Τεράστια οικολογική καταστροφή στην Εύβοια – Διασώθηκε το υπέροχο δάσος Natura

POP UP TEAM
/
16 Αυγούστου, 2019

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή στην κεντρική Εύβοια, από τη φωτιά που ξέσπασε τα ξημερώματα της Τρίτης στο πυκνό πευκοδάσος στην Αγριλίτσα. 

Όπως δήλωσε στο LiFO.gr ο αναπληρωτής δασάρχης του δασαρχείου Χαλκίδας, Γιώργος Μήλιος, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις έχουν καεί περίπου 30.000 στρέμματα. Αν και την Τρίτη το ΑΠΕ-ΜΠΕ είχε μεταδώσει πως η φωτιά καίει δάσος Natura, επικαλούμενο την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, ο κ. Μήλιος διευκρινίζει τώρα ότι η περιοχή Natura διασώθηκε. «Είναι πιο μακριά, στη Στενή», εξηγεί.

Τα ζώα του δάσους

Στο άλλοτε καταπράσινο πευκοδάσος ζούσαν αναρίθμητα ζώα διαφόρων ειδών, για τα οποία εκφράζεται φόβος ότι σε μεγάλο βαθμό βρήκαν τον θάνατο από τις φλόγες. «Χελώνες, βάτραχοι, αλεπούδες, λαγοί. Υπήρχαν και αγριογούρουνα», λέει ο κ. Μήλιος για τα ζώα που είτε σκοτώθηκαν τρομαγμένα, είτε εκδιώχθηκαν για πάντα από το φυσικό τους περιβάλλον. Σε μεγαλύτερο ποσοστό εκτιμάται πως σώθηκαν τα πουλιά του δάσους: κουκουβάγιες, μπούφοι, τσίχλες, κοτσύφια και πέρδικες. Τα ζώα αυτά πρόλαβαν ως επί το πλείστον να πετάξουν, έστω και αποπροσανατολισμένα, μακριά από την πυρκαγιά. 

5d52cd0d2200005600f521fe

Καταστροφή για τους παραγωγούς ρητίνης

Ο αναπληρωτής δασάρχης αναφέρεται και στην οικονομική ζημιά για τους παραγωγούς ρητίνης του νησιού, καθώς αυτή ήταν η περίοδος συγκομιδής του ρετσινιού. «Πραγματικά καταστράφηκαν», λέει ο ίδιος. «Να δούμε τι θα γίνει, θα πρέπει να δοθεί κάποια επιδότηση».

Ο δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων Γιώργος Ψαθάς επιμένει, μιλώντας σήμερα στο LiFO.gr πως μέρος του δάσους που κάηκε είναι υπό ένταξη στη ζώνη Natura. «Eίναι υπό ένταξη. Έχει προταθεί να μπει στο “Natura” μεγάλο κομμάτι του δάσους» μας λέει χαρακτηριστικά. Παρόμοιες δηλώσεις έκανε και πριν λίγες ώρες στο One Channel, προσθέτοντας ότι η έκταση της επίμαχης ζώνης που έχει καεί, θα υπολογιστεί μετά τους επιτόπιους ελέγχους: «το αν είναι δέκα στρέμματα ή πέντε θα αποτυπωθεί όταν προσδιορίσουμε τα ακριβή σημεία».

Αντίστοιχες ήταν και οι δηλώσεις του περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας Κώστα Μπακογιάννη, στο Πρώτο Θέμα: «Μιλάμε για τεράστια οικολογική καταστροφή, μιλάμε για μια περιοχή Natura, τον “πνεύμονα” της Εύβοιας» σχολίαζε ο κ. Μπακογιάννης.

5d52cbe63b0000a912db21f8

Η φωτιά, τέσσερις ημέρες μετά

«Η πυρκαγιά δεν έχει πλέον ενεργό μέτωπο», διαβεβαίωσε μιλώντας στο LiFO.gr αξιωματικός της πυροσβεστικής. Οι δυνάμεις της Υπηρεσίας συνεχίζουν τις επιχειρήσεις στην χαράδρα της περιοχής Πλατάνα. Στις προσπάθειες να τεθεί πλήρως υπό έλεγχο η φωτιά, συμμετέχουν αυτή την ώρα 390 πυροσβέστες με 101 οχήματα, 172 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 6 αεροσκάφη και τρία ελικόπτερα.

«Το ότι δεν έχει ενεργό μέτωπο, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν εστίες μέσα στα καμένα», τονίζει η ίδια πηγή, εκτιμώντας όμως πως η εικόνα είναι πλέον σαφώς καλύτερη, ενώ στην περιοχή πνέουν πλέον άνεμοι μέτριας έντασης. «Είναι καλύτερη η κατάσταση», καταλήγει.

steni

Πηγή: lifo.gr

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved