Η Ford κατοχυρώνει πατέντα για να σας κλειδώνει εκτός οχήματος, αν χάσετε την πληρωμή

Wikimedia Commons / Ivan Radic
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΧΡΙΣΤΟΦΟΡΟΥ
/
7 Μαρτίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Η Ford μας ετοιμάζει για το τι έρχεται, όσων αφορά την κατοχή οχημάτων, με την τελευταία της αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας να προμηνύει ένα δυστοπικό μέλλον.

Σύμφωνα με το VICE, αν και δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που “κατέχετε” θα μπορούσαν να σας αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή, η Ford προσπαθεί να κατοχυρώσει με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας συστήματα και μεθόδους ανάκτησης ενός οχήματος σε περίπτωση που καθυστερήσετε τις πληρωμές.

Την σημερινή εποχή, τα αυτοκίνητα είναι ουσιαστικά υπολογιστές πάνω σε ρόδες. Εάν ένα αυτοκίνητο είναι συνδεδεμένο στο διαδίκτυο και λειτουργεί με εκατοντάδες applications, θα βρεθούν τρόποι ώστε η εταιρεία να διατηρήσει κάποιο έλεγχο του οχήματος.

Σύμφωνα με το VICE, η προτεινόμενη ιδέα της Ford θα προβλέπει τιμωρίες για τους κατόχους αυτοκινήτων που δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Οι πιθανότητες αυτή η ιδέα να μετατραπεί σε επεισόδιο του Black Mirror δεν είναι μεγάλες, αλλά πάντα υπάρχει αυτή η περίπτωση.

Όπως επισημαίνει το VICE, το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας της Ford περιγράφει πώς λειτουργεί το internet, ποια δίκτυα συνδέονται με το αυτοκίνητό σας ανά πάσα στιγμή και τι μπορεί να προστεθεί στο όχημα εντός αυτής της δομής. Αυτό θυμίζει το σύστημα OnStar της General Motors, όπου ένας χειριστής μπορεί να επικοινωνήσει με την αστυνομία ή τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση ατυχήματος ή απώλειας του οχήματος και αν χρειαστεί να πάρει τον έλεγχο του αυτοκινήτου εξ αποστάσεως. Το νέο δίπλωμα ευρεσιτεχνίας φαίνεται να αφαιρεί τον μεσάζοντα από την εξίσωση, αλλά είναι τα πιθανά σενάρια που μας κάνουν να αγχωνόμαστε.

Το VICE συνεχίζει, σημειώνοντας ότι μια τράπεζα θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει κάποια εφαρμογή για να αναφέρει τις καθυστερημένες πληρωμές σας. Από εκεί και πέρα, το αυτοκίνητο θα μπορούσε να αρχίσει να απενεργοποιεί σταδιακά κάποιες λειτουργίες του οχήματος, όπως το ραδιόφωνο, το GPS και άλλες ανέσεις.

Όλα αυτά φαίνονται πολύ πιθανά, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμη χειρότερα. Το αυτοκίνητο θα μπορούσε να σε «τιμωρήσει» αν δεν είσαι καλοπληρωτής, απενεργοποιώντας τον κλιματισμό, κάνοντας δυνατούς και ενοχλητικούς θορύβους που θα έκανε την οδήγηση του οχήματος δυσάρεστη και όλα αυτά πριν τελικά απλώς σε κλειδώσει απέξω.

Αυτές οι κυρώσεις, σύμφωνα με το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, θα μπορούσαν να υφίστανται μόνο τα Σαββατοκύριακα ή για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και θα σου δίνει μια «τελική προειδοποίηση» πριν σου επιτρέψει την χρήση του αυτοκινήτου μόνο τις καθημερινές για να μην χάσεις την δουλειά σου. Αν και πάλι ο ιδιοκτήτης δεν συμμορφωθεί με τις πληρωμές, το αυτοκίνητο θα μπορούσε να καταλήξει να βοηθάει στη δική του ανάκτηση, πιθανώς ακόμη και να μετακινηθεί αυτόνομα σε σημείο όπου θα ήταν ευκολότερο να ρυμουλκηθεί.

«Εάν η αξία αγοράς του οχήματος είναι κάτω από ένα προκαθορισμένο όριο τιμής», αναφέρει το VICE, «ο υπολογιστής του συστήματος ανάκτησης μπορεί να συνεργαστεί με τον υπολογιστή του οχήματος για να μεταφέρει αυτόνομα το όχημα από το σπίτι του ιδιοκτήτη σε κάποια μάντρα αυτοκινήτων».

Η Ford με την σειρά της απάντησε προσπαθώντας να καθησυχάσει τις αντιδράσεις, σημειώνοντας ότι είναι μια συνηθισμένη τακτική να υποβάλλουν συνεχώς πατέντες και ότι έχουν λάβει έγκριση για «περισσότερες από 1.300 μόνο το 2022». Για την εταιρεία, αυτό είναι κάτι φυσιολογικό για τις μεγάλες επιχειρήσεις και δεν σημαίνει ότι σκοπεύουν πραγματικά να την εφαρμόσουν.

 

Tags :

Μοιράσου το ...

Δείτε ακόμα ...

Nothing found!

It looks like nothing was found here!

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved