103 τόνοι πλαστικού ανασύρθηκαν από τη θάλασσα: Η μεγαλύτερη αποστολή καθαρισμού στην ιστορία

POP UP TEAM
/
10 Ιουλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Μια γιγαντιαία αποστολή καθαρισμού της θάλασσας, η μεγαλύτερη στην ιστορία, μόλις ολοκληρώθηκε στον Ειρηνικό Ωκεανό, ανοιχτά της Χαβάης. Στη διάρκειά της, μέσα σε 48 ημέρες, ανασύρθηκαν συνολικά 103 τόνοι πλαστικού, κυρίως δίχτυα ψαρέματος και συσκευασίες προϊόντων, από μια περιοχή διαβόητη ως «μεγάλη χωματερή».

«Στόχος μας ήταν να συγκεντρώσουμε 100 τόνους τοξικών πλαστικών, τον οποίο και ξεπεράσαμε» σχολίασε η επικεφαλής της ομάδας, Μέρι Κρόουλεϊ, ιδρύτρια του Ocean Voyages Institute, ενός μη κερδοσκοπικού οργανισμού που ήδη από το 1979 αγωνίζεται για την προστασία των θαλασσών.

Η ίδια μάς υπενθύμισε επίσης ότι με αυτό τον τρόπο «βοηθάμε ώστε να αποκατασταθεί η υγεία του ωκεανού μας, που με τη σειρά της επηρεάζει τη δική μας υγεία και αυτήν του πλανήτη. Οι ρύποι διασπώνται σε μικροπλαστικά που υπονομεύουν την ικανότητα του ωκεανού να αποθηκεύει διοξείδιο του άνθρακα και γεμίζουν τοξίνες την ευαίσθητη τροφική αλυσίδα». 

«Οι ρύποι διασπώνται σε μικροπλαστικά που γεμίζουν τοξίνες την ευαίσθητη τροφική αλυσίδα»

Σε κάθε αποστολή καθαρισμού το πλήρωμα περνάει πολλές μέρες στον ωκεανό κυριολεκτικά σκανάροντάς τον με συστήματα GPS και drones, σε αυτή τη θαλάσσια περιοχή, ανάμεσα στη Χαβάη και την Καλιφόρνια, που έχει αποκτήσει το προσωνύμιό της επειδή λίγες παρουσιάζουν τόσο μεγάλη πυκνότητα σε πλαστικούς ρύπους στον κόσμο.

Τα σκουπίδια που περισυλλέγονται μεταφέρονται στην ξηρά όπου το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό τους ανακυκλώνεται. Έτσι, οι ωκεανοί γίνονται «πιο ασφαλείς για τη θαλάσσια ζωή», κατά την Κρόουλεϊ, «καθώς τα δίχτυα που μαζέψαμε δεν θα τραυματίσουν ξανά και δεν θα στραγγαλίσουν φάλαινες, δελφίνια, χελώνες ή κοράλλια».

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved