Διακοπές με γάντια, μάσκες και αντισηπτικό: Ποια καταλύματα θεωρούνται ασφαλή – Τι προβλέπεται για τα πλοία

POP UP TEAM
/
12 Μαΐου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Σε πρώτο πλάνο μπαίνουν πλέον καταλύματα, οχήματα, πλοία, σκάφη αναψυχής, εστιατόρια και παραλίες ενόψει καλοκαιριού, μετά την σταδιακή άρση των μέτρων περιορισμού λόγω κορωνοϊού.

Η νέα πραγματικότητα προβλέπει απόλυτη τήρηση των μέτρων πρόληψης, άμεσο εντοπισμός πιθανού κρούσματος αλλά και φραγή στη διασπορά του ιού σε φιλοξενούμενους και προσωπικό, κάτι που προκειμένου να επιτευχθεί έχουν ήδη εκδοθεί αυστηρές οδηγίες από το υπουργείο Τουρισμού και τον ΕΟΔΥ, μεταξύ άλλων υποχρεωτική χρήση μάσκας στις μετακινήσεις έως τις 15 Ιουνίου. 

Καταλύματα 

Για να θεωρηθεί ασφαλές κάποιο κατάλυμα θα πρέπει να διαθέτει υγειονομικό υπεύθυνο, προσωπικό ενήμερο στη διαχείριση πιθανών κρουσμάτων και γιατρό εκπαιδευμένο από τον ΕΟΔΥ στη χρήση τεστ και τηλεϊατρικής για την εξέταση των επαφών του κρούσματος.

Το προσωπικό μένει σε μονόκλινα δωμάτια, θερμομετρείται κάθε πρωί και πρέπει να χρησιμοποιεί με προσοχή όλα τα μέσα ατομικής προστασίας, μάσκες, γυαλιά ή ασπίδες προσώπου, γάντια, δίχτυ μαλλιών, ολόσωμες ρόμπες με μακριά μανίκια, παπούτσια εργασίας.

Η διεύθυνση του καταλύματος τηρεί αρχείο των μελών του προσωπικού και όσων διέμειναν στο ξενοδοχείο, τοποθετώντας επιδαπέδιες σημάνσεις για την αποφυγή συνωστισμού, ειδικό δοχείο για την απολύμανση καρτών και ανέπαφους τρόπους check-in. 

Παράλληλα πρέπει να φροντίζει για την σχολαστική απολύμανση κοινόχρηστων χώρων και δωματίων, απομακρύνοντας αντικείμενα πολλαπλής χρήσης, να τοποθετεί κάλυμμα μιας χρήσης στα χειριστήρια της τηλεόρασης και να καθαρίζει τις υφασμάτινες επιφάνειες με συσκευή ατμού.

Σε τραπεζαρίες, εστιατόρια και μπαρ, τα τραπέζια βρίσκονται σε απόσταση ώστε οι πλάτες των καθισμάτων να απέχουν τουλάχιστον 1,5 μ. και οι πελάτες προσέρχονται εκ περιτροπής, ενώ προσφέρονται, όπου είναι εφικτό, συσκευασμένα τρόφιμα σε ατομικές μερίδες.

Στις εξωτερικές πισίνες, ο αριθμός των λουομένων δεν ξεπερνά το ένα άτομο ανά 2,5 τ.μ. επιφάνειας νερού και στις εσωτερικές τα 2 άτομα ανά 20 τ.μ.

Οι ξαπλώστρες, που απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 2 μ., καλύπτονται με ειδικό ύφασμα μιας χρήσης, που τοποθετείται κάτω από τις πετσέτες, και απολυμαίνονται έπειτα από κάθε χρήση. Στις παραλίες μεταξύ ομπρελών και καθισμάτων η απόσταση είναι 3 μέτρα.

Οχήματα

Ο οδηγός φοράει γάντια και μάσκα και προσφέρει αντισηπτικό τζελ και μαντιλάκια στους επιβάτες, που είναι επίσης υποχρεωμένοι να φορούν μάσκα. Αν είναι όχημα πέντε θέσεων επιτρέπεται μόνον ένας επιβάτης, αν είναι 6 ή 7 θέσεων δύο επιβάτες, 8 ή 9 θέσεων τρεις επιβάτες, εκτός και αν επιβαίνει οικογένεια με ανήλικα παιδιά.

Στα τουριστικά λεωφορεία, πλεξιγκλάς χωρίζει τον οδηγό, που φοράει μάσκα και γάντια, από τους επιβάτες, που φορούν και αυτοί μάσκα, χρησιμοποιούν αντισηπτικό κατά την είσοδο και καταλαμβάνουν τις μισές θέσεις διατηρώντας μεταξύ τους τις ενδεδειγμένες αποστάσεις. Το όχημα απολυμαίνεται μετά κάθε μεταφορά.

Πλοία

Η επιβίβαση στο πλοίο γίνεται αφού οι ταξιδιώτες πρώτα θερμομετρηθούν με ηλεκτρονικά θερμόμετρα αποστάσεως και αφού παραδώσουν στο πλήρωμα συμπληρωμένο ερωτηματολόγιο το οποίο αξιολογείται 

Οι επιβάτες φορούν υποχρεωτικά υφασμάτινη μάσκα σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους του πλοίου και καλούνται να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις.

Ειδική σήμανση θα υποδεικνύει πού επιτρέπεται να καθίσει κάποιος, ενώ με επιδαπέδιες σημάνσεις στη ρεσεψιόν, σε μπαρ, εστιατόρια, καταστήματα, κοινόχρηστες τουαλέτες επιβάλλονται αποστάσεις τουλάχιστον 1,5 μ. 

Οι κοινόχρηστες τουαλέτες καθαρίζονται κάθε ώρα, οι καναπέδες και οι καρέκλες με ειδικά απορρυπαντικά και ατμό. Απολυμαίνονται λινά και ιματισμός. 

Τα τρόφιμα παραδίδονται στους επιβάτες κλειστά σε πακέτο, τα μαχαιροπίρουνα και τα αλατοπίπερα είναι μιας χρήσης. Τραπέζια επιτρέπεται να υπάρχουν μόνο σε εξωτερικούς χώρους και σε αποστάσεις δύο μέτρων.

Σε όλα τα γκισέ υπάρχει προστατευτικό διαχωριστικό. Σε όλα τα σημεία εισόδου και εξυπηρέτησης επιβατών υπάρχουν αντισηπτικά, χαρτομάντιλα, γάντια μιας χρήσης, πλαστικές σακούλες. 

Κανένα πλοίο, επιβατηγό ή τουριστικό ημερόπλοιο, χωρίς καμπίνες επιβατών, δεν επιβιβάζει μεγαλύτερο αριθμό επιβατών από το 50% του μέγιστου επιτρεπόμενου αριθμού. Το ποσοστό αυτό ανεβαίνει στο 55% για τα πλοία με καμπίνες

Η διοίκηση του πλοίου τηρεί αρχείο των μελών του πληρώματος και των επισκεπτών με όλα τα στοιχεία επιβίβασης, αποβίβασης και επικοινωνίας, επιτηρεί διακριτικά όλους τους επιβαίνοντες στο πλοίο για τυχόν ύποπτα συμπτώματα και τα καταγράφει.

 

Με πληροφορίες από Καθημερινή

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved