Ώρα για junk food! Ετοιμαστείτε για ένα vegan χειροποίητο και λαχταριστό burger με μπιφτέκι μανιταριών!
Υλικά για τα μπιφτέκια:
3 κ.σ. ελαιόλαδο
1 πακέτo φρέσκα μανιτάρια κομμένα σε φέτες
1 κούπα μαγειρεμένη κινόα
2/3 φλιτζανιού βρώμη
1/2 φλιτζάνι τριμμένο vegan τυρί
1/2 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
Αλάτι, πιπέρι, ρίγανη
Θυμάρι ή μαϊντανό προαιρετικά
Υλικά για το burger:
Ψωμάκι burger ολικής άλεσης
1 ώριμο αβοκάντο
1/2 χυμό λεμόνι
Μαρούλι
Ντομάτα
Εκτέλεση:
Ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο τηγάνι και προσθέστε τα μανιτάρια, κρεμμύδι, σκόρδο, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και θυμάρι. Μαγειρέψτε μέχρι τα μανιτάρια να βγάλουν τους χυμούς τους και να εξατμιστούν. Μεταφέρετε τα μαγειρεμένα μανιτάρια στο ξύλο κοπής και σε μικρά κομμάτια. Στη συνέχεια, βάλτε τα σε ένα μπολ και αναμείξτε τα με τη βρώμη. Δοκιμάστε και προσθέστε αλάτι και πιπέρι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας. Προσθέστε στο μείγμα το τριμμένο τυρί (vegan) την κινόα, ανακατέψτε και αφήστε το να απορροφήσει τα πολλα υγρά για περίπου 15 λεπτά.
Αφότου το μείγμα είναι έτοιμο, πλάστε και βάλτε στο φούρνο τα μπιφτέκια σας για περίπου 15′. Πολτοποιήστε το αβοκάντο προσθέτοντας χυμό λεμόνι ανάλογα με τις προτιμήσεις σας για να έχετε μια γευστικότατη sauce αβοκάντο.
Προσθέστε τα υπόλοιπα όλα τα υλικά που ετοιμάσατε σε ψωμάκι και απολαύστε το!
Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο