Ανοιχτά θα είναι σήμερα τα καταστήματα και τα σουπερμάρκετ, Κυριακή 19 Ιουλίου, στο πλαίσιο των θερινών εκπτώσεων, με ωράριο λειτουργίας 11.00 – 18.00. Κάποια μεγάλα εμπορικά κέντρα και πολυκαταστήματα, ωστόσο, το παρατείνουν 11.00 – 20.00. Να υπενθυμίσουμε ότι από χτες είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας στα σουπερμάρκετ όχι μόνο για εργαζόμενους αλλά και για καταναλωτές.

Οι καλοκαιρινές εκπτώσεις άρχισαν τη Δευτέρα 13 Ιουλίου και θα συνεχιστούν μέχρι τη Δευτέρα 31 Αυγούστου. Όμως οι εμπορικές επιχειρήσεις καλούνται να συμμορφωθούν στα παρακάτω σημεία, στα οποία πρέπει να δώσουμε προσοχή και εμείς ως καταναλωτές, για να βεβαιωθούμε ότι η «προσφορά» είναι στ’ αλήθεια προσφορά:

-Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.

-Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

-Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

-Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από ....% έως ....%»).

-Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

-Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.