Τι σημαίνει κακοποίηση ζώου και τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση

©unsplash
ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
5 Δεκεμβρίου, 2023
/

Μοιράσου το ...

Καθημερινά ακούμε για δεκάδες κακοποιήσεις ζώων και οι περισσότεροι άνθρωποι που γίνονται μάρτυρες είτε δεν κάνουν κάτι γι αυτό είτε δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν γι αυτό είτε δεν γνωρίζουν υπό ποιες συνθήκες μιλάμε για κακοποίηση. Με πολύ απλά λόγια εξηγούμε πρώτον τι θα πει «κακοποιώ ένα ζώο» κι έπειτα τι μπορούμε να κάνουμε αν γίνουμε μάρτυρες αυτής της κακοποίησης. Μην το αφήνεις να περάσει τα ζώα δεν έχουν φωνή και θέλουν τη δική σου.

Συγκεκριμένα η κακοποίηση αναφέρεται :
 

Α. Στην κακή και βάναυση μεταχείριση οποιουδήποτε είδους όπως ενδεικτικά ο περιορισμός της φυσιολογικής κίνησης του ζώου, το δέσιμο, η μη παροχή επαρκούς τροφής και νερού, η διαμονή σε ακατάλληλο περιβάλλον (π.χ. μπαλκόνια, χώροι με ακαθαρσίες, χωρίς προφύλαξη από καιρικές συνθήκες), η παράνομη αναπαραγωγή, εμπορία και πώληση.
 

Β. Στον φόνο, τον βασανισμό, την πρόκληση πόνου ή φόβου, τη σωματική εξάντληση του ζώου, την εγκατάλειψη νεογέννητων, τη σεξουαλική κακοποίηση, τον ακρωτηριασμό.

Εάν γίνετε μάρτυρας κακοποίησης ζώου, πρέπει να καλέσετε άμεσα την Αστυνομία στο 100 (ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας) και να περιμένετε να υποδείξετε τον δράστη. Η κακοποίηση των ζώων είναι ποινικό αδίκημα και διώκεται αυτεπάγγελτα, δηλαδή η Εισαγγελία ασκεί απευθείας τη δίωξη με βάση τη νομοθεσία, χωρίς να απαιτείται να καταθέσετε έγκληση ή μήνυση. Αρκεί η καταγγελία σας, που μπορεί να γίνει ακόμη και ανώνυμα αλλά στην περίπτωση αυτή δε μπορείτε να ελέγξετε τι έγινε στη συνέχεια. 

Η καταγγελία μπορεί να γίνει είτε τηλεφωνικά, είτε με επίσκεψη στο Αστυνομικό τμήμα, είτε μέσω έγγραφης αναφοράς, είτε μέσω email.  Μπορείτε να καλείτε ανά πάσα στιγμή περιπολικό για την καταγραφή των συνθηκών διαβίωσης των ζώων από το οποίο επίσης μπορείτε να αιτηθείτε αντίγραφο στη Γραμματεία του Αστυνομικού Τμήματος.

Επίσης οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 10410, καθημερινά από 07:00 έως 23:00 και να επικοινωνούν άμεσα με το Τμήμα Προστασίας Ζώων της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.

Σύμφωνα με το ν. 4830/2021   προβλέπονται ποινικές (άρθρο 34)  και διοικητικές (άρθρο 35) κυρώσεις για τους υπεύθυνους κακοποίησης ζώων. Διοικητικά πρόστιμα επιβάλουν και οι δημοτικές υπηρεσίες. 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved