Αρθροπλαστική χειρουργική: Όσα πρέπει να γνωρίζετε για τη διαδικασία και την ανάρρωση

POP UP TEAM
/
16 Ιανουαρίου, 2025
/

Μοιράσου το ...

Η αρθροπλαστική είναι μια χειρουργική επέμβαση, που αποσκοπεί στην αποκατάσταση των φθαρμένων ή κατεστραμμένων αρθρώσεων, αντικαθιστώντας το προβληματικό τμήμα ή ολόκληρη την άρθρωση με τεχνητά εμφυτεύματα, που είναι συμβατά με τον ανθρώπινο οργανισμό και αντέχουν τους κραδασμούς. Οι περισσότεροι ασθενείς που επιχειρούν να κάνουν χειρουργείο, συνήθως υποφέρουν από χρόνιες παθήσεις, όπως προχωρημένη οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή άλλους σοβαρούς τραυματισμούς.

Στους αθλητές, η αρθροπλαστική ώμου και ισχίου είναι μια συχνή επεμβατική διαδικασία. Όσοι χρησιμοποιούν πολύ τα χέρια τους, όπως στο τένις, στη σφαιροβολία και στην κολύμβηση, παρουσιάζουν προβλήματα στην άρθρωση του ώμου, και όσοι παίζουν μπάλα ή καταπονούνται με σκληρή προπόνηση, συνήθως παθαίνουν ρήξη χιαστού. Αυτό αντιμετωπίζεται πάλι με επεμβατική μέθοδο, όπως είναι η αρθροσκόπηση χιαστού.

Συνήθως, τα τεχνητά μέρη είναι κατασκευασμένα από μέταλλο, ενισχυμένο πλαστικό ή κεραμικό υλικό. Οι τεχνητές αυτές αρθρώσεις είναι σχεδιασμένες με κατάλληλο τρόπο, ώστε να μιμούνται τη φυσική κίνηση της άρθρωσης, μειώνοντας τον πόνο. Επίσης, ο ασθενής ξαναποκτά τη χαμένη του κινητικότητα.

Πριν το χειρουργείο, ο θεράπων ιατρός θα εξετάσει τον ασθενή, υποβάλλοντάς τον σε εξετάσεις, όπως ακτινογραφίες και αιματολογικές εξετάσεις, για να επιβεβαιωθεί ότι δεν έχει άλλα προβλήματα υγείας, και ότι ο οργανισμός του μπορεί να αντέξει ένα τέτοιο χειρουργείο. Σε πολλές περιπτώσεις, ο γιατρός μπορεί να ζητήσει τη διακοπή κάποιας φαρμακευτικής αγωγής, που μπορεί να περιλαμβάνει τη χρήση αντιπηκτικών ή άλλων φαρμάκων, που μπορεί να επηρεάσουν την επέμβαση.

Η χειρουργική διαδικασία πραγματοποιείται με επισκληρίδιο αναισθησία. Έπειτα, ο χειρουργός, με τη βοήθεια της λαπαροσκοπικής μεθόδου και με ρομποτικό μηχάνημα, αφαιρεί το χαλασμένο τμήμα της άρθρωσης. Τοποθετεί το τεχνητό κομμάτι, και αφού κλείσει τις οπές, ελέγχει τη σταθερότητα και τη σωστή λειτουργία της νέας άρθρωσης.

Η διάρκεια της επέμβασης μπορεί να είναι μεταξύ 1 έως 2 ώρες, ανάλογα με την πολυπλοκότητα. Η περίοδος ανάρρωσης είναι κρίσιμη για την επιτυχία της επέμβασης. Οι περισσότεροι ασθενείς παραμένουν στο νοσοκομείο 1-3 ημέρες μετά το χειρουργείο. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, τους παρακολουθεί ειδικός γιατρός και φυσικοθεραπευτής, για να ελέγξουν την κατάσταση της νέας άρθρωσης. Παράλληλα, ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει μερικές ασκήσεις αποκατάστασης, ώστε να αποφευχθούν οι θρόμβοι αίματος και να ενισχυθεί η κίνηση του χειρουργημένου σημείου.

Από την πρώτη εβδομάδα ακολουθεί αυστηρό πρόγραμμα αποκατάστασης και βελτίωσης της κινητικότητας, με διάφορες ασκήσεις που στην αρχή είναι αρκετά ελαφριές. Στη συνέχεια κάνει πιο εντατικές ασκήσεις, για την ενδυνάμωση των μυών γύρω από το γόνατο, με σκοπό να αποκαταστήσει πλήρως την κινητικότητα του γονάτου ή του χεριού.

Μετά από διάστημα 4-6 εβδομάδων, μπορεί να επιστρέψει στις καθημερινές του δραστηριότητες. Σημαντικό είναι να προσέξει, ειδικά τον πρώτο καιρό, τις βαριές ασκήσεις, όπως είναι η άρση βαρών, για τουλάχιστον 3-6 μήνες.

Μετά την επέμβαση, και για όσο κρατήσει η αποκατάσταση, ο ελαφρύς πόνος ελέγχεται με φάρμακα και σταδιακά μειώνεται καθώς ο οργανισμός προσαρμόζεται στη νέα άρθρωση.

Η διαδικασία της αρθροπλαστικής με τη βοήθεια της νέας τεχνολογίας έχει τα εξής πλεονεκτήματα:

– Ο ασθενής επιστρέφει πάλι στην παλιά του ζωή, κάνοντας τις δραστηριότητες που έκανε και πριν το χειρουργείο.

– Τα καινούρια και εξελιγμένα εμφυτεύματα έχουν καλύτερη αποτελεσματικότητα, και διαρκούν πάνω από 15 με 20 χρόνια.

Όπως κάθε χειρουργική επέμβαση, έτσι και η αρθροπλαστική ενέχει κινδύνους, όπως:

– Λοίμωξη

– Θρόμβωση

– Αστάθεια ή φθορά της τεχνητής άρθρωσης

– Σπάνια, ανάγκη επαναληπτικής επέμβασης

Tags :

Μοιράσου το ...