Τζανάκης: Η παραμονή σε εξωτερικούς χώρους είναι σαν να καπνίζεις 10 τσιγάρα

POP UP TEAM
/
6 Αυγούστου, 2021
/

Μοιράσου το ...

Με το κάπνισμα 10 τσιγάρων ισοδυναμεί η παραμονή κάποιου σε εξωτερικούς χώρους για μια-δυο ώρες και η εισπνοή του επιβαρυμένου φορτίου της ατμόσφαιρας λόγω της φωτιάς στη βόρεια Αττική και του καύσωνα, ανέφερε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζάνακης.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο καθηγητής ανέφερε πως -ενώ υπό κανονικές συνθήκες υπάρχει μια διαφορά θερμοκρασίας η οποία διευκολύνει την κίνηση του αέρα από το έδαφος προς τα πάνω, αραιώνοντας τους ρύπους- κατά το μετεωρολογικό φαινόμενο της θερμοκρασιακής αναστροφής, αναστρέφεται αυτή η διαφοροποίηση της θερμοκρασίας, με συνέπεια οι ρύποι να παγιδεύονται πάνω από το λεκανοπέδιο της Αττικής.

Ο ίδιος προειδοποίησε ότι τα σωματίδια του καπνού είναι επικίνδυνα, καθώς μπορούν να εισέλθουν βαθιά στον πνεύμονα, προκαλώντας μια κατάσταση τύπου φλεγμονής – βρογχίτιδας, η οποία ταλαιπωρεί ιδιαίτερα τους βρόγχους ασθενών με ΧΑΠ, βρογχικό άσθμα ή και άλλα χρόνια νοσήματα. Παρατήρησε, δε, ότι συμπτώματα όπως βήχας παρατηρούνται και σε άτομα δίχως αναπνευστικά προβλήματα.

Ο κ. Τζανάκης συνέστησε στους πολίτες να αποφεύγουν αυτές τις ημέρες τη σωματική εργασία και τις αθλητικές δραστηριότητες, καθώς και τις περιττές μετακινήσεις, αλλά και να φορούν μάσκες τύπου Ν95. Επεσήμανε, δε, ότι θα πρέπει να διατηρούνται κλειστά τα παράθυρα.

Δείτε την καταγραφή για τα μικροσωματίδια λίγο πριν τις 8:30 το πρωί της Παρασκευής στην ατμόσφαιρα της Αττικής

 xartis kapnos mikrosomatidia

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved