Ο σχεδιαστής του iPhone Τζόνι ‘Αιβ, αποχωρεί από την Apple!

POP UP TEAM
/
29 Ιουνίου, 2019
/

Μοιράσου το ...

iPhone, iMac, iPod … H Apple οφείλει σχεδόν όλες τις εμπορικές της επιτυχίες των τελευταίων 20 και πλέον χρόνων στη δημιουργικότητα του αστεριού της, του Βρετανού Τζόνι ‘Αιβ, που αποφάσισε να εγκαταλείψει τον τεχνολογικό κολοσσό για να ιδρύσει το δικό του γραφείο σχεδίων.

‘Ομως ο ομφάλιος λώρος δεν κόπηκε: ο 52χρονος Τζόναθαν ‘Αιβ, που έγινε ένας από τους διασημότερους βιομηχανικούς σχεδιαστές παγκοσμίως, θα συνεχίσει να εργάζεται για την Apple μέσω της δικής του νέας επιχείρησης, της LoveFrom, που θα αρχίσει να λειτουργεί το 2020.

“Ο Τζόνι είναι μια μοναδική μορφή στον κόσμο του σχεδίου και ο ρόλος του στην αναγέννηση της Apple είναι πολύ μεγάλος, από το επαναστατικό iMac το 1998 έως το iPhone” το 2007 ή ακόμη τη νέα έδρα του ομίλου στην Καλιφόρνια, το Apple Park, δηλώνει ο πρόεδρος της Apple Τιμ Κουκ σε ανακοίνωση, σε σχέση με τον Σερ Τζόναθαν, όπως ο σχεδιαστής αποκαλείται μετά τον τίτλο ευγενείας που έλαβε από τη βασίλισσα της Αγγλίας πριν από μερικά χρόνια.

Ο ‘Αιβ θα αποχωρήσει επίσημα από τη θέση του επικεφαλής σχεδίου της Apple εντός του έτους.

Η αποχώρησή του συμπίπτει με μια στιγμή-ορόσημο στην ιστορία της Apple, που θέλει νέος αέρας να φυσήξει στις υπηρεσίες της, την ώρα που οι πωλήσεις του iPhone υποχωρούν.

Ο ‘Αιβ είναι αναμφισβήτητα ο δημιουργός της εμπορικής επιτυχίας των προϊόντων της Apple, που φημίζονται για το προσεγμένο, εκλεπτυσμένο, μινιμαλιστικό τους σχέδιο, όπως έλεγε ο αείμνηστος πρόεδρος και ιδρυτής της εταιρίας Στιβ Τζομπς.

Ο Τζομπς που πέθανε το 2011 ήθελε τα ηλεκτρονικά προϊόντα να είναι εύκολα στη χρήση τους και αισθητικά ελκυστικά, συμπεριλαμβανομένου του εσωτερικού των συσκευών, εκεί όπου ο πελάτης δεν ρίχνει ποτέ το βλέμμα. Το ντουέτο Στιβ Τζομπς-Τζόνι ‘Αιβ σφράγισε το αισθητικό ύφος Apple, που θα γίνει εμπορικό σήμα και μείζον πλεονέκτημα του μάρκετινγκ.

apple 32442

“Αναντικατάστατος”

“Εάν είχα έναν πνευματικό συνέταιρο στην Apple, αυτός θα ήταν ο Τζόνι. Ο Τζόνι και εγώ επινοούμε τα περισσότερα προϊόντα μαζί, μετά καλούμε τους άλλους και τους ρωτάμε ‘λοιπόν τί πιστεύετε γι αυτό;'” είπε μια μέρα γι αυτόν ο Στιβ Τζομπς, σύμφωνα με τη βιογραφία του τελευταίου που έγραψε ο Βάλτερ ‘Αιζακσον (2011).

Ο Τζόνι ‘Αιβ εντάχθηκε στην Apple τo 1992, όπου εργάστηκε επί μια δεκαετία στην υπηρεσία σχεδίων. Ο Βρετανός εφάρμοσε στην πράξη τις απαιτήσεις του ανεξάντλητου Στιβ Τζομπς, σχεδιάζοντας κυρίως το iMac. Αυτός ο υπολογιστής γραφείου με πλαίσιο στρογγυλεμένο, έγχρωμο, ημιδιαφανές θα υπογράψει την αρχή της αναγέννησης του ομίλου πριν ακολουθήσουν άλλα πετυχημένα προϊόντα, όπως το iPhone.

Γεννημένος στο Λονδίνο το 1967, ο Τζόναθαν ‘Αιβ βρίσκεται επίσης πίσω από το φορητό μουσικό mp3 player iPod, τον πολύ λεπτό φορητό υπολογιστή MacBook Air ή ακόμη το τάμπλετ iPad… Ο ‘Αιβ σχεδίασε “το εσωτερικό” των iPhone: το σχέδιο του λειτουργικού συστήματος κινητής τηλεφωνίας iOS.

Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, καθώς εργαζόταν στο γραφείο σχεδίων Tangerine, αυτός που νόμιζε ότι έχει “πραγματικά προβλήματα με τους υπολογιστές”, γιατί πίστευε ότι δύσκολα μπορούν να γίνουν οικείοι, πλησίασε την Apple, η οποία αναζητούσε έναν σύμβουλο σχεδίου, όπως αναφέρει ο ίδιος στην ιστοσελίδα του Μουσείου Σχεδίου του Λονδίνου.

“Έπειτα από σχεδόν τριάντα χρόνια και αναρίθμητα σχέδια και προγράμματα, είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το έργο που επιτελέστηκε για τη συγκρότηση μιας ομάδας σχεδίου που είναι απαράμιλλη”, έγραφε ο Τζόνι ‘Αιβ χθες, Πέμπτη, στην ανακοίνωση της Apple.

Απόδειξη της αδιαμφισβήτητης θέσης του στο DNA της Apple, η ξαφνική αποχώρηση του ‘Αιβ έγινε δεκτή με επιφυλακτικότητα από τις αγορές. Γύρω στις 02.00 ώρα Ελλάδας σήμερα η μετοχή υποχωρούσε ακόμη 0,75% στις ηλεκτρονικές μεταμεσονύκτιες συναλλαγές μετά το κλείσιμο της επίσημης πλατφόρμας της Γουόλ Στριτ.

Η αποχώρησή του “δημιουργεί ένα κενό” στους κόλπους της εταιρίας καθώς “ο Τζόνι είναι σαφώς αναντικατάστατος και ήταν ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα της Apple τις τελευταίες δεκαετίες”, επιβεβαιώνει ο αναλυτής Ντάνιελ ‘Αιβς, του γραφείου Wedbush, σημειώνοντας παράλληλα ότι η μελλοντική συνεργασία μεταξύ της LoveFrom και της Apple μετριάζει το πλήγμα για τον όμιλο.

Πράγματι, ο ‘Αιβ δεν θα αντικατασταθεί στη θέση του “επικεφαλής του γραφείου σχεδίων”. Οι δύο νυν υπεύθυνοι του γραφείου θα διευθετούν τα θέματα μέσα στην εταιρία.

Πηγή:ΑΠΕ-ΜΠΕ

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved