Το Βέλγιο ζητά από τους πολίτες να τρώνε περισσότερες τηγανητές πατάτες

POP UP TEAM
/
30 Απριλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Έναν ασυνήθιστο τρόπο επέλεξαν οι Βέλγοι για να τονώσουν την αγροτική οικονομία της χώρας τους. Προτρέπουν τους πολίτες να στηρίξουν τους πατατοπαραγωγούς, αυξάνοντας την κατανάλωση της πατάτες. Εξειδικεύουν μάλιστα την πρόταση στις τηγανητές πατάτες.

Το Βέλγιο είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας τηγανητής πατάτας στον κόσμο και άλλων κατεψυγμένων προϊόντων πατάτας. Οι μεταποιητές του μετατρέπουν 5,3 εκατομμύρια τόνους πατάτας σε τηγανητές πατάτες, πουρέ και πατατάκια ετησίως και τις στέλνουν σε πελάτες σε περισσότερες από 160 χώρες.

Λόγω της πανδημίας και του κλεισίματος των χώρων εστίασης η ζήτηση μειώθηκε έως και κατά 80%.

«Γνωρίζουμε ότι στους Βέλγους αρέσουν οι τηγανητές πατάτες, είναι άυλη κληρονομιά της κουλτούρας μας για το τηγάνισμα, οπότε ζητάμε από τους Βέλγους να καταναλώνουν επιπλέον μερίδες τηγανητών πατατών για να μας επιτρέψουν την επεξεργασία περισσότερης ποσότητας πατάτας και να αποφύγουμε απορρίμματα τροφίμων», δήλωσε στον τηλεοπτικό σταθμό του Reuters ο Ρομάν Κολ, γενικός γραμματέας του βιομηχανικού ομίλου Belgapom.

Η Belgapom ανέφερε ότι η παγκόσμια ζήτηση για κατεψυγμένες πατάτες έχει μειωθεί κατά περισσότερο από 40%. Ο τομέας της πατάτας στη γειτονική Γαλλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία αντιμετωπίζουν επίσης προβλήματα.

Στο Βέλγιο, περίπου 750.000 τόνοι πατάτας δεν θα μεταποιηθούν φέτος ως αποτέλεσμα και υπήρξαν ποικιλίες που δεν είναι κατάλληλες για άλλες μαγειρικές χρήσεις. Κάποιες ποσότητες εξήχθησαν, κάποιες δόθηκαν σε τράπεζες τροφίμων, άλλες δόθηκαν για τροφές σε βοοειδή και οι υπόλοιπες μετατράπηκαν σε ενέργεια σε μονάδες βιομάζας.
Οι Βέλγοι αγρότες είναι πιθανό να απολέσουν εισόδημα ύψους 125 εκατομμυρίων ευρώ, δήλωσε ο Κολ.

 

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved