Το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα με δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες

POP UP TEAM
/
1 Μαρτίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Το Λουξεμβούργο έγινε η πρώτη χώρα στον κόσμο που προσφέρει δωρεάν δημόσιες συγκοινωνίες, σε μια προσπάθεια να μειώσει την κίνηση στους δρόμους.

Η εφαρμογή του μέτρου έγινε μία ημέρα νωρίτερα, αιφνιδιάζοντας κάποιους επιβάτες. Ήδη σε άλλες πόλεις στον κόσμο έχουν ληφθεί ανάλογα μέτρα. Αλλά, σύμφωνα με το υπουργείο Μεταφορών του Λουξεμβούργου, αυτή είναι η πρώτη φορά που η σχετική απόφαση επιβάλλεται σε ολόκληρη χώρα.

Η δωρεάν μετακίνηση, που χαρακτηρίζεται ως σημαντικό κοινωνικό μέτρο, θα επηρεάσει το 40% των νοικοκυριών και εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε εξοικονόμηση 100 ευρώ το χρόνο σε κάθε ένα από αυτά.

 Όμως, οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανησυχούν για το πώς μπορεί να επηρεάσει τη δουλειά τους αυτό το μέτρο. «Δεν ξέρουμε τι θα συμβεί με τις θέσεις εργασίας», δήλωσε ένας πωλητής εισιτηρίων σε σταθμό. «Όλοι οι εργαζόμενοι στα μέσα μαζικής μεταφοράς ανησυχούν. Δεν είναι ξεκάθαρη η κατάσταση», συμπλήρωσε 

Συμφόρηση στους δρόμους 

Το μέτρο αυτό είναι στο πλαίσιο του σχεδίου για τη μείωση της κυκλοφοριακής συμφόρησης. Στο Λουξεμβούργο τα ΙΧ είναι το πιο σύνηθες μέσο μεταφοράς και χρησιμοποιούνται για το 47% των μετακινήσεων για τη δουλειά και το 71% των μετακινήσεων στον ελεύθερο χρόνο. 

Επιπλέον, με δεδομένο ότι 200.000 άνθρωποι που ζουν στη Γαλλία, τη Γερμανία και το Βέλγιο, εργάζονται στο Λουξεμβούργο και οι περισσότεροι πηγαίνουν εκεί με το αυτοκίνητο, προκαλείται μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση τις ώρες αιχμής 

Η πρωτεύουσα, η πόλη του Λουξεμβούργου, έχει επενδύσει στο δίκτυο μέσων μαζικής μεταφοράς, κυρίως με τη δημιουργία του δικτύου τραμ, αλλά οι επιβάτες διαμαρτύρονται ότι είναι ακόμη αποσπασματικό. Για παράδειγμα, θα χρειαστούν κάποια χρόνια για να συνδεθεί το δίκτυο με το αεροδρόμιο.

Οι πωλήσεις των εισιτηρίων κάλυπταν έως τώρα το 8% του κόστους του συστήματος μεταφορών, που φτάνει τα 500 εκατομμύρια ευρώ. Κενό που τώρα θα καλύψει το υπουργείο Οικονομικών.

 

Με πληροφορίες από το AFP, lifo

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved