«Το διάβασμα είναι όπως η τροφή και το νερό. Το πνεύμα που δεν διαβάζει χάνει βάρος, όπως ένα σώμα που δεν τρώει», είχε πει ο Γάλλος συγγραφέας, Βίκτωρ Ουγκώ.
Μια ακόμη αλήθεια είναι κι εκείνη του Τσέχου Φραντς Κάφκα: «Τα βιβλία που έχουμε ανάγκη είναι εκείνα που πέφτουν σαν το τσεκούρι στην παγωμένη θάλασσα της ψυχής μας».
Τα γνωμικά για τα βιβλία δεν σταματούν ποτέ, όπως ελπίζουμε να μην σταματήσουν ποτέ να υπάρχουν βιβλία. Σήμερα λοιπόν, 23 Απριλίου, είναι η ημέρα που γιορτάζεται το βιβλίο παγκοσμίως. Πώς και πότε καθιερώθηκε, όμως, η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου;
Πώς και πότε καθιερώθηκε η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου
Η ημερομηνία της 23ης Απριλίου επελέγη για πρώτη φορά το 1925 (σχεδόν εκατό χρόνια πριν) από τους βιβλιοπώλες της Καταλονίας επειδή συνέπιπτε με την ημερομηνία θανάτου του Θερβάντες. Το 1995 η UNESCO καθιέρωσε την 23η Απριλίου ως ημερομηνία εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Βιβλίου επειδή συμπίπτει με τον θάνατο και ενός άλλου κλασικού των διεθνών γραμμάτων: του Ουίλιαμ Σαίξπηρ.
Ο Σαίξπηρ και ο Θερβάντες πέθαναν στις 23 Απριλίου του 1616 και το γεγονός αυτό προσδίδει ιδιαίτερη συμβολική βαρύτητα στην Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, που καλεί τους νέους να ανακαλύψουν την απόλαυση της ανάγνωσης, συνειδητοποιώντας το μέγεθος της συμβολής της στην κοινωνική και την πολιτιστική ανάπτυξη της ανθρωπότητας.
Στην Καταλονία, την ημέρα αυτή εορτάζεται η Μέρα των Βιβλίων και των Ρόδων, μία τοπική παραλλαγή της Γιορτής του Αγίου Βαλεντίνου, που συνδυάζεται με την εορτή του προστάτη της περιοχής, Αγίου Γεωργίου. Με το σύνθημα «Ένα τριαντάφυλλο για την αγάπη, ένα βιβλίο για πάντα», ο άνδρας θα χαρίσει στην αγαπημένη του ένα τριαντάφυλλο κι αυτή θα του το ανταποδώσει με ένα βιβλίο.
Η Παγκόσμια Ημέρα Βιβλίου, εκτός από την προώθηση και την προβολή της ανάγνωσης είναι και γιορτή των εκδοτών και των πνευματικών δικαιωμάτων.