Οι 200.000 νέοι δικαιούχοι του επιδόματος των 800 ευρώ- Αναλυτικά η λίστα

POP UP TEAM
/
19 Απριλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Εβδομάδα αποκατάστασης αδικιών και προσθήκης νέων δικαιούχων στην ούτως ή άλλως μακριά λίστα των όσων έχουν λαμβάνειν το επίδομα των 800 ευρώ. Με μια υπουργική απόφαση από το Εργασίας, τουλάχιστον 160.000 εργαζόμενοι θα κληθούν να κάνουν τις αιτήσεις τους στην Εργάνη ενώ με τροπολογία, δικαίωμα στα 800 ευρώ θα αποκτήσουν και οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 άτομα προσωπικό. Με ερμηνευτικές εγκυκλίους, θα λυθούν επίσης και άλλα ζητήματα που στερούσαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση από πολίτες. Μεταξύ αυτών, το θέμα της επίσχεσης εργασίας. Εργαζόμενοι που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε μισθολόγια επιχειρήσεων που τους άφηναν απλήρωτους, προς το παρόν στερούνται του δικαιώματος των 800 ευρώ επειδή εμφανίζονται είτε ως κανονικά εργαζόμενοι είτε ως “διπλοθεσίτες” στο σύστημα Εργάνη.

Με την υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μέσα στην εβδομάδα θα αποσαφηνιστεί αν οι νέοι δικαιούχοι των 800 ευρώ –ανήκουν όλοι σε ειδικές κατηγορίες απασχολούμενων- θα συμπληρώσουν την αίτησή τους όπως και οι μισθωτοί στο employees support του συστήματος Εργάνη ή αν θα χρειαστεί να υπάρξει καινούργια ειδική πλατφόρμα. Σε κάθε περίπτωση, η αίτηση θα γίνει από την Εργάνη. Επίσης, για όλες τις κατηγορίες εργαζομένων που αναφέρονται στη συνέχεια, υπάρχει μια βασική “ρήτρα”: να μην έχουν εισπράξει επίδομα ανεργίας από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι και τον Απρίλιο του 2020. Αυτή η ρήτρα μπαίνει επειδή στους ανέργους αυτής της περιόδου έχουν ήδη δοθεί δύο επιδόματα ανεργίας και το υπουργείο Εργασίας θέλει να αποφύγει (για προφανείς δημοσιονομικούς λόγους) τις διπλοπληρωμές.

 Στους δικαιούχους της ειδικής αποζημίωσης των 800 ευρώ που θα προστεθούν από την ερχόμενη εβδομάδα είναι οι παρακάτω κατηγορίες εργαζομένων:

– Λατόμοι

– Ασβεστοποιοί

– Δασεργάτες

– Ρητινοσυλλέκτες

– Καπνεργάτες

– Αγγειοπλάστες

– Κεραμοποιοί

– Πλινθοποιοί

– Μισθωτοί επισκευαστικών ζωνών

– Μουσικοί και τραγουδιστές μέλη των οικείων σωματίων

– Ηθοποιοί

– Υποδηματεργάτες

– Χειριστές, βοηθοί χειριστών κινηματογράφου

– Ελεγκτές και ταμίες κινηματογράφου – θεάτρου

– Τεχνικοί κινηματογράφου και τηλεόρασης

– Ταξιθέτες θεάτρου και κινηματογράφου

– Χειριστές σκαπτικών, ανυψωτικών, οδοποιητικών και λοιπών μηχανημάτων

– Μισθωτοί τουριστικού επισιτιστικού κλάδου (επισιτιστικά επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουρισμό, δηλαδή Σεφ, μάγειρες, γκαρσόνια, κ.λπ.)

– Χορευτές μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

– Τεχνικοί απασχολούμενοι σε ζωντανές οπτικοακουστικές εκδηλώσεις μέλη των οικείων κλαδικών και ομοιοεπαγγελματικών σωματείων

– Ειδική κατηγορία ανοίγει για τους οικοδόμους οι οποίοι έλαβαν το δωρόσημο Πάσχα 2020 από τον e-Ε.Φ.Κ.Α.

– Φορτοεκφορτωτές που είναι εγγεγραμμένοι στο μητρώο Β του υπ. Εργασίας καθώς και στο μητρώο Α εφόσον είναι ασφαλισμένοι στον e-Ε.Φ.Κ.Α. και φέρουν το ειδικό βιβλιάριο του Η και Ι κεφαλαίου

– Ξεναγοί υπόχρεοι καταβολής εισφορών στον e-Ε.Φ.Κ.Α.

– Αποκλειστικές νοσοκόμες που είναι συνδεδεμένες με το ειδικό μητρώο του υπ. Υγείας

– Δικαιούχοι τακτικής ανεργίας με λήξη στις 31.12.2019 (εργαζόμενοι που δεν συμπεριλαμβάνονταν στην δίμηνη επέκταση τακτικής ανεργίας και ανέμεναν τον Μάρτιο του 2020 να προσληφθούν και να απασχοληθούν στον τουριστικό κλάδο)

– Εργαζόμενοι σε αυτοχρηματοδοτούμενα ΝΠΙΔ

– Εργαζόμενοι που διασταυρώνονται από το υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α. Ουρανούπολης Αγ. Όρους

– Εργαζόμενοι με εξαρτημένη εργασία στην ΔΕΘ Helexpo ΑΕ

– Ταξιθέτριες του Μεγάρου Μουσικής

Οι μεσαίες επιχειρήσεις

Για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις έχουν ήδη ξεκινήσει οι αιτήσεις χορήγησης των 800 ευρώ. Προς το παρόν, το σύστημα mybusiness support δέχεται αιτήσεις μόνο από όσους εργοδότες απασχολούν έως 5 άτομα προσωπικό. Με την τροπολογία που θα κατατεθεί μέσα στην εβδομάδα, θα προστεθούν και οι επιχειρήσεις που απασχολούν από 6 έως 20 άτομα προσωπικό οι οποίες και υπολογίζονται σε περίπου 40.000. Οι αιτήσεις θα γίνουν μετά τη δημοσίευση της τροπολογίας στο ΦΕΚ ενώ είναι βέβαιο ότι θα υπάρξει διαφορετική καταληκτική ημερομηνία από την 24η Απριλίου κατά την οποία εκπνέει η προθεσμία για τους υπόλοιπους εργοδότες.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved