Μπορώ να χάσω βάρος κάνοντας νηστεία; Τι μπορώ να κάνω ώστε να μην «ξεφύγει» η ζυγαριά;

MARY POPPINS
/
20 Απριλίου, 2022

Σκέφτεσαι κι εσύ να νηστέψεις αυτή τη Σαρακοστή ή έχεις ήδη αποφασίσει να το κάνεις και ανησυχείς μήπως επηρεαστεί η δίαιτά σου;

Παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά πολύτιμα #tips που θα σε βοηθήσουν φέτος να κάνεις τη νηστεία σου χωρίς πολλές σκοτούρες:

▪Μην ξεχνάς την πρωτεΐνη σου! Η πρωτεΐνη είναι το κύριο μακροθρεπτικό συστατικό που λείπει απ’τη νηστεία, αν δεν την κάνουμε προσεχτικά! Μπορεί να μην καταναλώνεις κρέας, ψάρι & γαλακτοκομικά, όμως στη θέση τους μπορείς να βάλεις νηστίσιμο τυρί ή τυρί σόγιας. Συνόδευσε τα δημητριακά σου με φυτικό γάλα σόγιας, αμυγδάλου, καρύδας ή και βρώμης! Άλλωστε τη Σαρακοστή τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους! 
▪Λέξη κλειδί: ΠΟΙΚΙΛΙΑ. Δοκίμασε διαφορετικές σαλάτες, σούπες λαχανικών και βραστά όσπρια με λαχανικά. Η σαλάτα  δεν πρέπει να λείπει απ΄τα κυρίως γεύματα καθώς τα λαχανικά – χάρη στις φυτικές ίνες – μας δημιουργούν αίσθημα πληρότητας και μας προστατεύουν απ’ την υπερκατανάλωση!
▪Κάνε τους σωστούς συνδυασμούς! Καλό είναι τα κύρια γεύματα να περιέχουν και τα 3 μακροθρεπτικά συστατικά, δηλαδή υδατάνθρακες , πρωτεΐνες  και λιπαρά. Τα σνακ, επίσης, είναι καλό να περιέχουν τουλάχιστον 2 από αυτά. Για παράδειγμα, μαζί με το φρούτο σου φάε και λίγους ξηρούς καρπούς. Ή μαζί με τις φακές το μεσημέρι, πρόσθεσε μερικές ελιές και 1-2 παξιμάδια ολικής (συνδυάζοντας σιτηρά & όσπρια πετυχαίνεις την πρόσληψη πρωτεϊνών υψηλής βιολογικής αξίας – σαν να τρως κρέας!)
▪Προσοχή στις ποσότητες! Η μεγαλύτερα «παγίδα» της νηστείας είναι η ποσότητα των γευμάτων. Προσπάθησε να τρως αργά και μόλις χορταίνεις, να σταματάς. Αν ακολουθήσεις και όσα είπαμε παραπάνω, το αίσθημα του κορεσμού θα έρχεται πιο εύκολα και θα διαρκεί για περισσότερες ώρες !

Άλλωστε ο σκοπός της νηστείας είναι να μπορούμε να αντισταθούμε για λίγο στους πειρασμούς και τις υπερβολές, τα πάντα λοιπόν με μέτρο & προγραμματισμό, και η φετινή νηστεία θα είναι η πιο πετυχημένη απ’ όλες τις προηγούμενες!

 

Ευχαριστούμε πολύ την Βάλια Γρηγορίου, Κλινική διαιτολόγο – διατροφολόγο

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved