Έχεις έναν Rembrandt στη σοφίτα σου! Η απίστευτη ιστορία ενός χαμένου πίνακα που πωλήθηκε για 1,4 εκ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ ΜΠΡΟΥΝΤΖΑΚΗ
/
16 Σεπτεμβρίου, 2024
/

Μοιράσου το ...

Εσείς τι έχετε στις σοφίτες και στα πατάρια σας; Χριστουγεννιάτικα στολίδια και εξοπλισμό, γενικά εποχιακό εξοπλισμό, καμιά παλιά βαλίτσα κούτες με φωτογραφίες, παλιά αντικείμενα άντε και κανέναν πίνακα του … Rembrandt!

Το έργο απεικονίζει ένα πορτρέτο μιας νεαρής κοπέλας σε σκούρο φόντο, το έργο ανακαλύφθηκε όταν η Kaja Veilleux από τις γκαλερί δημοπρασιών Thomaston Place έκανε μια κλήση ρουτίνας για να εκτιμήσει κάποια κομμάτια.

«Συχνά πηγαίνουμε στα τυφλά», ανέφερε η Veilleux και φανταζόμαστε το σοκ της όταν κατάλαβε ποιο έργο είχε μπροστά της.

Τα τελευταία γνωστά πορτρέτα του αγαπημένου Ολλανδού καλλιτέχνη Rembrandt, βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές και πωλήθηκαν από τον Οίκο δημοπρασιών Christie’s πέρυσι, επομένως, αυτό το πρόσφατα αποκαλυφθέν κομμάτι στο Maine έδωσε μια σπάνια ευκαιρία στους συλλέκτες να πάρουν στα χέρια τους ένα από τα έργα του καλλιτέχνη.

Αν και πολλοί εκτιμητές αναφέρουν πως πρόκειται για έργο του τεράστιου εικαστικού η προέλευσή του δεν έχει πιστοποιηθεί 100%. Παρά όμως το γεγονός ότι καλύπτεται από μυστήριο και αβεβαιότητα, πολλοί συλλέκτες έργων τέχνης θεώρησαν τον πίνακα ως αυθεντικό έργο όταν βγήκε στο σφυρί στις 24 Αυγούστου.

Μπορεί να μην είναι σίγουρο αν ο πίνακας είναι ένας γνήσιος Rembrandt, αλλά το στυλ του και, ειδικότερα, η χρήση του φωτός είναι για τον Ολλανδό καλλιτέχνη. Επιπλέον, δεν είναι η πρώτη φορά που ένας Rembrandt αποκαλύπτεται σε ένα μη αναμενόμενο μέρος.

Επιπλέον, στο πίσω μέρος του πανέμορφου χειροποίητου ολλανδικού σκελετού, υπάρχει ένα απόκομμα από το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας, το οποίο δείχνει ότι ο πίνακας είχε δανειστεί στην γκαλερί το 1970 από τον κ. Cary W. Bok. Το δελτίο προσδιορίζει τον πίνακα ως Rembrandt και τιτλοφορεί το έργο Portrait of Girl. Ωστόσο, το Μουσείο Τέχνης της Φιλαδέλφειας έχει σημειώσει ότι ένα τέτοιο ολίσθημα δεν σημαίνει απαραίτητα ότι το έργο είναι αυθεντικό.

Λόγω αυτών των αμφιβολιών, ο πίνακας δημοπρατήθηκε με εκτίμηση $10.000–$15.000. Παρόλα αυτά, η πώληση του πίνακα υποβάθμισε αυτές τις εκτιμήσεις, με την προσφορά να ξεκινά από 32.500 δολάρια και τελικά να πωλείται σε έναν ανώνυμο συλλέκτη στο Ηνωμένο Βασίλειο για 1,4 εκατομμύρια δολάρια.