Να προτιμήσω οργανικά ή συμβατικά τρόφιμα;

POP UP TEAM
/
5 Απριλίου, 2021

Τα τελευταία χρόνια, ολοένα και περισσότεροι στρέφονται στα βιολογικά προϊόντα παρά το σχετικά υψηλότερο κόστος, σε μία προσπάθεια να τραφούν υγιεινά, να προστατευτούν από αρρώστιες ή και να συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος. Είναι, όμως, τα πράγματα όπως τα φανταζόμαστε; Μετά από 50 χρόνια έρευνας έχουμε τις απαντήσεις.

5 βασικές απορίες βρίσκουν απάντηση
Q:”Είναι η παραγωγή των βιολογικών προϊόντων πιο φιλική προς το περιβάλλον;”

Α: Πιστεύεται ότι η βιολογική παραγωγή είναι πιο φιλική προς το περιβάλλον, γιατί δε χρησιμοποιεί λιπάσματα ή φυτοφάρμακα. Και η βιολογική γεωργία χρησιμοποιεί παρασιτοκτόνα και εντομοκτόνα, όπως η συμβατική, απλά τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται είναι εγκεκριμένα από διεθνείς οργανισμούς βιολογικών προϊόντων. Στις βιολογικές καλλιέργειες η ποσότητα του φαρμάκου δε δηλώνεται υποχρεωτικά, με αποτέλεσμα κάποιες φορές να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτήν των συμβατικών καλλιεργειών. Αντίθετα με τις συμβατικές καλλιέργειες, τα βιολογικά λιπάσματα, αν δεν απορροφηθούν πλήρως από την καλλιέργεια, προκαλούν μόλυνση του εδάφους και του υδροφόρου ορίζοντα. Στις συμβατικές καλλιέργειες που χρησιμοποιούνται συμβατικά λιπάσματα η ποσότητα είναι συγκεκριμένη, καθώς είναι πολύ αποτελεσματικά.

Q: “Υπάρχουν προϊόντα που είναι προτιμότερο να αγοράζω βιολογικά;”

A: Υπάρχουν κάποια προϊόντα τα οποία είναι προτιμότερο να καταναλωθούν ως βιολογικά, καθώς, λόγω της υφής τους, πιθανώς να έχουν απορροφήσει μεγαλύτερη ποσότητα παρασιτοκτόνων. Τα τρόφιμα αυτά, σύμφωνα με τον κατάλογο της Αμερικάνικης Περιβαλλοντικής Ομάδας (ΕWG), είναι γνωστά ως τα “12 βρόμικα” (the dirty dozen). Σε αυτή τη λίστα υπάρχουν η φράουλα, το σπανάκι, το kale, το νεκταρίνι, το μήλο, το σταφύλι, το ροδάκινο, το κεράσι, το αχλάδι, η ντομάτα, το σέλερι και η πατάτα. Επίσης, είναι προτιμητέα η κατανάλωση βιολογικού κρέατος, αβγών και γαλακτοκομικών, καθώς τα ζώα λαμβάνουν σαφώς λιγότερα φάρμακα από αυτά της συμβατικής εκτροφής. Η λίστα με τα φρούτα και λαχανικά που αξίζει να αγοράσει μόνο βιολογικά

Q: “Ποια προϊόντα μπορώ να αγοράζω συμβατικά χωρίς να ανησυχώ για φυτοφάρμακα;”

A: Τα συμβατικά προϊόντα που μπορούν να καταναλωθούν με ασφάλεια είναι αυτά που περιβάλλονται από σκληρό φλοιό ή στρώματα φύλλων (π.χ. λάχανο), τα οποία τα προστατεύουν από παρασιτοκτόνα. Αυτά είναι τα λεγόμενα “15 καθαρά” (the clean 15) σύμφωνα με την EWG. Σε αυτή τη λίστα είναι το αβοκάντο, ο ανανάς, το λάχανο, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το πεπόνι, το μάνγκο, η μελιτζάνα, το ακτινίδιο, η παπάγια, ο κατεψυγμένος αρακάς, το σπαράγγι, το κρεμμύδι, το καλαμπόκι και το μανιτάρι.

Q: “Πώς μπορώ να προσφέρω οικονομικά μια υγιεινή διατροφή με βιολογικά προϊόντα στην οικογένειά μου;”

Α: Να προτιμάς βιολογικά τρόφιμα για τα παιδιά, τις εγκύους και τα άτομα με χαμηλό ανοσοποιητικό σύστημα. Επίλεξε βιολογικό κρέας, αβγά και γαλακτοκομικά, όσο αυτό είναι εφικτό οικονομικά. Αγόρασε βιολογικά φρούτα και λαχανικά (λαμβάνοντας υπόψη τις παραπάνω λίστες με τα “12 βρόμικα” και τα “15 καθαρά προϊόντα”), ιδίως αν έχεις σκοπό να τα καταναλώσεις με τη φλούδα. Αγόρασε τα προϊόντα στην εποχή τους και κατά προτίμηση από εγχώριους παραγωγούς, ενώ προτίμησε και τις οικονομικότερες βιολογικές μάρκες μεγάλων σούπερ μάρκετ.

Q: “Είναι τα βιολογικά τρόφιμα πιο γευστικά;”

Α: Τα βιολογικά τρόφιμα δεν είναι απαραίτητο ότι είναι πιο γευστικά από τα συμβατικά. Εάν είναι η εποχή τους, έχουν μεγάλη πιθανότητα να είναι πιο νόστιμα, καθώς τα συμβατικά εμπλουτίζονται με ορμόνες για να έχουν μεγαλύτερο μέγεθος και πιο εντυπωσιακή εμφάνιση, με αποτέλεσμα την πιθανή αλλοίωση της γεύσης τους. Σε έρευνα κατανάλωσης μεταξύ βιολογικών και συμβατικών προϊόντων δεν παρατηρήθηκε ουσιαστική διαφορά.

 

 

Με πληροφορίες από shape.gr- Ρένα Γάλλου, διαιτολόγος

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved