόδια; Ή αν αλλάξει η οικονομική κατάσταση του ενός; Ή αν ο ένας από τους δύο θέλει να μετακομίσει; Κατάγραψε τα ακριβή βήματα ώστε όλα να είναι ξεκάθαρα.

4. Απόφυγε τις παλιές συνήθειες
Ένα μέρος της ανακούφισης που έρχεται με το διαζύγιο είναι ότι δεν είσαι, πλέον, υπεύθυνη για τις ανασφάλειες του πρώην σου, τις κακές σχέσεις του με την οικογένεια, τα επαγγελματικά του προβλήματα ή άλλα θέματα που έπρεπε να αντιμετωπίζεις. Το ίδιο ισχύει και γι’ αυτόν. Αντιστάσου στην τάση να δίνεις ή να αναζητάς υποστήριξη. Και τέλος, προσοχή στο σεξ μετά το διαζύγιο.

5. Όχι νέα πρόσωπα
Αν έχουν εμπλακεί τρίτα πρόσωπα ή αν εμφανιστεί νέο πρόσωπο στον ορίζοντα πολύ νωρίς, μην το φέρεις σε επαφή με τα παιδιά. Ακόμη κι αν τα παιδιά είναι στην εφηβεία, είναι κάτι δύσκολο που μπορεί να τα μπερδέψει. Επικεντρώσου στην οικογένεια.

6. Αποδέξου τα αρνητικά συναισθήματα που επιφέρει ο χωρισμός
Κάθε χωρισμός είναι ένα μικρό πένθος. Είναι καλό να αποδεχθείς συναισθήματα θλίψης, θυμού και ενοχής, να κλάψεις, να απομονωθείς, να πάρεις τον χρόνο σου. Μη πιέσεις τον εαυτό σου να νιώσει καλύτερα.

7. Επισκέψου έναν ειδικό ψυχικής υγείας
Και όχι τόσο για να μοιραστείς όσο και για να διαχειριστείς καλύτερα τη νέα αρχή και τις αλλαγές που αυτή επιφέρει. Ακόμη, ένας ειδικός μπορεί να βοηθήσει στην επικοινωνία μεταξύ των δύο πρώην συντρόφων όταν υπάρχει και κάποιο παιδί.

8. Δυνάμωσε τα υποστηρικτικά σου συστήματα
Μη διστάσεις να ζητήσεις βοήθεια από δικούς σου ανθρώπους. Αναλογίσου ποιοι άνθρωποι της ζωής σου θα ήταν κατάλληλοι στο να σε βοηθήσουν τη δεδομένη στιγμή; Σκέψου τι είναι αυτό που έχεις πραγματική ανάγκη να ακούσεις;

 

 

Με πληροφορίες από shape.gr- Γεωργία Χριστίνα Κανελλοπούλου, ψυχολόγος-οικογενειακή σύμβουλος

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved