Μεταγευματική υπογλυκαιμία: Πώς μπορείς να ξεγελάσεις την ανάγκη για γλυκό μετά το φαγητό

POP UP TEAM
/
24 Μαρτίου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Μπορεί να μη χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να καταπολεμήσεις αυτή τη λιγούρα, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο να την αγνοήσεις.

Πόσες φορές δεν έχεις αναζητήσει έστω και μια μπουκιά από κάτι γλυκό μετά το γεύμα σου; Μπορεί να μη χρειάζεται μεγάλη ποσότητα για να καταπολεμήσεις αυτή τη λιγούρα, αλλά σίγουρα είναι δύσκολο να την αγνοήσεις. Οι συνήθειες, η χημεία του εγκεφάλου και οι αλλαγές στη διατροφή είναι οι τρεις βασικοί παράγοντες που προκαλούν την ανάγκη για γλυκό.

Θέλεις να μάθεις περισσότερα;
Είναι συνήθεια Πολλές φορές η συνήθεια είναι ο ένοχος για τη λιγούρα μετά την κατανάλωση γεύματος. Η συνήθεια αποτελείται από τρία στάδια: το σύνθημα, τη ρουτίνα και την ανταμοιβή. Το σύνθημα μπορεί να είναι το τέλος του γεύματος ή όταν κάθεσαι για να ξεκουραστείς στο τέλος της ημέρας. Η ρουτίνα σου είναι να τρως κάτι γλυκό μετά το φαγητό. Η ανταμοιβή ποικίλλει από άτομο σε άτομο και μπορεί να είναι μια δόση ντοπαμίνης και ευχαρίστησης, επιπλέον θερμίδες επειδή το δείπνο δεν ήταν αρκετό ή ένα αίσθημα χαλάρωσης ή αποφόρτισης αφού γυρίσεις στο σπίτι. Μπορείς να αλλάξεις τη ρουτίνα σου διατηρώντας παράλληλα το σύνθημα και την ανταμοιβή. Η νέα σου ρουτίνα μπορεί να είναι ένα φρούτο, ένα φλιτζάνι τσάι, ένα χαλαρωτικό μπάνιο ή η ανάγνωση ενός βιβλίου.

Τρως πολλούς απλούς υδατάνθρακες Οι απλοί υδατάνθρακες πέπτονται και απορροφώνται γρήγορα και αυξάνουν ακόμα πιο γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα, παρακινώντας το πάγκρεας να εκκρίνει ινσουλίνη, η οποία, τελικά, προκαλεί την απότομη πτώση του σακχάρου μετά το τέλος του γεύματος. Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε αυτές τις διακυμάνσεις σακχάρου στο αίμα, ειδικά οι προδιαβητικοί ή οι διαβητικοί. Βεβαιώσου ότι καταναλώνεις αρκετές φυτικές ίνες καθημερινά για να ελαχιστοποιήσεις τυχόν απότομες αυξομειώσεις σακχάρου στο αίμα, τουλάχιστον 25 γρ. για τις γυναίκες και 38 γρ. για τους άνδρες. Επίλεγε συχνότερα σύνθετους υδατάνθρακες, όπως όσπρια, δημητριακά και αμυλούχα τρόφιμα ολικής αλέσεως, αλλά και λαχανικά, που έχουν πιο αργό ρυθμό πέψης και δεν απαιτούν μεγάλη έκκριση ινσουλίνης. Μην ξεχνάς, επίσης, την προσθήκη καλού λίπους και άπαχης πρωτεΐνης στο γεύμα ή στο σνακ.

Αντικατάστησε την κανονική ζάχαρη με ερυθριτόλη, στέβια ή φρέσκα ή κατεψυγμένα φρούτα για να μειώσεις την επιθυμία για ζάχαρη μετά το φαγητό σου. Δεν τρως αρκετά Εάν δεν έχεις φάει αρκετά, η γκρελίνη, η ορμόνη της πείνας, σου στέλνει μήνυμα. Όταν δεν εξισορροπείται από την ορμόνη του κορεσμού, τη λεπτίνη, τα γλυκά και γενικά τα πλούσια σε θερμίδες τρόφιμα γίνονται πολύ δελεαστικά μετά το γεύμα, ειδικά αν υπάρχει ήδη υπερβάλλον βάρος ή παχυσαρκία. Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν, επίσης, ορισμένοι άλλοι παράγοντες που αυξάνουν την γκρελίνη και μειώνουν τα επίπεδα της λεπτίνης, όπως η έλλειψη ύπνου και το άγχος, που αυξάνουν κι αυτά το ίδιο την επιθυμία για κάτι γλυκό. Τρως πολύ γρήγορα Όταν τελειώνεις ένα γεύμα μέσα σε λίγα λεπτά, θα αισθανθείς πιο γρήγορα ότι πεινάς μέχρι το επόμενο γεύμα σου. Το πεπτικό σύστημα απαιτεί να μασάς σωστά και αργά την τροφή για να σταλεί το μήνυμα του κορεσμού από το στομάχι στον εγκέφαλο και να απορροφηθούν τα θρεπτικά συστατικά.

Μένεις πολλές ώρες νηστική Η μείωση της γλυκόζης στο αίμα αυξάνει το αίσθημα της πείνας και, συγκριμέ- να, της επιθυμίας για γλυκό. Είναι αυτή η κατάσταση ακραίας πείνας, που έχεις την τάση να ποθείς τρόφιμα “γρήγορης λύσης”, όπως σοκολάτα, κρουασάν κ.λπ., που λόγω της ζάχαρης και του λίπους θα σου δώσουν άμεσα την ενέρ- γεια που σου λείπει. Η χημεία του εγκεφάλου Περιοχές του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνες για τη μνήμη και την ευχαρίστηση είναι εν μέρει υπεύθυνες για τη διατήρηση αυτής της επιθυμίας. Τρεις περιοχές του εγκεφάλου (ιππόκαμπος, νησίδα, κερκοφόρος) φαίνεται να ενεργοποιούνται κατά τη διάρκεια των επεισοδίων λιγούρας για γλυκό, σύμφωνα με έρευνα από το Monell Chemical Senses Center. Εξετάσεις δείχνουν ότι οι περιοχές μνήμης του εγκεφάλου είναι στην πραγματικότητα πιο σημαντικές για τις διατροφικές μας επιθυμίες από το κέντρο ανταμοιβής του εγκεφάλου.

 

 

Με πληροφορίες από shape.gr- Βίρνα Σκουλίδη, MSc, κλινικός διαιτολόγος-διατροφολόγος

Tags :

Μοιράσου το ...