Τέλος το κινητό στο τιμόνι: Κάμερες τεχνητής νοημοσύνης θα εντοπίζουν αυτόματα τους παραβάτες

POP UP TEAM
/
2 Δεκεμβρίου, 2019

Η αστυνομία της Νέας Νότιας Ουαλίας έθεσε σήμερα σε λειτουργία πρωτοποριακές κάμερες κυκλοφορίας, που εντοπίζουν όσους οδηγούς ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο, ενώ βρίσκονται στο τιμόνι.

Οι νέες κάμερες είναι οι μοναδικές του είδους τους στον κόσμο και, σύμφωνα με τον αρμόδιο φορέα μεταφορών της Αυστραλίας, λειτουργούν μέρα και νύχτα, κάτω από όλες τις καιρικές συνθήκες, ανιχνεύοντας αυτόματα τους οδηγούς που παρανομούν, χαζεύοντας στο κινητό τους ενώ το όχημά τους είναι εν κινήσει. 

«Είναι ένα σύστημα που θα αλλάξει μια ολόκληρη “κουλτούρα”» δήλωσε ο αστυνομικός επίτροπος Μίκαελ Κορντμπόι. Στην πολιτεία της Νέας Νότιας Ουαλίας επιτρέπονται οι κλήσεις μέσω κινητού για τους οδηγούς, αρκεί να χρησιμοποιούν hands free. Όμως οι βιντεοκλήσεις, οι φωτογραφίες, τα social media και, γενικότερα, οτιδήποτε θα μπορούσε να αποσπάσει την προσοχή του οδηγού έστω και λίγο, απαγορεύεται από τον κώδικα οδικής κυκλοφορίας της χώρας. 

Από την αρχή της χρονιάς, 329 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στους δρόμους της πολιτείας σε αυτοκινητιστικά δυστυχήματα. Πέρυσι είχαν χάσει τη ζωή τους 354 άτομα σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία. Οι αρχές ελπίζουν να μειώσουν τις ετήσιες απώλειες κατά τουλάχιστον 30% μέχρι το 2021.

Με τη δύναμη της τεχνητής νοημοσύνης 

Οι κάμερες χρησιμοποιούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης για να αναλύσουν τις εικόνες από το εσωτερικό του αυτοκινήτου, ώστε να επιβεβαιώσουν την παράνομη χρήση smartphone από οδηγούς. Αφού απομονωθούν τα ύποπτα περιστατικά, οι εικόνες αποστέλλονται στο αρμόδιο (ανθρώπινο) προσωπικό που επικυρώνει την εκάστοτε παράβαση.

Το νέο σύστημα θα ελέγχει εκατομμύρια αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Στους πρώτους τρεις μήνες λειτουργίας του, οι παραβάτες θα λαμβάνουν προειδοποιητικές επιστολές. Μετά από αυτό, τα πρόστιμα θα ανέρχονται σε 344 δολάρια Αυστραλίας για χρήση κινητού στο ευρύτερο οδικό δίκτυο, και σε 457 δολάρια αν η παράβαση έχει γίνει σε σχολική ζώνη. Σε κάθε περίπτωση οι οδηγοί θα τιμωρούνται και με το αντίστοιχο point system, κινδυνεύοντας ακόμα και με αφαίρεση της άδειας οδήγησης.

 

Με πληροφορίες από Guardian. lifo

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved