Επίθεση στην Γκρέτα Τούνμπεργκ εξαπέλυσε για μία ακόμα φορά ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, λίγες ώρες μετά την επιλογή της από το TIME ως το Πρόσωπο της Χρονιάς για το 2019

Ο Τραμπ έκανε retweet τα συγχαρητήρια της Roma Downey στην 16χρονη από τη Σουηδία, επιφυλάσσοντας ένα ιδιαίτερα αιχμηρό σχόλιο για την ακτιβίστρια, την οποία έχει ειρωνευτεί και στο παρελθόν. «Είναι τόσο γελοίο. Η Γκρέτα πρέπει να δουλέψει πάνω στο πρόβλημα διαχείρισης θυμού που έχει και μετά να πάει να δει μια παλιά, καλή ταινία με έναν φίλο. Τσίλαρε Γκρέτα, τσίλαρε».

Πριν λίγα 24ωρα η Τούνμπεργκ είχε δεχτεί την επίθεση και του Βραζιλιάνου προέδρου που την αποκάλεσε «παλιόπαιδο», επειδή υπερασπίστηκε τους ιθαγενείς του Αμαζονίου που δολοφονούνται από υλοτόμους. H Τούνμπεργκ είχε καταδικάσει τις πρακτικές υλοτόμων στον Αμαζόνιο με θύματα τους ιθαγενείς κατοίκους της περιοχής, χαρακτηρίζοντας «ντροπιαστικό» που ο πλανήτης παραμένει σιωπηλός για αυτό το έγκλημα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο άνδρες σκοτώθηκαν ενώ προσπαθούσαν να προστατεύσουν το τροπικό δάσος από υλοτόμους.

Το περιοδικό TIME επέλεξε την Γκρέτα Τούνμπεργκ ως πρόσωπο της χρονιάς για το 2019 σημειώνοντας πως μέσα στους 16 μήνες που ακολούθησαν τις επαναλαμβανόμενες διαμαρτυρίες της έξω από το σουηδικό κοινοβούλιο, στη Στοκχόλμη, «απευθύνθηκε στους ηγέτες των κρατών στα Ηνωμένα Έθνη, συναντήθηκε με τον Πάπα, ήρθε σε ρήξη με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, και ενέπνευσε 4 εκατομμύρια ανθρώπους να συμμετάσχουν στην "απεργία για το Κλίμα" στις 20 Σεπτεμβρίου του 2019». 

Το TIME σχολιάζει πως η πολιτική πραγματικότητα πίσω από την ανάληψη δράσης για το κλίμα είναι ένα περίπλοκο και δαιδαλώδες ζήτημα και «η Τούνμπεργκ δεν έχει κάποια μαγική λύση. Όμως κατάφερε να δημιουργήσει μία αλλαγή στάσης σε παγκόσμια κλίμακα, μεταμορφώνοντας εκατομμύρια αδιόρατες ανησυχίες σε ένα διεθνές κίνημα που καλεί για επείγουσα αλλαγή».

«Έστρεψε την προσοχή του πλανήτη στις περιβαλλοντικές αδικίες για τις οποίες νέοι, αυτόχθονες ακτιβιστές διαμαρτύρονται επί χρόνια. Εξαιτίας της, εκατοντάδες χιλιάδες έφηβες "Γκρέτες", από τον Λίβανο μέχρι τη Λιβερία, έφευγαν νωρίτερα από το σχολείο για να οδηγήσουν τους συνομηλίκους τους, στις πορείες ανά τον κόσμο». «Θέλω να πανικοβληθείτε», είχε πει στο ετήσιο συνέδριο των CEO και τους ηγέτες του κόσμου στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός της Ελβετίας τον Ιανουάριο. «Θέλω να νιώθετε το φόβο που νιώθω κι εγώ κάθε μέρα. Και μετά, θέλω να αναλάβετε δράση».

 

via lifo