Κενυάτισσα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου, ίδρυσε χωριό-καταφύγιο κακοποιημένων γυναικών

POP UP TEAM
/
15 Αυγούστου, 2020
/

Μοιράσου το ...

Η Ρεμπέκα Λολοσόλι, που έπεσε θύμα βιαιοπραγίας επειδή κατήγγειλε βιασμούς από Βρετανούς στρατιώτες, δημιούργησε το Ιμόζα, όπου ζουν μόνο γυναίκες.

Στην Κένυα, οι γυναίκες της φυλής Σαμπόρου ζουν σε πατριαρχικές κοινωνίες όπου η κλειτοριδεκτομή και ο γάμος ανήλικων κοριτσιών αποτελούν εδώ και αιώνες καθιερωμένη κοινή πρακτκή. Οι γυναίκες μετά τον ακρωτηριασμό των γεννητικών οργάνων τους αναγκάζονται συχνά να παντρευτούν με συνοικέσιο με αποτέλεσμα ακόμα και 12χρονα κορίτσια να καταλήγουν με συζύγους που θα μπορούσαν άνετα να είναι παππούδες τους.

Μια από αυτές τις γυναίκες είναι η Ρεμπέκα Λολοσόλι, που παντρεύτηκε οριακά ενήλικη, στα 18 της. Όταν όμως μίλησε ανοιχτά για μια σειρά βιασμών από Βρετανούς στρατιώτες, ξυλοκοπήθηκε άγρια από άντρες της περιοχής της, καταλήγοντας στο νοσοκομείο. Ο σύζυγός της δεν την υπερασπίστηκε, και έτσι αποφάσισε να τον εγκαταλείψει και να ιδρύσει, μαζί με άλλες γυναίκες θύματα βίας, ένα χωριό-καταφύγιο, το Ιμόζα.

Σήμερα, 25 χρόνια μετά, το Ιμόζα δεν έχει χάσει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα του. Μια κοινότητα σε ευημερία, έχει γίνει πρότυπο ώστε να δημιουργηθούν και άλλα καταφύγια στην Κένυα. Ενάντια στα στερεότυπα, οι γυναίκες χτίζουν τα σπίτια του χωριού, τα ανακαινίζουν και βγάζουν τα προς το ζην κατασκευάζοντας και πωλώντας κοσμήματα.

Μια δημοσιογράφος το επισκέφτηκε και έγινε μάρτυρας της μοναδικής καθημερινότητάς του. Μίλησε με τη Ρεμπέκα Λολοσόλι, η οποία μάλιστα αποτελεί πλέον προσωπική φίλη της Χίλαρι Κλίντον: «Γνώρισα τη Χίλαρι Κλίντον. Είναι καλή μου φίλη. Οι γυναίκες Σαμπόρου ακολουθούμε τα βήματά της και γινόμαστε όλο και πιο δυνατές».

Tags :

Μοιράσου το ...

popup-logo-white

Διαπιστευμένο Μέλος στο Μητρώο Online Media του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών & Ενημέρωσης

© 2024 Spread Media - All Rights Reserved