Η εργασία για περισσότερες ώρες δεν σημαίνει ότι θα γίνει περισσότερη ή καλύτερη δουλειά, αλλά συχνά δεν υπάρχει επιλογή στο χώρο εργασίας.

Πουθενά αυτό δεν γίνεται πιο αισθητό από ό, τι με τους Ιάπωνες υπαλλήλους. Η Ιαπωνία είναι γνωστή ως μια από τις χώρες με τις περισσότερες ώρες εργασίας στον κόσμο. Σχεδόν το ένα τέταρτο των ιαπωνικών εταιρειών απαιτούν από τους υπαλλήλους να εργάζονται πάνω από 80 ώρες υπερωριών το μήνα, σύμφωνα με μια κυβερνητική μελέτη του 2016. Οι Ιάπωνες έχουν μάλιστα εφεύρει τον όρο "karoshi", ο οποίος μεταφράζεται σε «θάνατος από υπερβολική εργασία».

Για να αντιμετωπίσει την κουλτούρα της υπερβολικής εργασίας, η Microsoft Ιαπωνίας αποφάσισε να κάνει ένα πείραμα με μια τολμηρή νέα στρατηγική για να βελτιώσει την ισορροπία εργασίας-προσωπικής ζωής των εργαζομένων της, εφαρμόζοντας ένα τριήμερο Σαββατοκύριακο για τους υπαλλήλους της. Τον περασμένο Αύγουστο, δόθηκαν σε 2.300 εργαζόμενους τριήμερα Σαββατοκύριακα για πέντε εβδομάδες στη σειρά. Αποκαλούσαν τη νέα μέθοδο Work Life Choice Challenge. Η ελπίδα ήταν ότι οι εργαζόμενοι θα ήταν πιο αποτελεσματικοί κατά τη διάρκεια της πιο σύντομης εβδομάδας εργασίας, αλλά και πως στη συνέχεια θα επέστρεφαν στη δουλειά τη Δευτέρα πιο ανανεωμένοι.

Το πείραμα αυτό απαιτούσε επίσης τη συλλογή δεδομένων για τη μέτρηση των αποτελεσμάτων. Η Microsoft χρειάστηκε αριθμούς για να δει αν αυτό το πείραμα λειτούργησε. Τα αποτελέσματα μόλις ανακοινώθηκαν και η Microsoft Japan θεωρεί ότι ήταν σπουδαία. 

Οι εργαζόμενοι ήταν πολύ πιο παραγωγικοί και ήταν πιο αποτελεσματικοί στις συναντήσεις τους. Η τετραήμερη εβδομάδα εργασίας ανάγκασε τους υπαλλήλους να χρησιμοποιήσουν τον χρόνο τους πιο αποτελεσματικά, έτσι πολλές από τις συναντήσεις είτε κόπηκαν, είτε συντομεύθηκαν.

Σύμφωνα με το Inc.com σημειώθηκε 39,9% αύξηση της παραγωγικότητας. Η παραγωγικότητα, μετρούμενη από τις πωλήσεις ανά εργαζόμενο, αυξήθηκε κατά 39,9% τον Αύγουστο του 2019 σε σύγκριση με τον Αύγουστο του 2018. Σημειώθηκε επίσης εξοικονόμηση κόστους στους πόρους ηλεκτρισμού και γραφείου. Με το γραφείο να κλείνει μία μέρα την εβδομάδα, οι υπάλληλοι εκτύπωσαν 58,7% λιγότερες σελίδες και χρησιμοποίησαν 23,1% λιγότερη ηλεκτρική ενέργεια. Επίσης καταγράφηκε συντριπτική θετική ανταπόκριση από τους υπαλλήλους. Η Microsoft πραγματοποίησε μια έρευνα στο τέλος του πειράματος και η τεράστια πλειοψηφία των εργαζομένων, το 92,1%, δήλωσαν ότι τους άρεσε η 4ήμερη εργάσιμη εβδομάδα.

Η Microsoft Japan σχεδιάζει ήδη να φέρει πίσω τα τριήμερα Σαββατοκύριακα για τον προσεχή Αύγουστο ενώ κάποιοι ελπίζουν πως μπορεί να τα εφαρμόσει όλο το χρόνο.

 

via