Η Αγιά Σοφιά ως τζαμί: O Ερντογάν στην πρώτη προσευχή – Χιλιάδες μουσουλμάνοι απ’ έξω

POP UP TEAM
/
24 Ιουλίου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή σήμερα στην Αγιά Σοφιά μετά την προκλητική απόφαση Ερντογάν να την κάνει τζαμί μετά από 86 χρόνια – Χιλιάδες κόσμου στην Κωνσταντινούπολη.

 Η πρώτη μουσουλμανική προσευχή πραγματοποιείται σήμερα στην Αγιά Σοφιά, στην οποία έφθασε λίγο μετά τις 12, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, φορώντας μάσκα και συνοδευόμενος απο μεγάλη κουστωδία.

Είναι η πρώτη προσευχή στην ιστορική Εκκλησία που έγινε τζαμί μετά από 86 χρόνια, όπως είπε και ο κυβερνήτης της επαρχίας της Κωνσταντινούπολης, Αλί Γιερλικάγια. Ενώ ο Αλί Ερμπάς, ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet) ανακοίνωσε τον διορισμό τριών ιμάμηδων και πέντε μουεζίνιδων για το “τέμενος Αγία Σοφία”.

jamiso

Οι χώροι για τους πιστούς άνοιξαν σήμερα το πρωί στις 10. Σημειώνεται πως μέσα στην Αγιά Σοφιά βρίσκονται 1.000-1.500 άτομα, ενώ όλοι οι υπόλοιποι παραμένουν απ’ έξω.

Οι πιστοί συρρέουν από νωρίς το πρωί της Παρασκευής κατά χιλιάδες, για να παρευρεθούν στην πρώτη προσευχή στην Αγιά Σοφιά.

agoasof7

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε στο μνημείο, ο κυβερνήτης ανέφερε πως “όλοι ανυπομονούν να παρευρεθούν στις ειδικές προσευχές με μεγάλο ενθουσιασμό”. Αναφερόμενος στα υγειονομικά μέτρα κατά του κορονοϊού, τόνισε ότι θα υπάρχουν πέντε διαφορετικοί ανοιχτοί χώροι για τους προσκυνητές για να αποφευχθεί ο συνωστισμός.

Ορισμένοι δρόμοι και γραμμές του μετρό παραμένουν κλειστοί, τόσο πριν, όσο και κατά τη διάρκεια της προσευχής. Οι προσκυνητές που φτάνουν στην Αγιά Σοφιά, είναι υποχρεωμένοι να φέρουν τις δικές τους μάσκες και χαλιά προσευχής, ως μέτρο προφύλαξης κατά της Covid-19.

sof5

“Ο Μεχμέτ Μποϊνουκαλίν, ο Φερούχ Μουστουέρ και ο Μπουνιαμίν Τοπκούογλου είναι οι διορισμένοι ιμάμηδες”, ανέφερε ο Αλί Ερμπάς.

Σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, στην πρώτη μουσουλμανική προσευχή στην Αγιά Σοφιά, έχουν προσκληθεί ξένοι ηγέτες, μεταξύ των οποίων, ο πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν και ο εμίρης του Κατάρ. Ο Ερντογάν μάλιστα, κάλεσε και τον Πάπα Φραγκίσκο να επισκεφθεί την Αγιά Σοφιά, ο οποίος έχει καταδικάσει την απόφαση της Τουρκίας για τη μετατροπή της σε τζαμί.

Υπενθυμίζεται ότι, στις 10 Ιουλίου το Συμβούλιο της Επικρατείας, το ανώτατο διοικητικό δικαστήριο της Τουρκίας, αποδέχθηκε αίτηση διαφόρων οργανώσεων και ακύρωσε κυβερνητική απόφαση του 1934 που απέδιδε στην Αγία Σοφία το καθεστώς μουσείου. Μόλις η απόφαση αυτή δημοσιοποιήθηκε, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε τη μετατροπή της Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί.

Σημειώνεται πως, πετρόλ χαλιά έχουν τοποθετηθεί στο μαρμάρινο πάτωμα του ναού, ενώ οι τοιχογραφίες και τα ψηφιδωτά θα καλύπτονται με κουρτίνες κατά τη διάρκεια της προσευχής.

Το πρακτορείο Anadolu δημοσίευσε στο twitter εικόνες από το εσωτερικό της Αγιάς Σοφιάς, όπου υπάρχουν λιγότερα άτομα.

 

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved