Ένας πανικός επικρατεί με την «επέλαση» των κοριών σε όλη την Ευρώπη. Ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Γαλλία, μετά πήγαν Αγγλία και σιγά σιγά εξαπλώνονται σε όλη την Ευρώπη. Κι επειδή δεν γινόταν να το γλιτώσουμε ήρθαν κι εδώ. Μάλιστα έκλεισε ολόκληρη πτέρυγα ξενοδοχείου που είχε πρόβλημα.
Δεν χρειάζεται πανικός! Χρειάζεται πρόληψη και να αναγνωρίσεις τα σημάδια που σου υποδεικνύουν την παρουσία αυτόν τον μικρών καφέ – κάπως σιχαμένων – εισβολέων.
Πώς θα καταλάβεις ότι έχεις πρόβλημα με κοριούς
1. Κόκκινα, ερεθισμένα τσιμπήματα, συνήθως σε σειρές στο λαιμό, τους ώμους, την πλάτη, τα πόδια ή τα χέρια σας
2. Μικρές κοκκινωπές-καφέ ομάδες ή σκούρα σημάδια κοπράνων (πλάτους περίπου 1 mm) που μοιάζουν με κουκκίδα μελανιού που συνήθως βρίσκονται στο πλαίσιο του κρεβατιού, στην ταπετσαρία ή στην κάτω πλευρά του στρώματος.
3. Μικρές κηλίδες αίματος στα κλινοσκεπάσματα ή στο κεφαλάρι του κρεβατιού.
4. Τα δέρματα που πέφτουν κατά την μετάλλαξη, τα λευκά αυγά και τα κενά κελύφη αυγών είναι βέβαια αρκετά μικρά αλλά είναι ορατά στο ανθρώπινο μάτι.
5. Και το πιο προφανές αλλά όχι πάντα το πρώτο σημάδι που βρίσκετε είναι βλέποντας τα μικρά καφέ έντομα, μέσα και γύρω από το κρεβάτι σας ή γενικότερα τον χώρο που κοιμάστε.
Ποια σημεία πρέπει να προσέξεις
1. Στρώμα κρεβατιού ( ραφές και κουμπιά)
2. Πλαίσιο κρεβατιού (λύσιμο κρεβατιού)
3. Κεφάλι κρεβατιού
4. Σανίδες στήριξης στρώματος
5. Κομοδίνα και άλλα ξύλινα έπιπλα
6. Κουρτίνες και κουρτινόξυλα
7. Ταπετσαρία
8. Πάτωμα (ξύλινο και σοβατεπι)
9. Κάδρα και κορνίζες
10. Πρίζες
11. Ράφια, ντουλάπες, συρτάρια
Βήματα Αντιμετώπισης
Πρόληψη : Σε δημόσιους χώρους και σε δωμάτια ξενοδοχείων τοποθετούμε ειδικές παγίδες για τον έγκαιρο προσδιοριμό της προσβολής.
Πριν την επέμβαση:
– Ηλεκτρική σκούπα: Επιμελής χρήση ηλεκτρικής σκούπας στα παραπάνω σημεία για την μείωση του πληθυσμού και καταστροφή της σακούλας της σκούπας στο τέλος. Προσοχή δεν πρέπει να μετακινηθούν τα προσβεβλημένα αντικείμενα σε άλλο χώρο.
– Πλυντήριο: Για να εξοντώσουμε κάθε στάδιο των κοριών, το πλύσιμο πρέπει να γίνει με ζεστό νερό θερμοκρασίας μεγαλύτερης των 49ᴼC και για χρόνο μεγαλύτερο των 10 λεπτών με σαπούνι ή απορρυπαντικό και να ακολουθήσει στέγνωμα σε θερμοκρασία μεγαλύτερης των 60ᴼC και για χρόνο μεγαλύτερο των 20 λεπτών της ώρας. Το ξηρό καθάρισμα δίνει τα ίδια αποτελέσματα.
– Κλείσιμο ρωγμών και σχισμών: Κλείνουμε με σιλικόνη όλες τις ρωγμές και σχισμές σε τοίχους και πατώματα, σε ακτίνα 6-7 μέτρων από το σημείο όπου σημειώθηκε δάγκωμα από κοριό. Έτσι περιορίζουμε τα σημεία όπου οι κοριοί θα βρουν καταφύγιο.
– Επέμβαση : Ψεκασμός κάλυψης των επιφανειών με εντομοκτόνο και ρυθμιστή ανάπτυξης. Συνήθως απαιτείται επανάληψη εντός 15 ημερών (μέσος χρόνος εκκόλαψης νυμφών από τα ωά).
Σε υψηλή προσβολή ή σε περιπτώσεις με πολλά προσβεβλημένα αντικείμενα εφαρμόζουμε απεντόμωση με καπνογόνο.
Μετά την εφαρμογή :
Είσοδος στο δωμάτιο αφού το ψεκαστικό διάλυμα έχει στεγνώσει. Να ακολουθήσει καλός αερισμός του χώρου. Εντός 10 ημερών από την εφαρμογή πρέπει να επιθεωρήσουμε τον χώρο. Εάν το πρόβλημα εμμένει πρέπει να ψεκάσουμε ξανά στους ίδιους αλλά και σε νέους χώρους όπου οι κοριοί μπορεί να μετακινήθηκαν.