Μια ακόμη αρνητική πρωτιά χαρακτηρίζει τους Έλληνες, καθώς όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Ευρωβαρόμετρου, είναι οι πιο επικίνδυνοι οδηγοί της Ευρώπης.

Ειδικότερα, ένας στους δύο Έλληνες (ποσοστό 50%) οδηγεί επικίνδυνα, σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο για την οδηγική ασφάλεια που πραγματοποιήθηκε το 2019 σε συνεργασία με το ίδρυμα Fondation Vinci Autoroutes και στην οποία πήραν 12.418 άτομα.

Οι Γερμανοί οι πιο προσεκτικοί οδηγοί

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, οι Γερμανοί και οι Γερμανίδες είναι οι πιο προσεκτικοί οδηγοί σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Πιο ήρεμοι κατά τη διάρκειας της οδήγησης αποδείχθηκαν οι Ολλανδοί με 68% και ακολουθούν οι Πολωνοί και οι Σλοβάκοι με 67% και οι Ισπανοί με 66%.

Οι Έλληνες βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις των κρατών της Ευρώπης με 49%.

Οι Άγγλοι αποδεικνύονται οι πιο ευγενικοί οδηγοί με 50% και τους ακολουθούν οι Βέλγοι με 44%. Λιγότερο ευγενικοί είναι οι Ιταλοί με 17%, με τους Έλληνες να βρίσκονται περίπου στην μέση του πίνακα με 26%.

Περισσότερο ευάλωτοι σε παραβάσεις είναι οι Άγγλοι (9%) και ακολουθούν οι Ολλανδοί (8%) και οι Βέλγοι (7%) με τους Έλληνες να βρίσκονται στις τελευταίες θέσεις (3%).

Πιο αγχωμένοι οδηγοί στην Ευρώπη οι Σουηδοί
Αναλύοντας επιμέρους στοιχεία της έρευνας του Ευρωβαρόμετρου διαπιστώνεται ότι περισσότερο αγχωμένοι οδηγοί στην Ευρώπη είναι οι Σουηδοί (58%) και ακολουθούν οι Γερμανοί (52%) και οι Ολλανδοί (42%), με τους Έλληνες να βρίσκονται στη μέση του πίνακα με 30%.

Ένας στους δύο Έλληνες (50%), σύμφωνα με την έρευνα, αποδείχθηκε ότι οδηγάει επικίνδυνα, με τους Ιταλούς να ακολουθούν με 44% και τους Γάλλους με 40%. Λιγότερο επικίνδυνα οδηγούν οι Σουηδοί με ποσοστό 11%.

Τέλος, όσον αφορά την ανευθυνότητα κατά τη διάρκεια της οδήγησης μόνο (σε σχέση με τα υψηλότερα ποσοστά των Ευρωπαίων οδηγών) το 36% των Σουηδών οδηγών είναι ανεύθυνοι και θέτουν σε κίνδυνο την ζωή τους, με τους Πολωνούς (68%) και τους Έλληνες (58%) να φιγουράρουν στις πρώτες θέσεις της ανευθυνότητας.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ